Programul Rabla este un proiect de finanțare guvernamental, dezvoltat cu scopul înnoirii parcului auto din România. Programul are ca obiectiv principal înlocuirea mașinilor vechi și poluante cu unele noi și mult mai prietenoase cu mediul înconjurător. Află care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru a achiziționa o mașină prin intermediul Programului Rabla Auto, dar și alte informații utile:
2. Cum funcționează programul Rabla pentru mașini
Dacă vrei să ai cât mai multe șanse de a obține o finanțare în cadrul acestui proiect de țară, este important să cunoști întregul proces. Pentru a înțelege mult mai bine dinamica programului Rabla Auto, procesul despre care vorbim poate fi structurat în 5 pași simplu de parcurs. Iată care sunt aceștia:
1. Informarea corespunzătoare: Programul guvernamental Rabla pentru mașini are un caracter dinamic, pentru că, de la an la an, apar noi modificări în textul de lege, sau alte forme ale aceluiași proiect – așa cum este Rabla Local 2023 – menite să atragă cât mai multe persoane, posesoare ale unor autoturisme vechi și poluante. De aceea, este indicat ca mai întâi să studiezi cu multă atenție regulamentul din anul respectiv, concentrându-te asupra unor informații extrem de importante precum:
– programul calendaristic, structurat pe etape;
– valoarea finanțărilor și tipurile de finanțare la care ai acces;
– condițiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinești;
– lista completă cu dealerii auto validați de Administrația Fondului de Mediu etc
2. Pregătirea documentelor necesare: Primul pas în accesarea programului Rabla Autoturisme constă în pregătirea tuturor documentelor, necesare pentru a putea fi eligibil de o posibilă finanțare. Lista poate include documentele de identitate, certificatul de înmatriculare al vechiului autovehicul, acte ce dovedesc proprietatea asupra acestuia, dar și alte documente ce pot varia de la o ediție la alta. Este important să te asiguri că toate documentele sunt valabile și că nu există nicio problemă în legătură cu ele.
3. Predarea autovehiculului vechi: După ce ai pregătit toate documentele necesare, următorul pas este predarea autovehiculului vechi la un centru autorizat de colectare. Aici, vei primi un certificat de radiere și alte note de predare a autovehiculului, conform regulamentului de participare. Este esențial să te asiguri că predarea se face într-un centru autorizat, pentru a beneficia de toate avantajele programului Rabla Auto din anul respectiv.
4. Alegerea noului autovehicul: Aceasta poate fi orice model auto, atât timp cât respectă criteriile privind emisiile de noxe, impuse de regulamentul programului Rabla. Este recomandat să te informezi cu privire la mașinile eligibile și să faci o alegere în funcție de preferințele tale, precum și pe baza bugetului disponibil.
5. Finalizarea achiziției: Această ultimă etapă implică depunerea documentelor la dealerul auto, prezent în lista validata de AFM, unde va fi necesar să prezinți certificatul de distrugere și nota de predare a vechiului autovehicul. După verificarea documentelor, vei putea achiziționa noul autovehicul la un preț redus, grație avantajelor oferite prin programul Rabla pentru mașini. Este important să fii atent la toate condițiile din contractul de achiziție, pentru a evita orice neînțelegere.
3. Cine poate accesa finanțări prin programul Rabla Auto
Cele mai citite articole
Programul Rabla Auto se adresează atât persoanelor fizice, cât și entităților juridice (inclusiv autorități locale), posesoare de drept ale unor vehicule ce pot fi radiate, conform textului regulamentului. Mai mult decât atât, ediția din 2023 propune pentru prima dată și varianta Rabla Local, prin intermediul căruia vehiculele vechi și poluante pot fi radiate, fără a mai fi necesară achiziționarea unor modele noi, pentru a se obține acces la finanțare.
Așa cum am precizat de mai multe ori până în acest punct al articolului, regulamentul Programului Rabla Auto poate suferi modificări de la an la an, inclusiv în ceea ce privește durata minimă a perioadei de uzură, la mașinile ce urmează a fi predate. În cazul persoanelor fizice, vehiculele poluante trebuie să aibă o vechime mai mare de 8 ani, iar în cazul instituțiilor publice, vechimea minimă acceptată este de 5 ani.
Starea autovehiculelor predate trebuie să fie conformă cu textul Regulamentului, astfel încât să existe cadrul legal pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate. Așadar, la momentul predării, trebuie să existe pe acestea:
– motorul;
– șasiul;
– trenul de rulare;
– caroseria;
– dispozitivul catalizator (dacă a fost montat din fabricație);
– echipamentele electronice pentru gestionarea funcțiilor (dacă au fost montate din fabricație).
Mai mult decât atât, persoanele juridice care doresc să participe la edițiile Programului Rabla Auto trebuie să facă dovada faptului că nu au restanțe, privind taxele, impozitele și alte contribuții la bugetul de stat, bugetul local ori la Fondul pentru Mediu.
5. Beneficiile programului Rabla Auto
Programul Rabla pentru autoturisme aduce multiple beneficii atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru economia internă. Iată câteva dintre aceste avantaje:
1. Reducerea poluării: Unul dintre principalele avantaje ale programului Rabla este contribuția semnificativă la protejarea mediului înconjurător. Prin înlocuirea mașinilor vechi cu unele noi și mai eficiente din punct de vedere energetic, se reduce semnificativ emisia de gaze cu efect de seră.
2. Stimularea economiei interne: Programul Rabla stimulează piața locală auto din România. Acest factor este unul determinant pentru creșterea numărului de joburi în acest sector, fapt ce asigură stimularea economiei naționale.
3. Accesibilitate financiară: Programul Rabla permite un acces facil la autovehicule noi pentru un număr mai mare de cetățeni, datorită reducerilor semnificative și a posibilității de finanțare prin credit. Acest aspect încurajează înnoirea parcului auto, contribuind astfel la creșterea nivelului de siguranță rutieră.
4. Încurajarea utilizării autovehiculelor hybrid și 100% electrice: Prin sporirea sumei alocate pentru achiziționarea de autovehicule cu sisteme de propulsie neconvenționale, programul Rabla pentru masini electrice 100% sau hybrid încurajează tranziția către o mobilitate sustenabilă și ecologică. Modelele acestor categorii auto sunt mai puțin poluante, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Pentru a te bucura de beneficiile pe care le asigură Programul Rabla Auto, asigură-te că citești cu atenție regulile de participare. Acestea se pot actualiza de la an la an, de aceea, cunoașterea în detaliu a criteriilor de eligibilitate, sau a calendarului structurat pe etape bine definite, sporește semnificativ șansele de a obține un anumit tip de finanțare, în funcție de preferințele și nevoile tale.