Teren de baschet sustenabil: Ghid pentru o amenajare eco-friendly

Într-o lume în care protejarea mediului înconjurător devine tot mai importantă, amenajarea spațiilor verzi și a terenurilor de sport într-un mod sustenabil este esențială. Dacă ai în plan un astfel de proiect pentru comunitatea din care faci parte, vei descoperi o mulțime de lucruri interesante în acest articol: 

Ce presupune termenul „eco-friendly”? 

Eco-friendly (trad. „prietenos cu mediul”) este un concept asociat tuturor activităților ce implică reducerea consumului de resurse naturale, reciclarea și reutilizarea, pentru a se genera un impact mai redus asupra mediului înconjurător. Așa cum studiile o arată, producția la scară reprezintă una dintre principalele surse de poluare din lume. În privința materialelor eco-friendly, acestea îndeplinesc o serie de caracteristici proprii:

  • se pot reutiliza, ca urmare a sortării selective a deșeurilor produse într-o comunitate;
  • implică o întreținere ce nu necesită folosirea unor soluții de curățare nocive pentru mediu;
  • sunt deosebit de durabile, biodegradabile și non-toxice;
  • permit amortizarea costurilor de achiziție, spre deosebire de alte materiale cu o durată de viață redusă.

Această abordare sustenabilă a modului în care putem trăi cu toții, în comunități preocupate de grija pentru mediu și membrii acestora, asigură o creștere a nivelului de trai și a speranței de viață. Însă este nevoie de un efort comun pentru a înțelege și a pune în practică principalele concepte asociate termenului „eco-friendly”. Din păcate, în contextul încălzirii globale alarmante, timpul avut la dispoziție pentru protejarea planetei se reduce simțitor de la un deceniu la altul. 

Ce avantaje prezintă un teren de baschet sustenabil?

La fel ca mai toate proiectele de infrastructură realizabile în acest moment, terenurile de sport se pot amenaja într-un mod sustenabil. Implementarea unor activități precum cele mai sus (utilizarea materialelor de construcție potrivite; consumul redus de resurse; reciclarea, reutilizarea) determină apariția unor beneficii pentru mediu și oameni, simplu de observat. Iată care sunt acestea, în cazul unui teren de baschet eco-friendly:

Membrii unei comunități au acces la un perimetru nou pentru mișcare, simplu de utilizat pe timp de zi sau pe timp de noapte, dacă spațiul este iluminat corespunzător. De asemenea, un teren de baschet prietenos cu mediul înconjurător poate fi practicabil pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, dacă este acoperit cu o structură sigură și durabilă. 

Sportul în sine, indiferent de natura activității fizice practicate, asigură o mulțime de beneficii pentru sănătatea individului, dar și pentru relațiile sociale pe care le formează cu alți utilizatori ai unui teren de baschet. Acest sport este unul dinamic, ce stimulează sistemul cardiovascular și contribuie semnificativ la creșterea în înălțime, în cazul copiilor aflați în etapa de dezvoltare fizică. 

Mai mult decât atât, implică în efort atât mușchii și articulațiile, cât și sistemul osos al organismului, asigurând mai multă forță și flexibilitate. Aceste caracteristici sunt importante atât pentru jocul în sine, cât și pentru alte acțiuni realizate în afara terenului de sport, în orice zi din săptămână, la școală sau la birou, la cumpărături, prin casă etc. Nu în ultimul rând, baschetul este un sport de echipă, ce permite îmbunătățirea abilităților de comunicare și trasare a unor responsabilități. 

Caracterul sustenabil al unui astfel de perimetru pentru sport asigură un impact mult mai redus asupra mediului înconjurător, dar și o gură proaspătă de oxigen pentru toți cei din comunitate, prin dezvoltarea unor noi spații verzi în această zonă. Datorită materialelor, costurile de întreținere pe termen lung sunt extrem de reduse, iar cele de achiziție se pot amortiza în timp, pe baza caracterului durabil al resurselor utilizate. 

Ce elemente specifice poate include acest spațiu?

Pe lista cu soluții utile în amenajarea unui teren de baschet sustenabil se pot regăsi:

Elementele de vegetație – permit construirea unei bariere fonice și generează un nivel mai mare de oxigen în spațiul respectiv. Se pot planta diferiți arbori și arbuști în jurul terenurilor, a căror poziționare poate avea și un caracter estetic, pe lângă componenta de sustenabilitate. 

Paval ecologic pentru iarba – dacă terenurile amenajate dispun de parcare, sau dacă se realizează accesul către acestea printr-un spațiu pietonal de tranzit, acoperirea acestor suprafețe se poate realiza cu dale ecologice. Spre deosebire de cele clasice, pavelele ecologice sunt special concepute pentru a permite reglarea temperaturii la nivelul solului, sunt durabile și, datorită structurii specifice, permit ierbii să crească în aceste spații. 

Aparate de fitness sustenabile – încălzirea organismului, înaintea unui efort fizic important, este esențială. De aceea, într-o zonă din apropierea terenurilor se poate amenaja un spațiu cu aparate fitness urbane, a căror utilizare poate genera energie electrică verde, folosită fie pentru încărcarea device-urilor mobile, fie pentru sistemul de lumini al terenului. Un consum redus de energie electrică asigură reducerea emisiilor de carbon în atmosferă. 

Suprafețe de joc ecologice – prin utilizarea unor straturi de materiale non-beton, ce necesită o întreținere fără utilizarea unor soluții chimice, mediul înconjurător poate fi mai bine protejat. Betonul este fabricat în mare parte din ciment, material care nu este ecologic sau durabil.

Cu informațiile necesare, este mult mai simplu să începi un proiect de amenajare a unui teren de baschet sustenabil. Disponibilitatea unui astfel de spațiu într-o zonă din comunitate asigură o mulțime de beneficii, atât pentru membrii acesteia, cât și pentru protejarea și conservarea mediului înconjurător!

Articolul Anterior

Selecția dulapurilor frigorifice din inox: Caracteristici cheie și opțiuni personalizate

Articolul Urmator

Ce înseamnă atunci când visezi un preot – semnificații pozitive și negative