Arsuri solare: cum le previi?

Arsurile solare sunt daunele cauzate pielii de radiațiile ultraviolete (UV), care apar de obicei în câteva ore după expunerea excesivă la lumina soarelui sau la acele radiații de origine artificială (emise, de exemplu de aparatele de bronzat).

O expunerea intensă și repetată la soare, care are ca rezultat arsuri de diverse grade, crește riscul apariției altor leziuni ale pielii și a anumitor boli. Persoana începe să aibă tendința de a avea pielea mai uscată, este favorizată apariția ridurilor și chiar există un risc crescut de a dezvolta un cancer de piele, precum ar fi melanomul, de exemplu. Iată de ce este nevoie să fie luate cele mai bune măsuri de îngrijire solară de către orice persoană, indiferent de vârstă.          

Soarele este responsabil pentru producerea a trei tipuri de raze UV:

Razele UV-A: pătrund mai adânc în piele. Ele afectează derma, care conține țesuturi care conferă pielii elasticitate. Expunerile repetate și prelungite la razele UV-A favorizează îmbătrânirea prematură a pielii.

Razele UV-B: aceste raze UV ​​sunt absorbite de stratul superficial al pielii (epiderma). Acest strat eliberează substanțele care cauzează durerea, umflarea și roșeața caracteristice arsurilor solare.

Razele UV-C: sunt filtrate de atmosfera terestră, ceea ce înseamnă că nu este necesară protecția împotriva acestui tip de radiații, fiind mai puțin periculoase decât primele două (dar nu de ignorat!).

Toate persoanele expuse razelor UV sunt expuse riscului de a dezvolta arsuri. Cu toate acestea, cu cât cineva are mai puțină melanină, cu atât este mai puțin protejat de efectele radiațiilor solare nocive. Deși melanina scade șansa de a te arde ușor când stai la plajă, nu protejează împotriva altor efecte nocive ale razelor UV.

Factorii care cresc riscul de arsuri solare sunt următorii:

  • expunerea la soare în zonele tropicale;
  • pielea deschisă și păr blond sau roșu;
  • apropierea de apă, nisip sau zăpadă, pe măsură ce razele sunt reflectate și expunerea la radiațiile solare este mai intensă;
  • expunerea la soare vara între orele 10 – 16, când există o intensitate mai mare a radiației UV-B.

Orice parte a corpului expusă la soare (inclusiv buzele, ochii, scalpul și lobii urechii, de exemplu) poate fi arsă. De aceea este nevoie de creme de față cu protecție solară cu factori de siguranță mare.

Folosește cu încredere și pălării, șepci, umbrele de soare, tricouri din fibre naturale în culori deschise.

Folosește creme de protecție solară SPF 30 sau chiar mai mare, cu protecție UV-A. Aplică-le cu 30 de minute înainte de expunere, cu reaplicare la fiecare 2 ore (sau chiar mai frecvent, dacă transpiri excesiv sau faci baie în mare / piscină etc.).

Semnele și simptomele arsurilor apar de obicei după câteva ore de expunere, dar uneori poate dura o zi întreagă sau chiar mai mult pentru ca o persoană să fie nevoită să suporte extinderea și intensitatea reală a arsurii pielii.

Semnele și simptomele arsurilor solare includ:

  • piele roșiatică și dureroasă (eritem);
  • piele caldă și sensibilă la atingere și uneori mâncărime;
  • apariția de bule mici cu lichid în interior, care se pot sparge provocând usturime ș infecții;
  • dureri de cap, febră, frisoane și oboseală, dacă arsura este severă;
  • descuamarea pielii (ce apare, de regulă, la 4 până la 7 zile după expunerea prelungită la soare).

Complicații ce pot să apară după expunerea prelungită la soare:

Infecții ale pielii: arsurile solare care conduc la vezicule pot fi mai susceptibile la apariția de infecții bacteriene atunci când bășicile se rup.

Îmbătrânirea timpurie a pielii: expunerea la soare și arsurile repetate accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, te fac să arăți mai în vârstă decât ești cu adevărat. Acest proces se numește foto-îmbătrânire.

Cancer de piele: expunerea excesivă la soare, chiar și fără arsuri solare, crește riscul de a dezvolta cancer de piele. Consultă medicul dermatolog dacă observi modificări ale pielii.

Cauți produse pentru prevenirea arsurilor solare? Le poți comanda acum de pe shopeo.ro!

Articolul Anterior

5 motive susținute de știință pentru care agendele personalizate de hârtie sunt mai bune decât cele digitale

Articolul Urmator

Etapele de construire a unei locuințe rezidențiale