Amenajari exterioare: Idei si sfaturi practice

Spatiul exterior trebuie amenajat intr-un mod practic, dar care sa ofere și un aspect placut. Indiferent ca vorbim despre o curte mica sau de una ampla, de o terasa, o parcare, un parc, o piata sau alt loc public, proiectul trebuie planificat cu atentie. Iata citeva idei și sfaturi utile de care sa tii cont.  

Amenajari exterioare pentru trafic pietonal sau auto

Unul dintre cele mai importante elemente in amenajarile exterioare este infrastructura de acces. Ai mai multe variante la dispozitie, in functie de buget și de preferinte. O modalitate practica și ideala din punct de vedere estetic este montarea dalelor sau pavelelor. In cazul amenajarilor publice, placile trebuie sa fie rezistente la trafic pietonal intens sau trafic auto, asa ca ar trebui sa aiba grosimea de minim 6 cm. Pentru alei sau o curte privata, poti alege pavele cu o grosime mai mica. 

De asemenea, pentru o lucrare rezistenta si durabila, trebuie respectati pașii de montaj si recomandarile producatorului de pavele și dale. Opteaza pentru produse adaptate spatiilor, cu o grosime adecvata fie traficului pietonal, fie rutier. Alte avantaje ale pardoselilor exterioare realizate din dale si pavele sunt versatilitatea si multitudinea de modele din care poti alege.

Amenajari exterioare in functie de stil

Orice spatiu exterior, indiferent ca este public sau privat, trebuie amenajat intr-un mod unitar, cu un aspect estetic. Iti prezentam patru stiluri de amenajare deosebite din care sa te inspiri pentru proiectele tale.  

Stil de amenajare carpatin

O amenajare cu dale si pavele in stil carpatin este potrivita zonelor rustice (rurale). Culorile care predomina sunt pamantii, inspirate din natura. Designul este integrat in mediul inconjurator, iar decorul este completat cu banci sau lazi din lemn, cosuri si ghivece din rachita sau din ratan etc. 

Cele mai citite articole

Pavelele si dalele folosite imita piatra si au linii naturale, neregulate. Culorile acestora pot fi: alb-crem, antracit, granit, cafe, maro, natur sau maro patinat. Include in amenajarea rustica un gratar sau un focar, elemente de treapta sau blocuri de zid care pastreaza aceeași cromatica.   

Stil de amenajare iberic

Amenajarile in stil spaniol sunt pline de culori calde si intense, precum rosu, maro si teracota. Aleile si modelul pavajului sunt caracterizate de linii curbe si de simetrie. Pavelele si dalele pot fi atat dreptunghiulare, cat si sub forma de floare sau frunza. 

Adauga multe plante si flori in nuante de rosu, un focar rotund, jardiniere alb-crem sau maro. De asemenea, spatiul de relaxare poate fi completat cu banci deosebite, multe ghivece si straturi de flori.

Stil de amenajare nordic

Daca iti doresti o amenajare minimalista, functionala si deosebita, alege stilul nordic. Accentul este pus pe simplitate si confort. Culorile intalnite adesea sunt: alb-crem, antracit, gri deschis si inchis, ciment, negru s.a. 

Pavelele si dalele au forme geometrice si sunt montate intr-o maniera simpla, dar de efect. Integreaza in amenajare un focar, mobilier de exterior confortabil, perne si paturi moi. 

Stil de amenajare regal

O amenajare exterioara in stil regal este definita de simetrie si eleganta. Fiecare element este in armonie: gazonul este impecabil si gardul viu este tuns la milimetru, pavelele sunt montate impecabil, mobilierul din fier forjat este amplasat simetric etc. Dalele si pavajele folosite au dimensiuni mici pentru a realiza modele impresionante.

Amenajarile exterioare trebuie sa fie functionale, dar fara a neglija componenta estetica. Alege un stil care se potriveste spatiului si organizeaza totul intr-o maniera unitara.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

De ce să alegi o procedură de lifting facial la Cosmedica

Articolul Urmator

Cum să faci economii pe timpul verii