Cand ar trebui sa mergi la psihiatru?

Viata stresanta si conditiile tot mai fluctuante din tara noastra pot avea efecte considerabile asupra emotiilor si asupra psihicului in general. Toate problemele cu care ne confruntam in fiecare zi pot sa ne testeze capacitatea de reactie si de adaptare la mediu. In plus, fragilitatea noastra este legata de starile psihice pe care le avem si toti stresorii din viata sau toate evenimentele cu impact nefericit pot determina probleme grave.

Cu siguranta sunt unele semne care ar trebui sa iti spuna ca este momentul sa mergi la un cabinet privat psihiatrie insa multi oameni evita, fara un motiv solid, vizita la psihiatru, pana in ultimul moment. Abordarea aceasta la nivelul societatii ingreuneaza cu mult stabolirea unui diagnostic. 

De ce nu merg oamenii la psihiatru

Cea mai comuna explicatie pentru care pacientii nu se prezinta la psihiatru chiar daca au tulburari de sanatate psihica vizibile este faptul ca vizitele la psihiatru si problemele psihice in general sunt considerate de societate ca fiind rusinoase. O astfel de abordare nu este doar gresita ci si distructiva. 

In cazul in care o problema psihica este subestimata, ea se va croniciza cu timpul si se poate agrava considerabil generand probleme serioase. Din nefericire, cei mai multi oameni care prezinta tulburari de genul acesta nu vor ajunge la specialist niciodata din cauza ca au foarte multe prejudecati si se tem de afectiunile psihice pentru ca acestea sunt vazute neplacut de societate.

Cum stii ca ai nevoie sa mergi la psihiatru?

Recomandarea medicala este aceea de a ne adresa medicului daca observam o scadere la nivelul principaelor functii psihice asa cum sunt atentia, capacitatea de judecare, memoria, randamentul si dereglarile somnului, incapacitatea de a duce la bun sfarsit sarcini si lista poate continua.

Dispozitiile afective asa cum sunt tristetile prelungite, gandurile de inutilitate sau de suicid, nelinistile fara motive reale, teama de fiinte umane sau de obiecte, nervozitatea excesiva, sunt toate motive intemeiate pentru a apela la un medic.

In momentul in care apar si probleme precum consumul de tutun, alcool, dependenta de jocuri de noroc sau pe calculator, respectiv dependentele sexuale, doar medicul psihiatru poate oferi ajutor. Disfunctiile sexuale sunt de asemenea probleme care pot fi rezolvate tot la psiholog. In cazul copiilor care au ticuri, asa cum sunt balbaiala, smonambulismul sau incontinenta, tulburarile de invatare, agresivitatea sau hiperatctivitate, este recomandata tot o vizita la psihiatru pentru o evaluare.

Trebuie mentionat si faptul ca punerea unui diagnostic psihiatric este foarte dicicila si implica o colaborare pe termen lung, intre pacient si medic. Anumite simptome sunt atribuite afectiunilor psihiatrice si pot sa reprezinte semne clinice pentru alte probleme care tin de endocrinologie si de cardiologie, sau de alte ramuri ale medicinii, insa tot psihiatrul este cel care stabileste acest aspect.

Articolul Anterior

Sfaturi pentru o buna ingrijire a dintilor

Articolul Urmator

Cum poate fi construita vila perfecta?