Care este durata de viață a bateriei unei mașini?

Diferiți factori influențează durata de viață a unui acumulator auto: utilizarea acestuia, originea sa, dar și condițiile meteorologice. Câteva sfaturi pentru a-i prelungi durata de viață.

Durata medie de viață a bateriei

Durata de viață a bateriei unei mașini este în medie de 4 până la 5 ani. Acest lucru nu înseamnă, totuși, că ar trebui să schimbi întotdeauna bateria mașinii la fiecare 4 sau 5 ani. Ar trebui să aștepți până când vezi primele semne de oboseală ale bateriei înainte de a o înlocui. Dacă după 4 sau 5 ani încă nu observi o lipsă de energie la pornire, nu este necesar să schimbi acumulatorul auto. 

De asemenea, reține că durata de viață a bateriei depinde în principal de starea sa la momentul achiziției. Dacă este folosită rapid la ieșirea din fabrică, performanța sa va fi maximă. Dimpotrivă, dacă a fost depozitată într-un magazin de mult timp, performanța acesteia va scădea. De asemenea, din acest motiv, bateria originală din vehiculul tău durează adesea mai mult decât bateria de schimb. Primul este de fapt plasată direct după fabricare. În timp ce acumulatorul pe care îl cumperi nu știi cu adevărat cât timp a fost produs.

Factori care scad durata de viață a acumulatorului unei mașini

Diverși factori contribuie la scurtarea duratei de viață a bateriei unei mașini. Bateria se uzează mai ușor dacă o lași în repaus prea mult timp. Când mașina este oprită pentru o lungă perioadă de timp, bateria se scurge încet până când se epuizează și nu poate fi reîncărcată. Dacă nu utilizezi mașina frecvent, atunci ia în considerare pornirea regulată pentru a-i păstra starea.

Cele mai citite articole

În schimb, o baterie prea ocupată durează mai puțin decât altele. Dacă multiplici călătoriile scurte, aceasta conduce la un număr mare de cicluri de pornire, ceea ce duce la uzura prematură a bateriei vehiculului. La fel, dacă mașina ta este echipată cu diferite gadget-uri, bateria se va uza mai repede deoarece va fi mai multă tensiune pentru a le folosi.

Schimbarea temperaturii accelerează, de asemenea, uzura bateriei. Căldura poate favoriza descărcarea și uneori duce la o pierdere ireversibilă a capacității. Pentru a remedia acest lucru, ia în considerare plasarea unui parasolar pe parbriz.

Sfaturi pentru creșterea duratei de viață a bateriei

Pentru a păstra bateria, evaluează nevoile reale ale vehiculului pentru a alege o baterie adecvată cheltuielilor sale de energie. Dacă faci doar călătorii scurte, evită să iei mașina cât mai mult posibil. Mergi acolo pe jos sau ia mijloacele de transport în comun.

De asemenea, nu uita să verifici în mod regulat starea alternatorului. Dacă alternatorul are defecte, bateria va fi folosită mai mult, ceea ce contribuie la performanțe reduse. Nu uita nici să verificați periodic nivelul electrolitului, dacă este necesar, adică lichidul conținut în baterie.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Situaţii în care se recomandă înlocuirea turbosuflantei vs. reparaţii turbosuflante

Articolul Urmator

Case de pariuri deschise 24 de ore