Hypericum perforatum, cunoscută și sub denumirea populară de sunătoare, este o plantă cu flori utilizată în mod tradițional pentru proprietățile sale medicinale. Chiar dacă studiile au demonstrat beneficii potențiale importante pentru sănătate, este important de știut că planta interacționează și cu numeroase medicamente.
Deși este disponibilă și sub formă de supliment alimentar în comprimate sau capsule, aceasta poate fi consumată și sub formă de infuzie. Iată care sunt cele mai cunoscute proprietăți ale sunătoarei și ce contraindicații are.
Proprietățile sunătoarei
Compușii predominanți din sunătoare sunt hiperforina, hipericina și flavonoidele, care sunt răspunzători de efectele acesteia în organism (1). Cele mai cunoscute dintre acestea sunt:
Ameliorarea depresiei ușoare-moderate
Printre beneficiile consumului de ceai de sunătoare se numără reducerea simptomelor de depresie. Efectele sunt vizibile în cazul formei ușoare-moderate, fiind demonstrate printr-o serie de studii clinice (1). Mai mult decât atât, se pare că această plantă mimează efectele medicamentelor antidepresive în organism (1).
Proprietăți antibacteriene și antivirale
Sunătoarea ar avea inclusiv proprietăți virucide și bactericide, sugerând că ar inhiba creșterea unor agenți patogeni în organism. Aceasta ar acționa împotriva stafilococului auriu, virusurilor gripale, herpetice, dar și altor microorganisme (1). Totuși, rezultatele studiilor sunt contradictorii.
Efecte anticarcinogenice
Activitatea antitumorală este pusă pe seama hiperforinei și hipericinei din compoziția sunătoarei. Au fost identificate mai multe mecanisme prin care această plantă inhibă creșterea celulelor canceroase, unul dintre acestea fiind inducerea apoptozei – moartea celulară (1).
Proprietăți antioxidante și antiinflamatorii
Datorită compușilor plantei, aceasta poate contribui la scăderea stresului oxidativ și inflamației din organism (1). Stresul oxidativ apare atunci când organismul nu poate contracara radicalii liberi, fiind un proces care favorizează apariția bolilor cronice. Statusul proinflamator este, de asemenea, responsabil de dezvoltarea multor afecțiuni.
Efecte neuroprotective
Cele mai citite articole
Consumul de sunătoare se asociază cu îmbunătățirea funcției cognitive, cu ameliorarea simptomelor bolii Alzheimer și Parkinson (1). Deocamdată, proprietățile neuroprotective au fost observate doar în studii pe animale.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra că efectele sunătoarei în organism. În plus, trebuie să știi că nici ceaiul, nici suplimentele alimentare cu sunătoare nu înlocuiesc o alimentație sănătoasă.
Riscuri și contraindicații
Foarte important de reținut este faptul că sunătoare poate diminua efectul multor medicamente, printre care se numără contraceptivele orale, unele antibiotice, anticonvulsivantele și anticoagulantele (2). Pe de altă parte, administrarea de Hypericum perforatum poate crește efectul medicamentelor antidepresive de tip ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei), ceea ce poate pune viața în pericol (2).
În cazul pacienților diagnosticați cu depresie, această plantă nu înlocuiește medicația recomandată de medic (2).
De asemenea, nu se recomandă sunătoarea pacienților cu tulburare bipolară și celor cu depresie majoră, întrucât poate declanșa episoade maniacale (2). Pentru că nu se cunosc efectele în sarcină și alăptare, această plantă nu este indicată nici în aceste situații (2).
Prin urmare, consumul ceaiului sau suplimentelor cu sunătoare poate avea o serie de beneficii. Cu toate acestea, planta este contraindicată în anumite cazuri. Discută cu medicul înainte de administrare.
Referințe:
- Klemow, Kenneth M, et al. “Medical Attributes of St. John’s Wort (Hypericum Perforatum).” Nih.gov, CRC Press/Taylor & Francis, 2014, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92750/. Accessed 5 June 2022.
- Brazier, Yvette. “St. John’s Wort: Should I Use It?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 25 July 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/174928. Accessed 5 June 2022.
Cele mai citite articole