Cele mai dorite 10 rase de câini mici

Câinii de talie mică sunt extrem de populari în rândul iubitorilor de animale de companie, datorită dimensiunii lor adorabile și personalităților captivante. În acest articol, ne vom concentra pe 10 rase de câini – .Yorkshire Terrier, Bichon Frisé, Chihuahua, Pomeranian, Shih Tzu, Pug, Shiba Inu, Cavalier King Charles Spaniel, Boston Terrier și Maltese.

Totodată, vom explora originile lor, caracteristicile fizice, comportamentul și modul de îngrijire specific pentru fiecare rasă. Fiecare dintre aceste rase aduce cu sine farmecul și trăsăturile unice, oferind companie și bucurie în viața proprietarilor lor.

1. Yorkshire Terrierul

Origine

Adesea denumit Yorkie, este o rasă de câini de talie mică originară din regiunea Yorkshire, în Anglia. Acești câini au fost inițial folosiți ca vânători de șobolani în minele de cărbune și ulterior au devenit câini de companie populari.

Caracteristicile fizice

 • Dimensiune: Yorkie este o rasă de câini mici, cu o greutate medie între 2 și 3 kilograme și o înălțime de aproximativ 15-20 de centimetri.
 • Blană: Yorkshire Terrierul are o blană lungă, dreaptă și mătăsoasă, care necesită îngrijire regulată. Blana lor este de obicei de culoare albastră închis pe corp și aurie în zona capului și a picioarelor.
 • Cap și expresie: Capul Yorkie-ului este mic, cu o față plată și bot scurt. Au ochi mici, strălucitori și rotunzi, iar urechile lor în picioare sunt acoperite de blană lungă.

Comportament

Comportamentul Yorkshire Terrierului poate varia în funcție de individualitatea câinelui și de modul în care este crescut. Cu toate acestea, există câteva trăsături generale de comportament asociate cu această rasă:

 • Curajos și alert: Acești câini sunt curajoși și în alertă. Sunt adesea vigilenți și vor lătra pentru a avertiza atunci când observă ceva neobișnuit.
 • Afecțiune și atașament: Acești câini dezvoltă adesea o legătură puternică și atașament față de stăpânii lor. Sunt adesea iubitori, afectuoși și doresc să fie în preajma oamenilor.
 • Energie: Yorkshire Terrierii sunt câini energici și jucauși. Au nevoie de activitate fizică regulată și de stimulare mintala pentru a-și menține echilibrul și fericirea.

Îngrijire

 • Perierea blănii: Blana lungă a Yorkie-ului necesită periere zilnică pentru a preveni încâlcirea. De asemenea, poate fi necesară tunderea regulată pentru a menține o lungime adecvată.
 • Baia: Acești patrupezi trebuie să fie spălați în mod regulat, folosind șampoane și produse de îngrijire adecvate pentru blana lor. Este important să se evite intrarea apei sau a șampoanelor în urechi pentru a preveni infecțiile.
 • Îngrijirea dinților și a unghiilor: Curățarea dinților și tăierea unghiilor trebuie să facă parte din rutina de îngrijire a unui Yorkie pentru a menține sănătatea orală și pentru a evita deformările sau rănirea unghiilor.
 • Exercițiul și stimularea mintală: Deși sunt câini mici, ei au nevoie de exerciții regulate și de stimulare mintală. Plimbările zilnice și jucăriile interactive pot ajuta la satisfacerea nevoilor lor de exercițiu și de stimulare.

2. Bichon Frise

Origine

Bichon Frise este o rasă de câini de talie mică și medie, cunoscută pentru personalitatea veselă și pentru blana sa buclată și moale. Acești câini sunt originari din Franța și au fost crescuți inițial ca și câini de companie.

Caracteristicile fizice

 • Dimensiune: Bichonii Frise sunt câini de talie mică, având o greutate medie între 3 și 5 kilograme și o înălțime de aproximativ 23-30 de centimetri la greabăn.
 • Blană: Blana este una dintre caracteristicile lor definitorii, deoarece este densă, moale și buclată și nu înțeapă. Culoarea blănii poate fi alb sau crem.
 • Structură corporală: Bichonii Frise au un corp compact, rotunjit, cu un spate scurt și picioare bine proportionate. Au o expresie vivace și ochi rotunzi și strălucitori.

