Din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu o stare anxioasa permanenta, cu o stare de iritare, de nervozitate si de teama de anumite obiecte sau situatii pe care nu o pot controla. Unele persoane sunt foarte stresate si din cauza stressului de la locul de munca sau din viata personala se supun unor stari anxioase pe care nu le pot controla, alte persoane sufera de anxietate pe fond genetic sau pe fondul unor afectiuni netratate la timp.
Realitatea este ca anxietatea afecteaza din ce in ce mai multi oameni anual, oameni de diferite varste si categorii sociale. Exista mai multe tipuri de anxietate care, neidentificate la timp pot duce la depresie si chiar la tentative de suicid.
Care sunt principalele tipuri de anxietate cu care se confrunta pacientii?
Exista o diferenta clara intre frica si anxietate, emotiile fiind usor de diferentiat. In timp ce frica este un raspuns clar la pericolele reale, imediate, anxietatea este o problema clinica ce apare atunci cand oamenii anticipeaza unele pericole imaginare dintr-un viitor care probabil nici nu va exista. Tulburarile de anxietate pot pune stapanire nu numai pe viata, ci si pe sanatatea oamenilor, modificandu-le acestora comportamentul.
Anxietatea de separare apare de regula la copiii mici, dar si la persoanele in varsta, la bolnavi sau la cei care se afla intr-o relatie. Un alt tip de anxietate este mutismul selectiv, ce presupune incapacitatea persoanei de a vorbi in anumite situatii sociale.
Cele mai citite articole
De asemenea, se poate vorbi si de fobiile specifice, de anxietatea sau fobia sociala, de teama de a fi judecat de cei din jur, tulburarea de panica atunci cand senzatiile sunt intense si coplesitoare in anumite situatii, dar si de o tulburare de anxietate generalizata cauzata de unele griji excesive legate de munca, scoala sau relatii care nu pot fi controlate.
Nu in ultimul rand, poate fi vorba si de anxietatea indusa de medicatie sau de consumul de unele substante, de starea de sevraj asa cum este cunoscuta in termeni medicali.
Cum recunosti anxietatea?
De regula, simptomele anxietatii sunt foarte clare. Acestea includ atat simptome la nivel fizic, cat si emotional. In cazul unei persoane anxioase, corpul lupta cu sentimentele de neliniste sau dimpotriva se lasa prada acestora si este cuprins de senzatii precum tremur, transpiratii reci sau calde, diaree, stari de lesin, palpitatii si dureri in piept, o frecventa ridicata a batailor inimii, iar lista poate continua.
Practic, un organism anxios este si un organism bolnav, supus stresului, cu o permanenta secretie de adrenalina care epuizeaza organismul din toate punctele de vedere. Corpul care este bombardat cu doze repetate de adrenalina determina o stare permanenta si epuizanta.
Anxietatea este denumita si “marele imitator”, deoarece in unele situatii numai imita simptome ale altor afectiuni, fiind mai dificil de diagnosticat si de recunoscut. Senzatia de nod in gat sau de nod in stomac ar trebui sa fie hotaratoare pentru auto-diagnosticare si luarea deciziei de a merge la medic.