Un aparat ortodontic este o structura ortodontica complexa, nedemontabila, care rezolva problema curburii dentitiei si ocluziei patologice. Sistemele corective sunt instalate pentru copii si adulti. Daca in urma cu cateva decenii aparatele ortodontice metalice grosiere erau singurul model pentru eliminarea defectelor de ocluzie, astazi tratamentul difera nu doar prin eficienta, ci si prin estetica ridicata. Un aparat ortodontic consta dintr-o bara de metal, un arc ortodontic care trece prin bracket-ul atasat fiecarui dinte. Tensiunea barei metalice este ajustata pe tot parcursul tratamentului.
Aparatul ortodontic rezolva urmatoarele probleme: incalcarea dentitiei la copiii cu varsta peste 9-12 ani, muscatura patologica si problemele conexe, anomalii congenitale in dezvoltarea dentitiei, dinti inghesuiti, fisuri, septuri interdentare mari. O muscatura patologica necesita o corectie nu numai in scop estetic.
Incalcarile grave duc la distorsiuni ale dictiei, salivare abundenta, boli ale cavitatii bucale si ale organelor tractului gastrointestinal. Contraindicatiile pentru instalarea unui aparat ortodontic sunt in mare parte relative. Decizia de corectare a liniei dentitiei se bazeaza pe datele de examinare, istoricul clinic stomatologic si general al pacientului si, conform unei evaluari obiective, disponibilitatea de a purta un produs ortodontic.
Aparate ortodontice – Tipuri
Clasificarea principala descrie diferentele dintre structurile corective prin metoda de atasare, locul de instalare si materialul pentru realizarea aparatelor ortodontice
Prin metoda atasarii. Stomatologii disting produse de ligatura si autoligatura. Prima presupune fixarea pe ligaturi – elemente de fixare speciale din metal sau material plastic. Aparatele ortodontice cu autoligatura au zavoare sau cleme speciale. Desi mai mari ca dimensiuni, sunt mult mai usor de intretinut din cauza lipsei elementelor de ligatura.
Dupa tipul de instalare. Exista produse ortodontice vestibulare (externe) si linguale (interne). Aparatele ortodontice vestibulare au o instalare clasica pe suprafata exterioara a dintelui. Modelele linguale sunt fixate pe suprafata interioara a smaltului dentar, astfel incat tratamentul este invizibil pentru ceilalti. In ciuda esteticii inalte si a lipsei de vizibilitate, aparatele ortodontice linguale au o serie de caracteristici semnificative.
Cele mai citite articole
Modelele linguale sunt mai frecvent utilizate la adulti. Acest lucru se datoreaza faptului ca copiii au adesea probleme precum traumatisme ale membranelor cavitatii bucale, dificultati de igiena, dictie distorsionata etc.
Dupa materialul de fabricatie exista mai multe tipuri principale de aparate ortodontice:
Metalic. Constructii standard din aliaj metalic. Avantajele sunt accesibilitatea, rezistenta si tratamentul oricarei patologii a muscaturii.
Ceramica. Produse suficient de durabile si frumoase care coincid literalmente cu nuanta smaltului, dar aici se termina beneficiile. Aparatele ortodontice ceramice nu sunt folosite pentru defecte grave ale muscaturii. Produsele sunt vopsite cu coloranti alimentari si reduc aspectul estetic, dar sunt instabile la stres mecanic.
Aparat ortodontic din safir. Avantajele modelelor din safir se suprapun cu un dezavantaj semnificativ – costul ridicat. Produsele se disting prin atractivitate, compatibilitate ridicata cu tesuturile cavitatii bucale si rezistenta. Adaptarea la purtarea unui aparat ortodontic din safir nu dureaza mai mult de 2-3 saptamani.
Aparat ortodontic din titan. Se caracterizeaza prin biocompatibilitate absoluta, sunt puternice si durabile in utilizare. Modelele sunt ideale pentru persoanele cu antecedente de alergii.