Comportament

 • Veselie și prietenie: Bichonii Frise sunt cunoscuți pentru personalitatea lor prietenoasă și veselă. Sunt câini sociabili, iubitori de oameni și se înțeleg bine cu copiii și alte animale de companie.
 • Inteligență și ușurință în învățare: Această rasă este considerată a fi inteligentă și dornică să învețe. Bichonii Frise răspund bine la dresajul pozitiv și la stimularea mintala.
 • Afecțiune și atașament: Bichonii Frise sunt câini afectuoși și devotați. Își doresc să fie în preajma stăpânilor lor și se bucură de atenția și afecțiunea acestora.
 • Energici și jucauși: Acești câini au un nivel moderat de energie și se bucură de activități de joc și plimbări regulate. Le place să se distreze și să participe la diverse activități în familie.

Îngrijire

 • Perierea blănii: Blana lor buclată necesită periere zilnică pentru a evita înnodarea. Este important să se acorde atenție deosebită zonelor sensibile, cum ar fi urechile și coada.
 • Baia: Bichonii Frise trebuie spălați în mod regulat pentru a menține blana curată și sănătoasă. Este recomandat să se utilizeze șampoane și produse de îngrijire adecvate pentru blana lor.
 • Tunsul: Datorită creșterii continue a blănii, tunsul regulat este necesar pentru a menține o lungime adecvată a blănii și pentru a preveni formarea firelor încâlcite.
 • Curățarea ochilor și urechilor: Este important să se curețe ochii și urechile Bichonului Frise pentru a preveni infecțiile și acumularea de murdărie.
 • Activitate fizică și stimulare mintala: Bichonii Frise au nevoie de exerciții moderate, cum ar fi plimbările zilnice și jocurile interactive, pentru a-și menține sănătatea fizică și mintala.

3. Pomeranian

Pomeranian

(sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/cute-group-animals_37152036.htm#query=small%20breed%20dogs&position=35&from_view=search&track=ais

Origine

Pomeranianul, cunoscut și sub numele de Spitz pitic sau Pom, este o rasă de câini mici și pufosi, originară din regiunea Pomerania din Europa. Acești câini sunt extrem de populari datorită aspectului lor adorabil, blănii dese și personalității lor jucăușe.

Caracteristici fizice

 • Dimensiune: Pomeranianul este o rasă de câini mici, având o greutate medie între 1,8 și 2,5 kilograme și o înălțime de aproximativ 18-30 de centimetri.
 • Blană: Una dintre caracteristicile distinctive ale Pomeranianului este blana sa groasă, lungă și pufoasă. Ea poate avea diverse nuanțe, inclusiv roșu, crem, alb, negru, sable sau combinații ale acestora.
 • Structură corporală: Pomeranianul are o construcție compactă și bine proporționată, cu un spate drept și picioare scurte. Acești câini au un cap rotunjit și expresiv, iar urechile și picioare sunt acoperite de păr lung.

Comportament

 • Curaj și încredere: Deși sunt câini mici, Pomeranienii sunt adesea plini de curaj și încredere în ei înșiși. Sunt vigilenți și vor lătra pentru a avertiza în cazul unor situații neobișnuite.
 • Afectuos și devotat: Pomeranianul este un câine loial și atașat de stăpânul său. El își arată afecțiunea și este adesea dornic să petreacă timp cu membrii familiei.
 • Jucăuș și plin de energie: Pomeranienii sunt câini energici și plini de viață. Le place să se joace și să participe la activități interactive, fiind mereu în căutare de distracție.
 • Inteligență și ușurință în învățare: Pomeranienii sunt câini inteligenți și învață rapid. Ei răspund bine la dresajul pozitiv și pot fi antrenați în diverse comenzi și trucuri.

