Indiferent dacă ești un om de afaceri dur, un artist independent, un părinte care stă la domiciliu sau un birou obișnuit, trebuie să ai un fel de sistem pentru a planifica, organiza și prioritiza sarcinile și evenimentele. Acest sistem este crucial pentru realizarea sarcinilor – indiferent dacă rămâne în calendarul tău Google, pe frigiderul tău cu post-it sau în agenda de hârtie.
Creșterea dispozitivelor digitale a diminuat puternic obiceiurile de a lua notițe, de a scrie în agende personalizate și de a-ți pune planurile pe hârtie. Orice ai face și oriunde ai merge, se pare că nu uiți niciodată să îți iei telefonul cu tine. Deci, în mod clar, mulți își mută sistemele organizaționale în lumea digitală.
Cu toate acestea, în ciuda tendințelor, industria agendelor și a jurnalelor pare să fie în bună stare. Din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați să dețină o agendă de hârtie și să o folosească zilnic. Dar care sunt beneficiile?
Vei regăsi 5 beneficii susținute de știință, de care te-ai bucura dacă ai trece la agenda personalizată de hârtie.
1. Ești mai puțin distras
Studiile au demonstrat că prea mult timp petrecut pe ecranul telefonului are un impact negativ asupra creierului tău, astfel încât ideea de a jurnaliza prin telefon pare bună și convenabilă, dar totuși se adaugă la problemă.
A lua un minut pentru a-ți planifica ziua pe hârtie îți lasă ochii să se odihnească o vreme, precum și să-ți curețe capul de abundența informațiilor pe care le primești în cutiile poștale și în fluxurile de socializare. Dacă vrei cu adevărat să îți îmbunătățești concentrarea prin reducerea timpului pe ecran, treci la agenda obișnuită! Cu siguranță îi vei face creierului o favoare pe termen lung.
2. Îți amintești lucrurile mai bine
Probabil că ai auzit și este adevărat – scrierea lucrurilor te ajută să memorezi mai bine. Dar mai este ceva la asta. Nu doar scrierea manuală te face să îți formulezi planurile și lucrurile de făcut sunt mai bune, ci stimulează anumite celule ale creierului, pentru a crește concentrarea.
Odată ce notezi un obiectiv, creierul tău va lucra ore suplimentare pentru a te face să fii atent și să îți amintești. Există multe studii care demonstrează că persoanele care și-au notat obiectivele, le-au împărtășit cu alții și și-au menținut responsabilitatea pentru obiectivele lor au fost cu 33% mai predispuse să le atingă, comparativ cu cei care tocmai au formulat capul lor.
3. Ești mai motivat
Întrucât scrisul de lungă durată necesită mai mult efort, te ajută să fii mai concis și la obiect. Desigur, este mult mai ușor și mai rapid de tastat, dar, de asemenea, este mai greu să fi selectiv în ceea ce scrii, astfel încât să îți rafinezi gândurile la esență. Scrierea obiectivelor și formularea cu atenție a acestora te ajută să îți păstrezi obiectivul în minte.
4. Stres redus
Scrierea planurilor tale are mult mai multe beneficii și în mod surprinzător, una dintre cele mai importante țări tehnologice digitale din lume – Japonia – are o cultură înfloritoare a vechii agende de hârtie bune. Japonezii își iau timp pentru a-și organiza gândirea prin pix și hârtie, autocolante, culori și desene etc.
5. Este obiceiul tău sănătos
În mod similar, pe măsură ce ești mai înclinat să te angajezi în planurile și obiectivele tale atunci când le scrii, să ai o agendă este și un angajament. Ești mai predispus să te agăți de lucrurile fizice, mai degrabă decât de cele digitale, deoarece acestea sunt reale – le poți atinge.
Acum, când combini cei cinci pași menționați mai sus, ceea ce obții este esențialul productivității. Adică, a avea o agendă chiar te ajută să fii o persoană mai organizată, motivată și mai productivă.