Beneficiile utilizarii silimarinei

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp. Este o parte componenta a sistemului digestiv, deoarece prin vena porta se colecteaza substantele absorbite de intestine prin intermediul bilei, substanta secretata de celulele hepatice si depozitata in vezica biliara. Intretinerea si functionarea optima a ficatului poate fi sustinuta de consumul regulat de silimarina si de un stil de viata cumpatat, cu alimentatie sanatoasa si fara excese.

Silimarina este un principiu activ extras din semintele de armurariu. Denumirea stiintifica a acestei plante este Sylibum Marinanum, iar in popor este cunoscut sub numele de crinul laptelui sau ciulinul sfant.

Armurariul este o planta erbacee, cu flori preponderent violet, ce poate atinge o inaltime de pana la zece metri. Se recolteaza anual sau la doi ani, iar substanta activa se gaseste in florile ajunse la maturitate.

Silimarina este pe locul doi in lume, in topul remedilor naturiste. Grecii antici au folosit pentru prima data silimarina si datorita eficientei sale, este utilizata si astazi in imbunatatirea starii pacientilor cu afectiuni hepatice, biliare si renale. Este renumita pentru proprietatile sale anioxidante si antiinflamatoare.

Silimarina are o putere de pana la zece ori mai mare decat vitamina E si este foarte eficienta impotriva radicalilor liberi, fiind un antioxidant foarte puternic. Consumata regulat poate stimula cresterea noilor celule hepatice, asadar are un impact major in regenerarea ficatului.

Beneficiile silimarinei

Silimarina este un produs auxiliar pentru un stil de viata sanatos. Ca ea sa aiba efectul dorit trebuie evitate alimentele procesate, prajelile, dulciurile, sosurile, alcoolul, dar si tigarile.

Ficat detoxifiat

Una din principalele caracteristici ale silimarinei este aportul in detoxifierea ficatului. Silimarina este un bun antiinflamator, dar ajuta si la eliminarea substantelor nocive din sange. Starea de bine si nivelul de energie vor creste vizibil in perioada in care silimarina este folosita zilnic.

Ajuta la controlarea glicemiei

De obicei, medicul specialist este cel ce recomanda silimarina in tratamentul zilnic al diabetului. Aceasta planta poate tine sub control nivelul glucozei din sange, dar poate ameliora si nivelul insulinei din sange.

Silimarina este adjuvant in reinnoirea celulara si ajuta la inhibarea celulelor tumorale. De asemenea, poate fi folosita ca supliment in cazul persoanelor ce fac tratamente cu efecte nocive asupra ficatului pentru diverse forme de cancer.

Circulatie mai buna

Silimarina, luata regulat, poate creste colesterolul bun din sange, HDL. Fluidizeaza circulatia sangelui in organism, poate reduce riscul de accident vascular si are un rol important si in scaderea tensiunii arteriale.

O piele sanatoasa este o piele frumoasa

Cele mai citite articole

Dincolo de hidratarea zilnica, de ingrijirea cu produsele potrivite fiecarui tip de piele, un consum regulat de silimarina poate ajuta la reducerea liniilor fine, a semnelor usoare de imbatranire sau a cearcanelor nedorite. Pielea va fi mai lumioasa si mai intinsa.

Poate fi recomandata si in tratamentul pentru acnee. Datorita eliberarii radicalilor liberi si a proprietatilor sale antioxidante, unii medici dermatologi o recomanda pacientilor dupa o schema bine stablita, alaturi de alte tratamente.

Starile emotionale si inaintarea in varsta

Silimarina este utilizata si in reglarea starilor emotionale. Consumata frecvent, poate reduce starile de anxietate, imbunatateste starea de spirit si poate contribui la stimularea bucuriei de viata.

Silimarina poate fi adjuvant in tratamentele unor afectiuni neurologice cum ar fi Parkinson sau Alzheimer, datorita proprietatilor sale neuroprotectoare.

Silimarina poate preveni stresul oxidativ de la nivelul celulelor creierului si de aceea este folosita in prevenirea declinului mental la persoanele ce inainteaza in varsta.

Efecte secundare

Ca la orice alta substanta, pot exista si efecte secundare dupa administrarea acestui supliment.

Silimarina nu se administreaza celor care au reactii alergice sau care au dezvoltat hipersensibilitate la acest extract de armurariu.

Silimarina poate interfera cu medicatia prescrisa de medicul curant, de aceea, este recomandat sa fie utilizata doar la recomandarea acestuia

Beneficiile silimarinei sunt evidente. Este o minune a naturii.  Poate completa tratamentele alopate prescrise sau poate fi luata de sine statatoare. Insa, orice adminstrare a acestui supliment trebuie facuta doar la recomandarea si sub supravegherea unui medic.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/purple-petaled-flower-529528/

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum alegi un bufet pentru sufrageria ta

Articolul Urmator

Dormitor in stil clasic: 7 sugestii practice de amenajare