Îngrijire

 • Perierea blănii: Datorită blănii lor lungi și groase, Pomeranienii necesită periere zilnică pentru a preveni încâlcirea. În perioadele de cădere a blănii, aceștia ar putea necesita o periere mai intensă.
 • Baia: Pomeranienii trebuie să fie spălați o dată la câteva săptămâni, folosind șampoane și produse de îngrijire adecvate pentru blana lor. Este important să se evite intrarea apei sau a șampoanelor în urechi.
 • Tăierea unghiilor: Este necesară tăierea regulată a unghiilor pentru a evita deformările și rănirea. Dacă nu te simți încrezător în a face asta singur, poți solicita ajutorul unui specialist veterinar sau al unui groomer.
 • Activitate fizică și stimulare mintala: Deși sunt mici, Pomeranianii au nevoie de exerciții regulate, cum ar fi plimbările zilnice și sesiunile de joc, pentru a-și menține sănătatea și pentru a-și consuma energia.
 • Îngrijirea dinților și a urechilor: Curățarea regulată a dinților și a urechilor este esențială pentru menținerea sănătății dentare și prevenirea infecțiilor.

4. Chihuahua

Origine

Chihuahua este o rasă de câini mici originară din statul mexican Chihuahua, de unde și-a luat numele. Acești câini sunt recunoscuți pentru dimensiunile lor mici și personalitatea lor plină de viață.

Caracteristici fizice

 • Dimensiune: Chihuahua este cea mai mică rasă de câini din lume. Există două tipuri de Chihuahua: varianta cu păr lung și varianta cu păr scurt. Chihuahua cu păr scurt ajunge la o greutate medie de 1-3 kilograme, în timp ce Chihuahua cu păr lung poate cântări între 1,5 și 4 kilograme.
 • Blană: Chihuahua cu păr scurt are o blană netedă, fină și lucioasă, în timp ce Chihuahua cu păr lung are o blană moale, matasoasă și pufoasă. Culoarea blănii poate fi diversă, incluzând tonuri de maro, negru, alb, crem și multe altele.
 • Structură corporală: Chihuahua are o construcție compactă și bine proporționată, cu spate drept și piept lat. Are un cap rotunjit și urechi mari și ridicate, care pot fi direcționate în față sau în lateral.

Comportament

 • Curaj și încredere: Chihuahua este cunoscut pentru curajul și încrederea sa, adesea comportându-se ca și cum ar fi mult mai mare decât dimensiunile lui. Acești câini pot fi vigilenți și avertizează stăpânii cu lătratul lor puternic.
 • Afectuos și devotat: Patrupedel din rasa Chihuahua sunt adesea atașate puternic de stăpânul său. Sunt câini cunoscuți pentru afecțiunea și loialitatea lor și pot dezvolta o legătură puternică cu o singură persoană sau cu întreaga familie.
 • Energici și jucauș: Acești căței sunt plin de energie și le place să se joace. Ei au nevoie de activitate fizică și de stimulare mintala pentru a-și consuma energia.
 • Distanță față de străini: Chihuahua poate fi rezervat sau reticent în prezența străinilor, arătând uneori agresivitate sau teamă. O socializare adecvată și un dresaj pozitiv pot ajuta la gestionarea acestei trăsături.

Îngrijire

 • Perierea blănii: Chihuahua cu păr scurt necesită periere ocazională, în timp ce Chihuahua cu păr lung necesită periere regulată.
 • Baia: Chihuahua trebuie spălat ocazional, folosind șampoane și produse de îngrijire adecvate pentru blana sensibilă.
 • Îngrijirea dinților și a urechilor: Curățarea regulată a dinților și a urechilor este importantă pentru menținerea sănătății acestor patrupede.
 • Exercițiu și stimulare mintala: Chihuahua are nevoie de exercițiu moderat, precum plimbările zilnice și jocurile interactive, pentru a-și menține sănătatea și fericirea.
 • Protecție împotriva temperaturilor extreme: Datorită dimensiunilor lor mici, Chihuahua sunt mai sensibili la temperaturi extreme, fie că este vorba de frig sau căldură. Asigură-te că îi protejezi în consecință în timpul iernii sau verii.

5. Pug

Pug

(sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/closeup-shot-curious-pug-gray-wall_15696580.htm#query=pug&position=34&from_view=search&track=sph

Origine

Cele mai citite articole

Pugul, cunoscut și sub numele de Carlino sau Carlin, este o rasă de câini de talie mică cu o istorie îndelungată în China. Acești câini sunt apreciați pentru personalitatea lor amuzantă, aspectul lor distinctiv și caracteristicile lor fizice specifice.

