Otita este o infectie a urechii ce poate afecta pe oricine, dar care apare mai frecvent la copiii de varsta mica. De multe ori, ea se poate remedia de la sine, dar exista si situatii in care determina infectii grave si complicatii. In acest articol poti afla ce optiuni de preventie a otitei exista.
- Prevenirea infectiilor respiratorii
Majoritatea cazurilor de otita medie apar consecutiv infectiilor respiratorii, prin urmare, una dintre cele mai eficiente metode de preventie este evitarea racelilor. Desigur, nu e deloc simplu sa faci asta, avand in vedere contagiozitatea ridicata a virusurilor respiratorii.
Cateva metode simple sunt:
- Respectarea masurilor de igiena elementara;
- Evitarea persoanelor cu simptome de infectie respiratorie;
- Stimularea imunitatii individuale printr-un stil de viata sanatos;
- Impiedicarea infectiei virale cu ajutorul unor produse de tipul Bloxivir, care descurajeaza atasarea virusurilor de mucoase.
- Curatarea eficienta a nasului
Nasul infundat si plin de secretii ocupa un loc fruntas pe lista factorilor de risc pentru declansarea otitei. Nasul si urechile comunica prin intermediul trompei lui Eustache – un „tub” ingust, a carui mucoasa se inflameaza consecutiv stagnarii secretiilor nazale infectate.
La copiii mici, trompa lui Eustache este pozitionata orizontal, este mai scurta decat la adulti si, evident, are un diametru mai mic. Din nefericire, copiii mici nu se descurca prea bine atunci cand vine vorba despre suflatul nasului – un motiv in plus care ii expune la infectii repetate.
Batista bebelusului este cea mai simpla solutie de curatare rapida si eficienta a nasucurilor mici, utilizarea ei corecta fiind de natura sa previna otita.
- Vaccinarea
Otita poate fi determinata de o larga paleta de virusuri si bacterii si nu exista posibilitatea imunizarii vaccinale fata de toate aceste microorganisme. Totusi, statisticile demonstreaza ca vaccinarea periodica antigripala si antipneumococica sunt de natura sa reduca incidenta otitelor la copii si la persoanele in varsta, ambele fiind categorii de varsta cu un sistem imunitar cu eficienta redusa.
Cele mai citite articole
Discuta cu medicul despre variantele de vaccin disponibile pe piata si despre frecventa cu care ar trebui ele administrate.
- Operatia de extragere/micsorare a polipilor
Polipii sunt formatiuni adenoide cu rol imunitar, deosebit de active in cazul copiilor. Infectiile respiratorii determina, la unii copii, cresterea semnificativa a dimensiunilor polipilor, care ajung sa obtureze deschiderea trompei lui Eustache. Mai mult decat atat, desi in mod normal polipii isi reduc dimensiunile dupa terminarea episodului infectios, in unele cazuri ei raman hipertrofiati.
Exista mai multe variante de micsorare a polipilor, medicul ORL fiind cel mai in masura sa discute despre oportunitatea interventiei in fiecare caz in parte.
- Montarea de aeratoare
Aeratorul este un tubulet ingust, care se fixeaza in grosimea timpanului, astfel incat sa existe o comunicare directa intre urechea medie si exterior. In acest fel, urechea medie se „ventileaza” mai eficient, mediul nou creat fiind mai putin oportun proliferarii bacteriene.
Consecutiv montarii aeratoarelor, s-a observat o scadere a incidentei otitelor recurente. Din pacate, exista unele restrictii pe care trebuie sa le respecte pacientul care poarta aeratoare. Un alt dezavantaj este acela ca, la unii dintre pacienti, extragerea aeratorului se soldeaza cu aparitia unei zone de fibroza, care reduce acuitatea auditiva la urechea respectiva.
Exista si alte metode medicale de preventie a otitelor, unele dintre ele starnind, inca, diverse dispute in lumea specialistilor – un bun exemplu este administrarea profilactica a antibioticelor. Evident, se va incerca intr-o prima faza prevenirea otitelor cu ajutorul metodelor celor mai putin invazive, si abia daca acestea esueaza, se va trece la solutii mai drastice.
Apeleaza la experienta si cunostintele medicului specialist ORL pentru instituirea unui protocol de tratament eficient, adaptat particularitatilor fiecarui caz in parte.
Sursa foto: Shutterstock