Avantajele neurochirurgiei minim invazive

Procedurile minim-invazive sunt intervenții care se efectuează cu instrumente sofisticate. Acestea presupun incizii de mici dimensiuni și o recuperare rapidă. Procedurile minim-invazive s-au diversificat atât de mult, încât reușesc să înlocuiască în prezent multe tipuri de proceduri chirurgicale clasice. Astfel, chiar și  pacienții cu afecțiuni la nivelul creierului sau coloanei vertebrale pot opta pentru tratamente de neurochirurgie minim-invazivă. Intervențiile chirurgicale tradiționale sunt foarte complexe și necesită lezarea mai multor țesuturi, pentru a avea acces la zona afectată. Atunci când acestea se realizează la nivel cerebral sau spinal, intervențiile sunt chiar mai complexe și mai riscante, deoarece țesutul neuronal este foarte delicat. Neurochirurgia minim-invazivă simplifică aceste proceduri. Iată care sunt avantajele neurochirurgiei minim-invazive. 

Incizii mai mici și traumă minimă

În cazul neurochirurgiei clasice, inciziile sunt întinse și este necesară îndepărtarea unei bucăți de os cranian, pentru a accesa creierul. Atunci când se efectuează proceduri la nivelul coloanei vertebrale, trebuie îndepărtate mai multe țesuturi, inclusiv țesuturi musculare, pentru a ajunge la nervi. În cazul neurochirurgiei minim-invazive, inciziile sunt mult mai reduse. Neurochirurgul realizează procedura prin câteva „găuri” mici, cu diametrul de aproximativ 1 cm. Acesta folosește  instrumente chirurgicale speciale, de mici dimensiuni și camere video în miniatură. Astfel, distrugerea țesuturilor din jur este minimă.

Rezultate estetice

Neurochirurgia clasică necesită raderea părului. În cazul neurochirurgiei minim-invazive nu este necesară raderea părului, iar cicatricile post-operatorii sunt aproape invizibile, datorită inciziilor mici. Acest lucru face ca acest tip de intervenții să aibă rezultate mai estetice. 

Risc mai mic de complicații

Deoarece nu se efectuează incizii întinse și nu se distrug țesuturile din jur, riscul de complicații este mai mic în timpul și după intervențiile chirurgicale minim-invazive. Așadar, există un risc mai mic de sângerare și de infecții. De asemenea, riscul de degenerare a segmentului adiacent după fuziunea spinală (dureri după operația de fuziune spinală) este mult mai mic. În cazul degenerării segmentului adiacent după operația clasică, este necesară repetarea intervenției după 1-5 ani. 

Precizie

Inciziile de dimensiuni reduse sunt efectuate țintit, având o precizie foarte mare. Neurochirurgia minim invazivă este ghidată cu ajutorul neuronavigației, o tehnologie modernă care ajută neurochirurgul să găsească cel mai bun abord și traseu pentru tratarea afecțiunii. 

Mai puțină durere

Deoarece neurochirurgia minim-invazivă presupune o traumă minimă a țesuturilor, durerile post-operatorii sunt minime, iar confortul pacientului este sporit. În același timp, necesitatea de medicamente analgezice este mai redusă în cazul acestor proceduri. 

Spitalizare mai scurtă

Spitalizarea este mai scurtă după o procedură chirurgicală minim-invazivă, chiar și atunci când aceasta se realizează asupra sistemului nervos. Leziunile minime și  riscul scăzut de complicații (cum ar fi hemoragia) reduc durata de spitalizare. Durata medie de spitalizare în cazul neurochirurgiei minim invazive este de 3 zile. Astfel, pacienții sunt expuși pentru puțin timp la agenții patogeni care pot fi contactați de la alți pacienți. În același timp, spitalizarea mai scurtă înseamnă că pacientul poate reveni mai repede la activitățile obișnuite.

Recuperare mai rapidă

Bineînțeles, recuperarea este mult mai rapidă după o procedură minim-invazivă, spre deosebire de una tradițională. Pentru că țesuturile nu sunt distruse la fel de sever, acestea se refac mult mai ușor și mai rapid. În cazul chirurgiei tradiționale, durerile sunt mult mai intense, fiind necesar un proces îndelungat de recuperare. Perioada de reabilitare este mai complexă în special după intervenția chirurgicală  clasică asupra coloanei vertebrale, când mușchii adiacenți sunt lezați. După neurochirurgia minim-invazivă, pacientul revine la viața de zi cu zi mai repede.

Așadar, neurochirurgia minim invazivă are o serie de avantaje, în comparație cu cea clasică. Totuși, există situații în care nu se poate realiza o procedură minim-invazivă, singura soluție de tratament fiind chirurgia tradițională. O consultație în clinicile de neurochirurgie minim-invazivă, cum ar fi Neurohope, poate stabili ce fel de procedură ți se potrivește.

Articolul Anterior

11 obiceiuri ce pot aduce o schimbare sănătoasă în viața ta

Articolul Urmator

De ce sa faci cadouri de Craciun si de ce sa le amplasezi direct sub brad de Craciun?