Caracteristici fizice

 • Dimensiune: Pugul este o rasă de câini mici, având o greutate medie între 6 și 9 kilograme și o înălțime de aproximativ 25-30 de centimetri la greabăn.
 • Fața plată și ochii bulbucați: Pugul are o față distinctivă, cu o expresie simpatică. Acești câini au o față plată, cu nasul scurt și larg, și ochi mari și bulbucați, care sunt adesea rotunzi și expresivi.
 • Blană și culoare: Pugul are o blană scurtă, netedă și lucioasă. Culorile blănii pot varia, dar cele mai comune sunt nuanța fawn (fulger) și negru.

Comportament

 • Personalitate jovială și prietenoasă: Pugul este un câine prietenos și sociabil, care se înțelege bine cu oamenii și alte animale de companie. Acești câini sunt adesea în căutare de atenție și își doresc să fie în mijlocul activității familiei.
 • Devotament și afecțiune: Acești câini dezvoltă adesea o legătură puternică și devotată cu stăpânii lor. Sunt loiali și afecțuoși și își arată dragostea și afecțiunea față de membrii familiei lor.
 • Distractiv și jucăuș: Pugul este cunoscut pentru personalitatea sa amuzantă și jucăușă. Acești câini sunt plini de energie și se bucură de jocuri și sesiuni de distracție în familie.
 • Ușurință în adaptare: Pugii sunt cunoscuți pentru ușurința lor în adaptarea la diferite medii și stiluri de viață. Ei pot trăi confortabil atât în apartamente mici, cât și în case mai mari.

Îngrijire

 • Perierea blănii: Deși au o blană scurtă, Pugii necesită periere regulată pentru a elimina firele de păr moarte și a menține aspectul curat și sănătos.
 • Baia: Pugul trebuie spălat o dată la câteva săptămâni, folosind șampoane și produse de îngrijire adecvate pentru a menține blana și pielea sănătoase. Este important să se evite intrarea apei sau a șampoanelor în urechi și ochi.
 • Curățarea pliurilor: Pugii au pliuri faciale distincte, care necesită curățare și uscare regulată pentru a preveni infecțiile sau iritațiile pielii.
 • Exercițiu moderat: Pugii nu necesită exerciții intense, dar au nevoie de plimbări regulate și de sesiuni de joc pentru a-și menține sănătatea fizică și pentru a-și consuma energia.
 • Controlul greutății și alimentație sănătoasă: Pugii au tendința de a lua în greutate, deci este important să li se ofere o alimentație echilibrată și sănătoasă, evitând excesul de mâncare și oferindu-le porții adecvate pentru dimensiunea lor.

6. Shih Tzu

Origine

Shih Tzu este o rasă de câini mici, originară din Tibet. Acești câini sunt cunoscuți pentru blana lor luxuriantă, personalitatea lor prietenoasă și expresia lor dulce.

Caracteristici fizice

 • Dimensiune: Shih Tzu este o rasă de câini mici, având o greutate medie între 4 și 7 kilograme și o înălțime de aproximativ 20-28 de centimetri la greabăn.
 • Blană: Shih Tzu are o blană lungă, densă și mătăsoasă, care necesită îngrijire regulată. Culoarea blănii poate fi variată, inclusiv tonuri de alb, negru, maro, gri sau combinații ale acestora.
 • Cap și expresie: Shih Tzu are un cap rotunjit și ochi mari, rotunzi și expresivi. Urechile lor sunt acoperite de blană și atârnă în mod natural pe lateralul capului.

Comportament

 • Afectuos și iubitor: Shih Tzu este un câine extrem de afectuos și devotat față de stăpânii săi. Este adesea prietenos, plin de afecțiune și se atașează strâns de membrii familiei.
 • Blând și calm: Shih Tzu este cunoscut pentru temperamentul blând și calm. Acești câini sunt de obicei liniștiți și nu manifestă agresivitate fără un motiv întemeiat.
 • Prietenos și sociabil: Shih Tzu se înțeleg bine cu oamenii și cu alte animale de companie. Acești câini sunt adesea deschiși și prietenoși, fiind dornici să interacționeze și să petreacă timp în preajma altor patrupede sau persoane.
 • Jucăuș și plin de energie: Deși are o fire calmă, Shih Tzu poate fi și jucăuș și plin de energie în momentele potrivite. Îi place să se joace și să participe la diverse activități de distracție.

