5 metode de a imbunatati calitatea vietii varstnicilor

Batranetea poate deveni o povara pentru persoanele care nu au parte de afectiunea familiei si nu primesc ajutor pentru problemele de sanatate care apar odata cu inaintarea in varsta. Batranii sunt printre cei mai vulnerabili in fata emotiilor negative si a depresiilor, iar aceste lucruri pot avea consecinte asupra starii lor generale si pot agrava afectiunile existente. Calitatea vietii varstnicilor depinde foarte mult de identificarea nevoilor specifice pe care acestia le au, de o ingrijire optima, dar si de o viata sociala care ar trebui sa fie activa. 

De multe ori apare intrebarea: cum imi pot ajuta parintii sau bunicii, ajunsi la o venerabila varsta, sa se bucure in continuare de viata? Mai jos vei gasi cateva recomandari in acest sens:

Controale medicale regulate

Batranii au nevoie de afectiune si de un mediu familial placut, insa sanatatea lor trebuie pusa in prim plan. Controalele medicale regulate nu trebuie sub nicio forma amanate, fie ca este vorba de analize de rutina sau de tratarea unor anumite afectiuni. Mersul la medic este un obicei ce trebuie dobandit inca din tinerete, dar la varstnici este esential. Aspectele de tin de sanatate sunt primul criteriu de pus pe lista spre imbunatatirea calitatii vietii. 

Ingrijire de specialitate

In cazul varstnicilor care sufera de boli grave, ingrijirea de specialitate le poate usura viata. Afectiunile complicate pot necesita, de asemenea, supraveghere permanenta din partea unui personal cu experienta medicala. Daca te confrunti cu o astfel de situatie si vrei ca parintele, bunicul sau un varstnic la care tii foarte mult sa fie ingrijit asa cum se cuvinte poti apela la serviciile unei clinici paliative.

Cele mai citite articole

Serviciile de ingrijire paliativa pentru batrani sunt menite sa le amelioreze suferinta si sa creasca, pe cat posibil, calitatea vietii varstnicilor. Planul de ingrijire paliativa se va face tinand cont de recomandarile specialistilor si de nevoile bolnavului, astfel incat simptomele bolii sa fie controlate si ameliorate. 

Viata sociala activa

In ciuda posibilelor afectiuni care apar odata cu inaintarea in varsta, batranii au nevoie de o viata sociala activa. Lipsa activitatilor si indepartarea de familie sau colegi de serviciu, duc la o acumulare de energii si emotii negative. Interactiunea cu oamenii din jur, fie ca sunt vecini, prieteni sau oameni dragi este esentiala. Pastreaza in permanenta legatura cu varstnicii, fie si prin intermediul telefonului si viziteaza-i cat de des poti. Incurajeaza-i sa socializeze cu alte persoane, sa iasa la plimbare, sa mearga la spectacole sau piese de teatru. O viata sociala activa este esentiala pentru bunastarea lor mentala. 

Timp petrecut in compania familiei

Indiferent cate persoane straine ar avea in jur, familia este cea mai importanta pentru varstnici. Ofera-le cat mai mult timp in compania tuturor celor dragi. Vizitele, iesirile la restaurant sau la o plimbare in parc sau sarbatorile impreuna, toate sunt elemente care ii ajuta din punct de vedere psihic. Calitatea vietii lor tine foarte mult de interactiunile de orice tip, dar mai ales de cele cu oamenii apropiati. 

Activitati recreative pentru varstnici

Varstnicii nu mai au un program fix de munca, nu-si mai pun ceasul sa sune pentru a ajunge la birou la o anumita ora si nu mai au pe cap griji referitoare la probleme de zi cu zi. Pentru ei, viata trebuie sa continue fara stres pentru viitor, ci cu entuziasmul prezentului. Activitatile recreative au un impact major asupra starii lor de spirit. Mergi cu parintii tai la un spectacol de teatru sau la un concert in aer liber. Vizionati impreuna un film sau incurajeaza-i sa se intalneasca in oras sau sa se viziteze cu prietenii de familie. 

Varstnicii au nevoie de interactiune sociala, de afectiune din partea celor dragi si de ingrijire specializata, in cazul in care sufera de anumite afectiuni. Calitatea vietii lor inseamna ca ei sa se bucure de orice moment si sa nu indure suferinta fizica sau psihica. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum să faci economii pe timpul verii

Articolul Urmator

Cum să-ți pregătești eficient bagajul pentru un weekend peste hotare