Bucătăria este spațiul unde îți petreci marea majoritate a timpului și nu doar pentru a găti sau pregăti masa. Cu toate acestea, spațiul poate fi unul mai mic decât așteptările tale, iar acest lucru te poate face să reduci confortul. În acest articol, îți prezentăm câteva sfaturi practice prin care îți poți transforma bucătăria, de la un loc mic într-unul mai mare vizual.
- Optează pentru un mobilier multifuncțional
Un mobilier care servește mai multor scopuri îți poate fi de ajutor atunci când spațiul din bucătărie este mic. Blaturile de bucătărie care pot lua cu ușurință mesei tradiționale, sertarele care adăpostesc toată vesela sau rafturile cu funcții multiple sunt utile în acest caz.
O altă modalitate pentru a eficientiza spațiul este să alegi un set de bucătărie care să îți ofere o amplasare exactă, într-un singur loc al bucătăriei. Poți adăuga suporturi pentru cuțite sau rafturi laterale unde să organizezi toate lucrurile importante, iar cealaltă parte a bucătăriei să fie destinată unei mese cu scaune pliabile. Alege o mobila bucatarie cu designul potrivit ideilor tale, astfel încât să îmbini confortul și utilitatea cu un ambient plăcut.
- Folosește culori deschise
Culorile deschise reflectă mai mult lumina, astfel încât fac ca încăperea să fie mai luminoasă și mai spațioasă. De asemenea, creează senzația de continuitate și deschidere, fără a simți spațiul aglomerat și sufocant. Poți încerca prin următoarele schimbări:
- zugrăvește pereții în culori deschise, cum ar fi alb, bej, crem sau pasteluri; pereții în astfel de culori au un impact semnificativ în percepția spațiului;
- utilizează blaturi cu suprafețe reflectorizante, cum sunt cele din quartz, marmură albă sau material din compozit lucios;
- optează pentru o pată de culoare, chiar dacă predomină culorile deschise, pentru a aduce dinamism și personalitate bucătăriei;
- alege ușile în culori deschise pentru a uniformiza aspectul întregii bucătării.
- Folosește iluminare adecvată
Sursele de lumină suplimentară vin în ajutorul efectului de mărire a spațiului. Astfel, folosește lămpi sau corpuri de iluminat montate sub dulapurile suspendate. Acestea oferă lumină directă pe blaturi, eliminând umbrele create de dulapurile suspendate și creează o lumină concentrată pentru activitățile de pe blat.
Cele mai citite articole
Benzile LED sunt și ele o opțiune utilă, fiindcă le poți monta în diverse locuri. Sunt eficiente energetic și pot fi folosite pentru a oferi accente de iluminare pentru a scoate în evidență anumite zone ale bucătăriei. Și pentru crearea unui spațiu relaxant seara, utilizează surse de lumină de intensitate redusă, cum ar fi lămpi de masă sau de podea.
- Depozitare creativă
Depozitarea creativă maximizează spațiul într-o bucătărie mică, prin folosirea organizatoarelor creative, a tăvilor retractabile și a altor idei pentru a utiliza fiecare centimetru disponibil și a menține bucătăria funcțională și organizată.
Spre exemplu, tăvile retractabile pot fi instalate în dulapuri sau sub blaturi, oferind spațiu suplimentar, care poate fi utilizat doar atunci când este necesar. Pe de altă parte, rafturile reglabile permit ajustarea înălțimii și a poziției din dulapuri, pentru a se potrivi nevoilor tale. Încă un ajutor în depozitarea creativă sunt și sertarele ascunse care pot fi integrate în spații neașteptate, cum ar fi chiuveta sau plinta mobilierului. Prin astfel de mijloace de depozitare, scapi de obiectele la vedere și nu lași senzația de spațiu sufocant și aglomerat.
- Utilizarea spațiului vertical
Utilizarea spațiului vertical este o strategie esențială pentru maximizarea funcționalității și a capacității de stocare dintr-o bucătărie mică. Iată prin ce moduri poți face asta:
- rafturi de colț și suspendate;
- organizatoare de uși care oferă spațiu în plus de depozitare;
- dulapuri până în tavan;
- suporturi pentru sticle și borcane;
- sisteme de depozitare verticale, cum ar fi carusele sau cărucioare rotative în dulapuri.
Astfel, folosind aceste sfaturi și trucuri de amenajare și depozitare, poți transforma o bucătărie mică într-un spațiu funcțional, organizat și vizual mai mare. Cheia este să utilizezi inteligent fiecare centimetru disponibil, pentru a crea un ambient plăcut și a nu aglomera încăperea.
Sursa foto: Shutterstock