Ce este lucrarea solului fara arat si care sunt utilajele agricole necesare?

In prezent, din ce in ce mai multi fermieri se indeparteaza de sistemele de arat conventionale in favoarea unor lucrari de sol simplificate, care se caracterizeaza printr-un numar mai mic de operatiuni de lucrare a solului, ce are in vedere si semanatoare plante prasitoare.

Spre deosebire de aratul conventional, lucrarea redusa a solului are un efect pozitiv asupra proprietatilor solului si a intregului mediu. Este legat de o metoda speciala de cultivare care necesita utilaje agricole care nu se bazeaza pe un sistem de plug. Verifica, de asemenea, conditiile in care merita sa folosesti acest tip de lucrare a solului.

Principiile cultivarii simplificate

Prelucrarea solului fara arat este un sistem de cultivare care consta exclusiv in afanarea si amestecarea in acelasi timp a solului. In acest caz, nu este necesara intoarcerea pamantului, asa cum au facut plugurile pana acum. Ca urmare, la suprafata raman unele reziduuri de cultura, care asigura solului multe substante organice necesare fertilitatii sale. 

De altfel, acest tip de cultivare functioneaza in straturile mai putin adanci ale solului, deoarece restul activitatii este realizata de rame, care cultiva solul in mod natural. Datorita prezentei organismelor benefice, proprietatile biologice ale solului se imbunatatesc si, mai precis, ajuta la aerisirea acestuia, amestecarea resturilor si reglarea cantitatii de apa.

Unde sunt recomandate lucrarile solului fara arat?

Cultivarea solului, fara a fi nevoie de amestecarea acestuia, se poate realiza mai ales in campurile in care se folosesc rotatii de culturi cu o proportie mare de cereale, in zonele de campie-dealuri si foarte sculptate. 

Cele mai citite articole

In plus, aceste lucrari agricole sunt recomandate si atunci cand precipitatiile sunt scazute si distribuite neuniform. De asemenea, este de mentionat ca se descurca bine solurilor bine intretinute, care sunt bogate in calciu si materie organica, provenite din resturile vegetale moarte.

Ce utilaje agricole pot fi folosite in aceasta situatie?

Asa cum a fost mentionat deja, in acest tip de lucrari agricole nu se foloseste un plug traditional care sa lucreze in straturile mai adanci ale solului si care pot sa il intoarca. 

In acest caz sunt folosite motocultoare, grape cu discuri sau motocultoare moderne. Acestea sunt utilaje agricole care fac posibila efectuarea unei culturi intensive si de mica adancime, in acelasi timp imediat dupa recoltarea culturilor, pentru a pregati solul pentru semanat in etapa urmatoare. 

Exista totusi si dispozitive fara plug, care sunt echipate cu dinti rigizi si discuri de nivelare. Avantajul acestora este acela ca sunt potrivite atat pentru cultivarea de mica adancime, cat si pentru cultivarea adanca.

Grapa cu discuri, de asemenea, este destinata cultivarii dupa insamantare, iar scopul acestei masini agricole este acela de a amesteca resturile de miriste, de a stimula cresterea auto – insamantarii. Datorita functiilor sale, poate inlocui plugul si permite imbunatatirea muncii campului, dar reuseste si sa creasca semnificativ calitatea culturilor prin utilizarea unor solutii moderne si componente de inalta calitate.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum să-l încurajezi pe micuțul tău să fie creativ: 5 trucuri utile

Articolul Urmator

De ce airsoftul este cel mai interesant joc pentru tinerii adulti