Din ce in ce mai multe companii sunt nevoite sa gaseasca modalitati moderne si eficiente de economisire a energiei electrice si de reducere a costurilor din cauza preturilor energiei si reglementarilor legislative in materie de eficienta energetica. Desi exista deja solutii tehnice ce ofera posibilitati mari de economisire a energiei, acestora nu li se acorda atentie, iar discutiile se invart in jurul resurselor alternative de energie.
Una din cele mai noi si mai eficiente solutii care s-a impus in practica este reprezentata de convertizoarele de frecventa pentru reglarea turatiei motoarelor in aplicatiile de incalzire, aerisire, pompare sau climatizare.
Ce sunt convertizoarele de frecventa si care este principiul lor de functionare
Convertizoarele de frecventa au acelasi principiu de functionare ca si in anii 1960, insa dispozitivele au suferit de-a lungul anilor mai multe modificari si schimbari importante, o evolutie interesanta a elementelor constructive semiconductoare si microprocesoare. Pentru ca primele convertizoare de frecventa au fost construite cu tirisoare si au fost comandate analogic, in timp, gratie cresterii nivelului de automatizare a proceselor industriale, dar si a nevoii de control automat si a unei precizii si eficiente sporite, au aparut convertizoarele de frecventa moderne.
Aceste convertizoare de frecventa se pot imparti, conform principiului de functionare, in doua mari categorii, si anume cele cu circuit intermediar si fara circuit intermediar. Convertizoarele de frecventa sunt echipamente electronice ce comanda si controleaza viteza de rotatie a unui motor de curent alternativ prin reglarea frecventei, dar si a tensiunii de alimentare a motorului. Frecventa tensiunii de alimentare este proportionala cu viteza de rotatie a motorului, ceea ce inseamna ca, pe masura ce frecventa creste, creste si viteza motorului si vice-versa.
Utilizarile convertizoarelor de frecventa in industrie
O foarte mare parte din energia electrica ce este necesara consumatorilor industriali este consumata de motoarele electrice. Aceste motoare sunt controlate de vane, valve care reguleaza debitele fluidelor, actionate in timp ce turatia motorului este constanta. Reglarea debitului volumetric prin reducerea cu ajutorul ventilelor sau clapetelor precum si metoda mai sus mentionata nu sunt eficiente din punct de vedere energetic.
Folosirea convertizaorelor de frecventa, pe de alta parte, are un rol important in reducerea consumului de energie si a costurilor cu energia, prin controlarea motorului, ceea ce duce la cresterea productivitatii. Mai mult decat atat, aceste dispozitive au si un rol important in optimizarea proceselor industriale, deoarece reduc timpii in care linia de productie este oprita, dar si in extinderea duratei de exploatare a echipamentelor si mentenanta redusa. Convertizorul de frecventa asigura cel mai mic curent de pornire si ofera un factor de putere mare, astfel incat este eliminata necesitatea altor echipamente externe de crestere a puterii.
Nu in ultimul rand, folosirea convertizoarelor de frecventa creste siguranta in exploatare. Specialistii sustin ca in viitor, convertizoarele de frecventa vor fi folosite la nivel global. Spore exemplu, daca toate motoarele din industrie vor respecta cerintele in ceea ce priveste eficienta energetica si vor fi controlate de convertizoare de frecventa, consumul va scadea cu pana la 30% de energie electrica.