Alegerea corecta a șuruburilor de inox: Ghid practic

Vrei să afli cum să identifici șuruburile din inox potrivite pentru proiectele tale? În acest articol vei învăța cum să alegi, pentru fiecare șurub utilizat, gradul de inox adecvat, dimensiunea filetului și capul potrivit. De asemenea, vei afla mai multe informații utile despre acoperirea șurubului și cât de avantajoasă este pentru aplicațiile tale.Astfel, îți va fi mai ușor să faci alegerea corectă și să-ți eficientizezi munca. 

Optează pentru șuruburi din inox de gradul adecvat mediului

Alegerea unor șuruburi din inox de gradul adecvat mediului este esențială în orice proiect, deoarece acest aspect determină rezistența și durabilitatea acestora. Există diferite grade de oțel inoxidabil disponibile pe piață, iar înțelegerea diferențelor dintre ele este crucială.

Cele două tipuri cele mai populare de elemente de fixare din oțel inoxidabil sunt 18-8 (serie 300) și seria 400. Dintre acestea, seria 18-8 (care include tipurile 302, 304, 305 și 316) oferă cea mai bună rezistență la coroziune și ductilitate. Fiecare grad oferă protecție practic identică împotriva coroziunii, dar variază în ceea ce privește performanța în instalare și rezistența la atacurile chimice.

De exemplu, gradele 302 și 305 de oțel inoxidabil au rezistență la coroziune, dar nu sunt suficient de dure pentru a minimiza deformarea filetului în oțeluri groase, unde este mai potrivit gradul 304. Pe de altă parte, gradul 316 are un conținut mai mare de molibden, oferind protecție suplimentară împotriva coroziunii în medii agresive. Oțelul inoxidabil 410 este potrivit pentru aplicații mai puțin exigente, dar poate prezenta rugină în anumite condiții.

Sunt disponibile pe piață diferite șuruburi din inox la preț mic, adecvate diferitelor medii de utilizare. Este important să alegi gradul potrivit pentru a asigura rezistență și durabilitate pe termen lung. De exemplu, dacă lucrezi la un proiect într-un mediu cu umiditate ridicată sau expus la substanțe chimice agresive, ar fi mai indicat să optezi pentru un grad mai rezistent precum 316.

Identifică dimensiunea potrivită

Dimensiunea șurubului influențează capacitatea acestuia de a suporta încărcături și de a rezista în timp, dar și modul în care se va potrivi cu piesele pe care urmează să le fixeze.

Pentru a te asigura că alegi șuruburile potrivite, trebuie să cunoști sistemul de măsurare folosit pentru piesele cu care lucrezi:

  • metric;
  • imperial. 

Dacă nu respecți sistemul de măsurare, vor apărea probleme în potrivirea șuruburilor cu piesele respective.

Determinarea diametrului și lungimii potrivite este un alt aspect important.

  • Diametrul șurubului trebuie să fie suficient de mare pentru a asigura o fixare stabilă, dar nu atât de mare încât să deterioreze piesele. Alege șuruburi cu o grosime a șurubului potrivită pentru lățimea materialului în care va fi introdus, luând în considerare și greutatea pe care o va susține. Este recomandat să verifici ambalajul pentru a confirma capacitățile de încărcare ale șurubului înainte de aplicare.
  • De asemenea, lungimea șurubului trebuie să fie adecvată pentru a trece prin toate piesele care trebuie fixate și să asigure o prindere eficientă. Un sfat util este acela de a alege un șurub aproximativ de trei ori mai lung decât grosimea materialului în care va fi înșurubat. Acest lucru va oferi o fixare sigură și eficientă.

Acordă atenție filetului

Filetul reprezintă una dintre componentele esențiale ale unui șurub din inox și este crucial să acorzi atenție acestuia în procesul de selecție.

Cele mai citite articole

Există două tipuri principale de filet:

  • grosier;
  • fin. 

Diferența dintre ele constă în grosimea și forma filetului.

Filetele groase sunt mai puternice și rezistă mai bine la forțe. Sunt utilizate pentru suprafețe mai aspre și mai rugoase, unde se dorește o fixare robustă. Acestea sunt ideale pentru aplicații unde este nevoie de o fixare puternică și durabilă. De exemplu, în construcții sau în aplicații industriale unde sunt prezente încărcături mari, filetele groase sunt preferate.

Pe de altă parte, filetele subțiri sunt mai utile pentru fixări pe suprafețe mai netede și mai delicate, unde se dorește mai multă precizie, și în cazul fixării în materiale mai moi, cum ar fi lemnul sau plasticul.

Ia în considerare capul șurubului

Există o varietate de capete de șuruburi pe piață, fiecare având caracteristici și utilizări specifice. Printre cele mai comune tipuri se numără:

  • capul plat: cel mai simplu și cel mai des utilizat tip de cap de șurub, fiind potrivit pentru aplicații generale;
  • capul bombat: oferă o fixare mai puternică și este adesea utilizat în aplicații care necesită o forță de prindere mai mare;
  • capul rotund: utilizat în principal în aplicații unde este necesară o fixare estetică;
  • capul înecat: se scufundă în materialul în care este înșurubat, asigurând o fixare plată și netedă și un aspecct uniform. 

Asigură-te că acoperirea șurubului este avantajoasă pentru proiectul tău

Fiecare tip de acoperire, cum ar fi fosfatarea, zincarea și oxidarea, are avantaje și dezavantaje specifice, care trebuie luate în considerare în funcție de mediul în care vor fi utilizate șuruburile.

Zincarea este o opțiune frecventă pentru protejarea șuruburilor inoxidabile, deoarece oferă o barieră eficientă împotriva coroziunii. Cu toate acestea, performanța sa anticorozivă este relativ scăzută în comparație cu alte acoperiri, precum cea cu zinc cromat sau impregnarea cu zinc. Este important să ții cont de mediul în care vor fi utilizate șuruburile și să alegi zincarea doar dacă nu sunt expuse unui nivel ridicat de umiditate sau substanțe corozive.

Fosfatarea, pe de altă parte, ajută la prevenirea instalării hidrogenului în șuruburile de înaltă rezistență. Astfel, șuruburile din inox fosfatate nu vor deveni casante, ci vor putea susține încărcăturile mari un timp îndelungat. 

Oxidarea, în schimb, oferă o rezistență mică la rugină și poate fi o opțiune mai puțin favorabilă în medii umede sau corozive. Este important să evaluezi nivelul de expunere la umiditate și substanțe corozive ale proiectului tău înainte de a alege această acoperire.

Alegerea corectă a șuruburilor din inox nu este o sarcină simplă și necesită o înțelegere clară a nevoilor specifice ale proiectului tău. Acordă o atenție deosebită gradului, dimensiunii, filetului, capului și acoperirii șurubului pentru a te asigura că alegerea ta este cea mai potrivită.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

4 lucruri de care ai nevoie atunci când începi activitatea de SMM

Articolul Urmator

Cum se scrie corect – monezi sau monede