Îngrijire

 • Perierea blănii: Blana Shih Tzu-ului necesită periere zilnică pentru a preveni încâlcirea. Pentru a menține blana în formă, pot fi necesare și vizite periodice la un groomer pentru tundere și îngrijire profesională.
 • Baia: Shih Tzu trebuie spălat o dată la câteva săptămâni, folosind șampoane și produse de îngrijire adecvate pentru blana lui. Este important să se evite intrarea apei sau a șampoanelor în urechi și ochi.
 • Îngrijirea ochilor și a urechilor: Shih Tzu are tendința de a dezvolta lacrimi și acumulări de murdărie în jurul ochilor. Este necesară curățarea și îngrijirea regulată a ochilor și urechilor pentru a preveni infecțiile și iritațiile.
 • Exercițiu moderat: Câinii din rasa Shih Tzu nu necesită exerciții intense, dar au nevoie de plimbări regulate și de sesiuni de joc pentru a-și menține sănătatea fizică și pentru a-și consuma energia.
 • Alimentație sănătoasă: O dietă echilibrată și adaptată nevoilor lor nutriționale este esențială pentru menținerea sănătății și greutății optime.

7. Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

(sursa foto: https://www.flickr.com/photos/chaddavisphotography/52632518962/)

Origine

Cavalier King Charles Spaniel este o rasă de câini de talie mică sau medie, cunoscută pentru aspectul său elegant și pentru personalitatea sa iubitoare și prietenoasă. Acești câini sunt numiți astfel în onoarea regelui Charles al II-lea al Angliei, care a fost un mare admirator al acestei rase.

Caracteristici fizice

 • Dimensiune: Cavalier King Charles Spaniel este o rasă de câini de talie mică sau medie, având o greutate între 5 și 8 kilograme și o înălțime de aproximativ 30-33 de centimetri la greabăn.
 • Blană: Acești câini au o blană medie sau lungă, și mătăsoasă. Culoarea blănii poate varia și include combinații de culori, cum ar fi tricolor (negru, alb și maro), bicolor (alb și maro) sau ruby (maro închis).
 • Structură corporală: Cățeii din rasa Cavalier King Charles Spaniel au o structură compactă și bine proporționată, cu un spate drept, un piept largă și picioare bine echilibrate. Au o față expresivă, cu ochi mari și rotunzi și urechi lungi care cad în mod natural.

Comportament

 • Prietenos și afectuos: Acești câini sunt cunoscuți pentru natura lor prietenoasă și afectuoasă. Sunt adesea dornici să fie în preajma oamenilor și să primească afecțiune și atenție.
 • Devotat și atașat: Patrupedele din rasa Cavalier King Charles Spaniel dezvoltă adesea o legătură puternică și devotată cu stăpânii lor. Sunt câini loiali și își arată dragostea și atașamentul față de membrii familiei lor.
 • Vesel și jucăuș: Acești câini au o personalitate jovială și plină de viață. Sunt jucăuși și se bucură de activități de joc și de interacțiune cu membrii familiei.
 • Prietenos cu copiii și alte animale de companie: Cavalier King Charles Spaniel se înțeleg de obicei bine cu copiii și cu alte animale de companie. Sunt toleranți și prietenoși în interacțiunea cu ceilalți.

Îngrijire

 • Perierea blănii: Blana lor medie sau lungă necesită periere regulată pentru a preveni încâlcirea.  Este important să se acorde atenție deosebită perierii urechilor, deoarece acestea pot fi predispuse la acumularea de murdărie.
 • Baia: Trebuie spălați o dată la câteva săptămâni, folosind șampoane și produse de îngrijire adecvate pentru blana lor. Este important să se evite intrarea apei sau a șampoanelor în urechi.
 • Îngrijirea ochilor și a urechilor: Ca și alte rase cu urechi căzute, câinii Cavalier King Charles Spaniel pot fi predispuși la infecții ale urechii. De aceea, este important să se curățe urechile regulat și să se verifice ochii pentru orice semne de iritație sau probleme.
 • Exercițiu moderat: Acești câini au nevoie de exercițiu regulat, cum ar fi plimbările zilnice sau jocurile de recuperare, pentru a-și menține sănătatea și pentru a-și consuma energia.
 • Alimentație sănătoasă: O dietă echilibrată și adecvată vârstei, greutății și nivelului de activitate al câinelui este esențială pentru menținerea sănătății și greutății optime a patrupedelor din rasa Cavalier King Charles Spaniel.

