5 secrete pentru o sanatate de fier

Daca iti doresti sa fii cat mai ferit de probleme medicale, este esential sa ai un stil de viata sanatos, pe baza unor recomandari simplu de pus in practica. 

Inevitabil, inaintarea in varsta este asociata unei deteriorari graduale a starii de sanatate, insa acest lucru poate avea efecte cat mai reduse, ori sesizabile cat mai tarziu posibil, in cazul in care:

1. Ai o atitudine pozitiva fata de viata 

Perceptiile negative fata de mediul inconjurator pot avea un impact puternic atat asupra tonusului tau mental, cat si asupra sanatatii organismului. 

De aceea, este recomandat sa ai o atitudine cat mai pozitiva asupra contextelor de viata cu care te intersectezi, chiar si in cele mai neplacute momente.

Astfel, exista un risc mult mai scazut de a te confrunta cu stari depresive sau episoade de anxietate, insomnii si chiar izolare, pe fondul deteriorarii relatiilor cu cei din jur. 

Totodata, o atitudine pozitiva fata de viata pe care o ai minimizeaza riscul producerii unor probleme medicale cardiovasculare, precum hipertensiunea, infarctul miocardic sau AVC-ul.  

2. Urmezi un regim alimentar sanatos

Dieta reprezinta unul dintre cele mai importante si la indemana instrumente, prin care orice persoana poate urma un stil de viata cat mai sanatos. 

Prin asimilarea nutrientilor regasiti in alimentele consumate zilnic, procesele esentiale organismului pot functiona la parametri cat mai apropiati de valorile optime.   

Se recomanda ca alimentatia sa fie una cat mai variata: fructe, legume, cereale integrale, seminte, peste etc. De asemenea, este important ca produsele alimentare consumate sa fie cat mai putin influentate de utilizarea substantelor chimice, cu rol in conservarea acestora. 

Discutia cu un nutritionist acreditat poate genera o structura de meniu alimentar sanatos, construit pe o serie de criterii precum: varsta pe care o ai, numarul optim de kilograme pe care ar trebui sa il atingi, istoricul medical al familiei tale samd 

3. Te bucuri de o viata sociala activa 

Suntem fiinte sociale aflate in cautarea conexiunilor interumane benefice pentru noi. De altfel, socializarea poate contribui fundamental la sanatatea mentala si fizica, asa cum arata rezultatele studiilor derulate pe marginea acestui topic: 

  • reducerea intensitatii episoadelor depresive;
  • cresterea increderii si stimei de sine; 
  • imbunatatirea calitatii nivelului de trai; 
  • reducerea riscului de Alzheimer; 
  • intarirea sistemului imunitar etc 

4. Incluzi sportul in programul saptamanal 

La fel ca dieta, sportul reprezinta un instrument cu numeroase beneficii pentru sanatate si este cat se poate de accesibil tuturor. 

Chiar si o simpla plimbare in ritm alert, pentru aproximativ 30 de minute, poate imbunatati starea de spirit pe care o poti avea. Fa sport cu regularitate, deoarece: 

  • miscarea poate contribui la reducerea inflamatiilor, factor determinant pentru aparitia si dezvoltarea unor afectiuni cronice, precum diabetul, afectiunile sistemului imunitar sau bolile cardiovasculare. 
  • exercitiile de dificultate medie stimuleaza cresterea nivelului de forta, prin intarirea sistemelor muscular si osos. 
  • reduce simtitor efectele produse de anxietate si depresie, studiile aratand, de asemenea, faptul ca persoanele active prezinta un risc mult mai scazut pentru dezvoltarea acestor probleme, comparativ cu persoanele sedentare. 
  • contribuie la obtinerea unui somn odihnitor, fiind esential pentru persoanele care se confrunta cu oboseala cronica si lipsa de motivatie, asociate lipsei de odihna. 

5. Esti preocupat de sanatatea ta

Controalele medicale anuale si seturile de analize realizate cu un caracter preventiv (asa cum poate fi analiza de glucoza serica) reprezinta un mod prin care poti cunoaste cu exactitate starea de sanatate a propriului tau organism.

Este mai indicat sa previi dezvoltarea unei anumite patologii, comparativ cu situatia in care trebuie sa infrunti un stadiu avansat al sau, in lipsa unor masuri preventive. Se recomanda ca astfel de masuri sa fie luate anual, mai ales in cazul persoanelor de peste 35 de ani.   

Tine cont de aceste recomandari simplu de urmat si pune sanatatea pe primul loc!

Articolul Anterior

Servicii curatenie Bucuresti pentru firme si spatii private

Articolul Urmator

Ce trebuie sa ia in considerare orice proprietar cand se muta intr-o locuinta noua