3 idei de preparate pentru o masă franțuzească

3 idei de preparate pentru o masă franțuzească

Bucătăria franceză este pentru mulți echivalentul rafinamentului și al excelenței în bucătărie. Franța este locul în care au apărut numeroase preparate de succes, de la aperitive la deserturi. Deși în prezent le asociem cu restaurantele de lux, multe dintre ele au apărut în comunitățile modeste din orașe sau din mediul rural. Dacă ai oaspeți și vrei să-i impresionezi, organizarea unei mese inspirate de gastronomia franceză este o alegere bună. Poți începe cu niște aperitive pe bază de brânzeturi specifice, continua cu un fel principal consistent și gustos și încheia cu un desert fin. Sigur, la nivelul etapelor mesei este ușor de structurat un dejun franțuzesc, dar adevărata provocare este alegerea preparatelor. Citește în continuare și descoperă 3 idei pe care să le pui în practică în bucătăria ta. 

  1. Supă franțuzească de ceapă 

Ingrediente

Pentru începutul mesei, această supă cu rol de aperitiv este perfectă. Nu îți imagina o zeamă clară, fără gust, pentru că supa de ceapă franțuzească include mai multe ingrediente gustoase, care fac din acest preparat un deliciu. Pentru 4 porții ai nevoie de:

  • 4 linguri de unt
  • 2 cepe albe mari, tocate fin în formă de semilună 
  • 2 linguri de făină albă
  • Sare
  • Piper negru măcinat
  • ½ ceașcă de vin alb
  • 2 cești de supă de pui
  • 4 cești de supă de vită
  • 8 rămurele de cimbru și încă 4 pentru decor
  • 1 ceașcă de brânză Gruyere rasă
  • 8 felii de baghetă

Mod de preparare

Topește untul într-o oală încăpătoare la foc mediu-mare și gătește ceapa până devine aurie. Adaugă făina și amestecă timp de 1 minut, apoi pune sare și piper. Adaugă vin alb și lasă să fiarbă 3 minute, până se evaporă. Adaugă supa de pui și de vită și cimbrul și așteaptă să dea în clocot, apoi dă focul la mediu și fierbe înăbușit timp de 15 minute. Îndepărtează rămurelele de cimbru și mai adaugă sare și piper, dacă este nevoie. 

Încălzește cuptorul și pune 2 linguri de brânză Gruyere pe fiecare felie de baghetă. Pune feliile într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și coace-le până când brânza se topește și devine auriu-maronie. Servește supa în boluri cu felii de baghetă deasupra și crenguțe de rozmarin ca decor. 

  1. Cartofi lionezi

Ingrediente

Cele mai citite articole

Această rețetă de cartofi prăjiți la tigaie este delicioasă și se prepară rapid. Pentru 4 porțiii nevoie doar de:

  • 1 kg de cartofi curățați și tăiați în formă de chipsuri rotunde
  • 3 linguri de unt
  • 3 linguri de ulei vegetal
  • 2 cepe mici, tăiate subțire
  • ¼ ceașcă de pătrunjel tocat
  • Sare

Mod de preparare

Pune cartofii în apă rece și fierbe-i timp de câteva minute, până devin moi, apoi scurge-i bine. Încinge 1 lingură de unt și 1 de ulei într-o tigaie mare, apoi pune în ea jumătate din cartofi și jumătate din ceapă. Prăjește cartofii și ceapa până devin aurii, aproximativ 5 minute. Adaugă restul de unt, ulei, cartofi și ceapă și continuă să gătești 15 minute, până când toată ceapa este moale și caramelizată. Ia tigaia de pe foc și presară pătrunjel deasupra. Asezonează înainte de servire. 

  1. Mousse de ciocolată

Ingrediente

Ce poate fi mai potrivit pentru a încheia o masă bună decât un desert pe bază de ciocolată? Acest mousse se gătește ușor și, pentru 5-8 porții îți trebuie:

  • 1 ceașcă de frișcă rece
  • 130 g de ciocolată dulce-amăruie, tocată mărunt
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de cafea tare
  • 3 ouă mari, cu albușurile și gălbenușurile separate
  • 1 lingură de zahăr
  • Zmeură pentru servit (opțional)

Mod de preparare

După ce bați frișca, pune ciocolata, untul și cafeaua deasupra unui vas cu apă fiartă și amestecă continuu, până obții un amestec omogen și cremos. Lasă ciocolata topită să se răcească puțin, doar cât să devină caldă. În acest timp bate albușurile cu zahăr pentru a forma o spumă solidă. Adaugă gălbenușurile la ciocolată și amestecă. Adaugă apoi treptat în vasul cu ciocolată frișca și albușurile și amestecă până obții o cremă omogenă. Transferă mousse-ul în vasele pentru servit, adaugă și zmeura, și pune-le la frigider câteva ore pentru a se răcori.

Mâncărurile franțuzești sunt apetisante și gustoase. Ideile pe care ți le-am prezentat sunt perfecte pentru o masă ca în Hexagon. Dacă nu ai timp de gătit, intră pe aplicația Foodpanda și comandă de la French Bakery preparate delicioase, care te vor face să exclami “Oh-la-la!”  

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum se fabrica hârtia?

Articolul Urmator

De ce este importantă colectarea selectivă?