Fie că vrem să admitem sau nu, viața unui om pe pământ este efemeră. De cele mai multe ori, la auzul vești trecerii în neființă a unei persoane tindem să ne supărăm pe Dumnezeu și să ne întrebăm de ce acea persoană. Dispariția unei persoane este cu atât mai tragică, cu cât persoana a fost mai tânără, ba chiar un copil.
Întregul eveniment funerar este dureros pentru familie și apropiați, de aceea, încă din cele mai vechi timpuri, oamenii obișnuiau să aducă ofrande și omagii persoanei decedate, pentru ca această să își plătească granița.
Moartea este un eveniment care se va întâmpla în viața fiecăruia dintre noi, la un moment dat. Tocmai de aceea au apărut numeroase tradiții și obiceiuri, dar și superstiții legate de acest eveniment. În România, cele mai des întâlnite tradiții sunt aruncatul banilor la răscruce de drumuri, purtarea hainelor de culoarea neagră, trecerea găinii peste coșciug etc.
Nu de puțin timp a apărut și obiceiul de a oferi coroane funerare, ca simbol al respectului, aprecierii și dragostei față de persoana decedată, dar și pentru a alina suferința familiei îndoliate. Însă obiceiul de a oferi coroane funerare nu este nou în lume. Scrierile istorice menționează acest obicei încă din secolul XIX, atunci când erau oferite persoanelor cu sânge albastru și eroilor. Cu timpul, obiceiul a fost preluat și de oamenii de rând, iar cele mai multe persoane optează să comande coroane funerare in Sector 3, București sau în alte localități din România, sub formă de buchete funerare ample, însoțite de mesaje de condoleanțe și regrete.
De ce oamenii oferă coroane funerare?
De cele mai multe ori, atunci când o persoană dispare tragic din viețile noastre nu avem curajul de a ne exprima cuvintele și stările. Astfel, în loc de cuvinte contează gesturile, iar de aceea oamenii s-au obișnuit să ofere coroane funerare.
Practic, o coroană funerară este un gest cald de rămas bun și de întărire a familiei decedatului, iar dacă aceasta este creată din florile sale preferate, cu atât se întărește mesajul transmis. Multe dintre ele vin cu nelipsita crenguță de brad – de aici a apărut și obiceiul împodobirii bradului funerar, în anumite părți ale României.
Care este semnificația florilor din coroanele funerare?
Crenguțele de brad folosite pentru realizarea coroanelor funerare sunt împodobite cu diverse flori, dulciuri, fructe uscate, mere și panglici colorate, în funcție de statutul social al persoanei decedate. Din punct de vedere al florilor folosite, cel mai des întâlniți rămân trandafirii, în culori variate.
O altă floare folosită în cazul coroanelor funerare este crinul imperial. Acesta elogiază o viață trăită frumos, dar și faptul că sufletul persoanei trecute în neființă este pregătit să fie primit în împărăția Cerurilor.
Alte tipuri de flori folosite în cazul coroanelor funerare, de această dată mai accesibile ca preț, sunt garoafele și crizantemele. Dincolo de versatilitate și rezistență, aceste flori simbolizează sinceritatea.
Cum se aleg florile coroanelor funerare?
Nu există o regulă cu privire la ce flori se pot folosi pentru coroanele funerare, însă adesea oamenii aleg florile preferate ale defunctului. În cazul în care nu îi cunosc preferințele, o bună soluție este să alegi florile de sezon, care sunt și mai accesibile, dar își păstrează prospețimea vreme îndelungată.
În ceea ce privește coloristica, cele mai potrivite sunt florile în nuanțe de alb și roșu, care creează un contrast plăcut cu ramurile din brad. Cu cât persoana decedată este mai tânără, cu atât se optează pentru culori mai tari, precum rozul sau mov.