8. Shiba Inu

Origine

Shiba Inu este o rasă de câini originară din Japonia. Acești câini sunt cunoscuți pentru aspectul lor amuzant, personalitatea lor independentă și spiritul lor curajos. Shiba Inu este cea mai mică și cea mai veche rasă de câini japonezi, fiind adesea considerată un simbol național al țării.

Caracteristici fizice

 • Dimensiune: Shiba Inu este o rasă de talie medie, având o greutate medie între 7 și 11 kilograme și o înălțime de aproximativ 35-43 de centimetri la greabăn.
 • Blană: Acești câini au o blană densă și dublă, cu un strat exterior aspru și un strat interior moale. Culoarea blănii poate fi roșie, sesam (o combinație de negru și roșu), negru și foc sau crem.
 • Structură corporală: Shiba Inu are o structură compactă și bine proporționată. Are un spate dreptă și puternic, un piept lat și membre robuste. Capul este rotunjit, iar urechile sunt mici și drepte.

Comportament

 • Independență și spirit curajos: Shiba Inu este un câine independent și inteligent. Aceste patrupede au o personalitate puternică și sunt cunoscuți pentru curajul lor. Acești câini pot fi rezervați față de străini și pot fi destul de mândri.
 • Vigilență și instinct de pază: Câinii din rasa Shiba Inu au un puternic instinct de pază și sunt foarte vigilenți. Sunt adesea atenți la mediul lor și pot lătra pentru a avertiza în cazul apariției unor situații neobișnuite.
 • Loialitate și afectivitate: Chiar dacă sunt independenți, Shiba Inu se atașează de stăpânii lor și pot fi loiali și devotați. Odată ce au dezvoltat o legătură puternică cu o persoană sau o familie, vor oferi afecțiune și dragoste.
 • Energici și jucăuși: Shiba Inu sunt câini energici și plini de viață. Au nevoie de exercițiu și de stimulare mintala pentru a-și consuma energia. Le place să se joace și să participe la diverse activități în aer liber.

Îngrijire

 • Perierea blănii: Blana lor densă necesită periere regulată pentru a preveni încâlcirea și formarea smocurilo. În perioadele de răsucire a blănii, acești câini pot elimina cantități semnificative de păr.
 • Baia: Shiba Inu trebuie spălat o dată la câteva săptămâni sau atunci când este necesar, folosind șampoane și produse de îngrijire adecvate pentru blana lui.
 • Exercițiu și stimulare mintala: Shiba Inu are nevoie de exercițiu regulat și de stimulare mintala. Plimbările zilnice, sesiunile de joc și antrenamentul sunt importante pentru a-și menține sănătatea și pentru a evita comportamentul distructiv.
 • Socializare și dresaj: Câinii din rasa Shiba Inu trebuie dresați în mod corespunzător încă de mici, pentru a se adapta la diferite situații și pentru a interacționa cu alte persoane și animale. Dresajul consecvent și pozitiv este, de asemenea, important pentru a-i ajuta să înțeleagă regulile și limitele.

9. Boston Terrier

Boston Terrier

(sursa foto: https://www.flickr.com/photos/sendaiblog/4863516756/

Origine

Boston Terrier este o rasă de câini de talie mică sau medie, originară din Statele Unite ale Americii. Acești câini sunt cunoscuți pentru aspectul lor distinctiv, caracteristicile lor fizice unice și personalitatea lor plină de viață.

Caracteristici fizice

 • Dimensiune: Boston Terrier este o rasă de câini de talie medie, având o greutate medie între 5 și 11 kilograme și o înălțime de aproximativ 38-43 de centimetri la greabăn.
 • Cap și expresie: Acești câini au un cap pătrat și plat, cu ochi mari și rotunzi, așezați destul de departe unul de celălalt. Nasul este scurt și turtit, iar urechile sunt mici și îndreptate în sus.
 • Blană: Boston Terrier are o blană scurtă, netedă și lucioasă. Culoarea blănii este distinctivă, având un model caracteristic de culori, care includ o mască neagră pe față, peste ochi și o dungă albă pe mijlocul capului, iar restul corpului poate fi negru, maro, sau amestec de alb cu aceste nuanțe.

