Deși avem o descriere a modului în care a apărut prima icoană a lui Iisus Hristos, „Imaginea neprelucrată a Mântuitorului”, nu există o descriere exactă a prezenței Sale fizice în Evanghelii. De fapt, au durat secole pentru ca imaginea canonică a lui Hristos în arta ortodoxă să prindă contur și să înceapă să fie create imagini stabile prin care El să poată fi recunoscut.
În primele câteva secole după evenimentele miraculoase care au avut loc în țara Galileii, a început să se contureze o imagine fundamentală a Mântuitorului, în care El avea barba și o prezență iconică. Imaginile lui Hristos care apar până în secolul al VI-lea d.Hr. sunt legate de contradicțiile și moștenirea culturii din care își au originea. Deoarece creștinii au fost persecutați în Imperiul Roman, ei au trebuit cumva să comunice între ei și să creeze imagini în care să se recunoască.
Pe de altă parte, ei au urmat datele poruncilor lui Dumnezeu, care interziceau „realizarea de imagini ale idolilor”. În acest mediu controversat, primii creștini, oameni de toate mediile, care trăiau în imperiu, au început să creeze artă secretă, timidă, obscură și totuși au dat primele imagini posibile ale Mântuitorului.
Cele mai citite articole
Printre primele icoane care apar, pictate și recunoscute ca ale lui Hristos, pot fi văzute diverse interpretări ale scripturilor și poveștilor din textele Evangheliei. Există o imagine a lui Hristos ca „Păstorul cel bun” într-o catacombă care este asociată cu primii papi. Acolo, icoana este a unui tânăr fără barbă care conduce o turmă de mai multe animale. Cele mai frecvente icoane ale lui Hristos se află în catacombele Romei, unde poate fi văzut în prezența lui Petru și Pavel. Interesantă este icoana din orașul sirian Dura, unde este recunoscută o poveste din Evanghelie, în care Isus vindecă un om paralizat. În catacombele Romei, a fost găsită o relatare vizuală a poveștii în care Iisus Hristos a întâlnit-o pe samariteană la fântână.
Primele imagini iconice ale Mântuitorului în diferite moduri nu au standard, deoarece încă nu există o organizație religioasă care să determine exact cum ar arăta El. În acest sens, când creștinismul a fost recunoscut ca religie și ulterior a devenit oficial în imperiu, abia apoi au început să creeze icoane care să clarifice treptat imaginea canonică a lui Iisus Hristos în arta ortodoxă.
Sursă: http://icoane-art.ro/
Cele mai citite articole