Câți ani rezistă un bloc ?

Toate lucrurile se uzează odată cu trecerea timpului, inclusiv locuințele în care locuim. Vine un moment în care clădirile încep să-și piardă rezistența structurală și strălucirea exterioară.

  • Care este vârsta medie a unei locuințe? În mod ideal, durata medie de viață a oricărei structuri din beton este de 75-100 de ani. Însă, se consideră ca durata de viață a unui bloc de apartamente este de 50-60 de ani. 

Spre deosebire de un bloc cu apartamente, o casă independentă „îmbătrânește” mult mai lent, pentru că într-un bloc facilitățile și serviciile comune sunt împărțite între toți rezidenții. 

Totuși, durata de viață a clădirilor acestora poate fi îmbunătățită dacă sunt întreținute așa cum trebuie.

De ce îmbătrânesc construcțiile de locuit?

O locuință este o structură formată dintr-o combinație de elemente care se degradează cu timpul. Împreună, impactul mediului înconjurător și utilizarea umană au impact asupra duratei de viață a clădirilor de locuit.

În afară de asta, locuințele prost proiectate se degradează mai repede. Lucrurile care sunt  utilizate constant, cum ar fi conductele de apă, cablurile de alimentare și alte servicii conexe, se degradează în timp și se uzează după o perioadă fixă ​​de timp.

În plus, deschiderile de ferestre și uși, calitatea slabă a construcției, hidroizolarea, vopsirea, amenajările instalațiilor sanitare duc, de asemenea, la îmbătrânirea unei construcții înainte de timp. 

Durata de viață a blocurilor potrivit Eurocod

Potrivit constructosu.eu, cele mai multe blocuri din România sunt construite din prefabricate din beton armat, pentru a fi mai ieftine și mai accesibile populației. La noi în țară, primele blocuri de locuințe construite din beton armat prefabricat au fost construite prin anii 50 și s-a continuat așa până în anii 90.

  • Pentru a știi cu exactitate care este durata de viață a unui bloc ar trebui verificat proiectul acestuia. Conform Eurocod SR EN 1990-2004, durata de viață pentru o clădire obișnuită, cele din clasa de importanta III și unele din II,  este de 50 de ani. Conform aceluiași Eurocod, anexa națională, durata de viață este între 50 și 100 de ani și se stabilește la proiectare.

De asemenea, conform catalogului cu clasificarea mijloacelor fixe și duratele de funcționare a acestora, clădirile de locuit se amortizează între 40 și 60 de ani.

Ce se întâmplă cu blocurile comuniste?

Ai auzit probabil de multe ori spunându-se că blocurile construite în perioada comunistă sunt mai rezistente decât cele ridicate după 1989. Așa să fie?

  • În mare, blocurile comuniste se împart în trei categorii distincte: cele construite înainte de 1970, cele construite între 1970 și 1977 și cele de după 1977, cu precădere începând cu 1980.

Majoritatea acestor blocuri și-au depășit de mult perioada de folosință planificată, iar cele construite înainte de 1970 au fost serios afectate de cutremurul din 1977. În plus, așa cum am arătat mai sus, pentru a știi perioada de viață a unui bloc trebuie consultat proiectul. În cazul blocurilor comuniste n-ai de unde sa știi, pentru că acestea nu mai au proiecte, căci s-au pierdut.

Totuși, specialiștii spun că nici aceste blocuri care au depășit cu mult perioada de viață de 50 de ani nu sunt neapărat un pericol.

„Nu este cazul ca locuitorii acestor clădiri să intre în panică totuși. Faptul că o clădire a ieșit din perioada de garanție nu înseamnă neapărat că ea nu va rezista unui seism major. Totuși, cu cât a trecut mai mult timp de la expirarea perioadei de garanție, fără lucrări de consolidare, cu atât riscul este mai mare. Este indicat măcar ca proprietarii să solicite o expertiză, pentru a afla care este starea structurii și dacă este nevoie de o consolidare”, declara, în urmă cu câțiva ani, pentru Imopedia.ro, arhitectul Ana Tatu.

Pe de altă parte, potrivit publicației baniinostri.ro, blocurile comuniste au și un avantaj vizavi de cele construite mai recent.

  • Clădirile construite înainte de 1989 prezintă marele avantaj că dispun în jur de o infrastructură necesară transportului. În plus, există în general spații generoase între ele, pentru că la acel moment proprietatea privată nu exista, iar statul lua hotărâri după propria voință și dorință de organizare. 

Lucruri care pot influența durata de viață a unei locuinței 

  • Întreținerea clădirii este obligatorie, de aceea trebuie verificat dacă pereții sunt umezi, dacă tencuiala exterioară s-a degradat, ori dacă fundația este ok.
  • Condițiile meteorologice joacă un rol esențial în durata de viață a clădirii. De exemplu, orașele aflate în preajma apei se confruntă cu un factor intens de căldură și umiditate. Acest lucru poate cauza degradarea fațadei exterioare a clădirii. În mod similar, zonele cu precipitații mari se vor confrunta cu infiltrații de apă, umiditate și fisuri în structura de beton. Acest lucru afectează puternic și durata medie de viață a clădirii.
  • Rezistența materialelor folosite la construcție este esențială. Folosirea tipului potrivit de material pentru construcție poate crește vârsta medie a structurii. 
  • Elementele metalice de construcție pot ridica probleme pentru locuințele din zona mării, deoarece conținutul de sare din briza mării este destul de mare și poate rugini balustradele și materialul fabricat de fațadă.

Articolul Anterior

Echipamente calde pentru produse de patiserie corect păstrate

Articolul Urmator

Ce trebuie să știi înainte de a investi în aur?