Comportament

 • Prietenos și sociabil: Boston Terrier este un câine prietenos și sociabil, care se înțelege bine cu oamenii și alte animale de companie. Acești câini sunt adesea dornici să interacționeze și să petreacă timp cu membrii familiei și cu alte persoane.
 • Inteligent și dornic să învețe: Boston Terrier este o rasă inteligentă și capabilă să învețe rapid. Acești câini răspund bine la dresajul pozitiv și pot fi antrenați în diverse comenzi și trucuri.
 • Energic și jucaus: Boston Terrier este un câine plin de energie și adoră să se joace. Îi place să se implice în activități interactive și să participe la jocuri de recuperare sau cu mingea.
 • Devotat și iubitor: Boston Terrier dezvoltă adesea o legătură strânsă și devotată cu stăpânii lor. Sunt câini loiali și afecțuoși, care își arată dragostea și afecțiunea față de membrii familiei lor.

Îngrijire

 • Perierea blănii: Blana scurtă a Boston Terrier nu necesită o periere intensă. Este suficientă o periere regulată pentru a elimina firele de păr moarte și a menține aspectul curat și sănătos al blănii.
 • Baia: Boston Terrier trebuie spălat o dată la câteva săptămâni, folosind șampoane și produse de îngrijire adecvate pentru câini. Este important să se evite intrarea apei sau a șampoanelor în urechi și ochi.
 • Activitate fizică: Boston Terrier are nevoie de exerciții regulate pentru a-și menține sănătatea și a-și consuma energia. Plimbările zilnice și sesiunile de joc sunt importante pentru a le oferi stimulare și a-i ține activi.
 • Alimentație sănătoasă: O dietă echilibrată și adecvată vârstei, greutății și nivelului de activitate al câinelui este esențială pentru menținerea sănătății și greutății optime a Boston Terrierului.

10. Maltese

Origine

Maltese este o rasă de câini mici, originară din insula Malta. Acești câini sunt cunoscuți pentru aspectul lor elegant, blana lor luxuriantă și personalitatea lor afectuoasă. Maltese este una dintre cele mai vechi rase de câini de companie, fiind apreciați de-a lungul timpului pentru compania și frumusețea lor.

Caracteristici fizice

 • Dimensiune: Maltese este o rasă de câini mici, având o greutate medie între 1,8 și 3,6 kilograme și o înălțime de aproximativ 20-25 de centimetri la greabăn.
 • Blană: Maltese are o blană lungă, moale și mătăsoasă, care poate ajunge la podea. Acești câini nu au un strat intern de păr, ceea ce îi face hipoalergenici și potriviți pentru persoanele cu alergii. Blana lor este de obicei albă, dar pot exista și nuanțe ușoare de crem sau bej.

Comportament

 • Afectuos și devotat: Maltese este cunoscut pentru personalitatea sa afectuoasă și devotată. Acești câini dezvoltă adesea o legătură strânsă cu stăpânii lor și le place să fie în preajma lor. Sunt adesea descriși ca fiind câini de companie ideali.
 • Jucăuși și plini de energie: Maltese sunt câini activi și jucăuși. Le place să se joace și să participe la diverse activități, cum ar fi recuperarea jucăriilor sau jocurile interactive cu stăpânii lor. Totuși, din cauza dimensiunii lor mici, nu necesită exerciții intense și se pot adapta bine la medii mai mici, cum ar fi apartamentele.
 • Socializare: Este important să socializezi cu un astfel de câine încă de când este pui. Acești câini se înțeleg de obicei bine cu oamenii și cu alte animale de companie, dar o socializare adecvată îi va ajuta să se simtă confortabil în diferite situații și în preajma altor câini sau persoane.
 • Sensibili la singurătate: Câinii din rasa Maltese sunt foarte atașați de stăpânii lor și pot suferi de anxietate de separare dacă sunt lăsați singuri pentru perioade lungi de timp. Este important să le oferi atenție și companie adecvată și să le încurajezi independența treptat.

Îngrijire

 • Perierea blănii: Blana lungă a cățeilor de rasă Maltese necesită periere regulată pentru a preveni încâlcirea. Este important să fii atent la perierea zonelor sensibile, cum ar fi urechile, picioarele și abdomenul.
 • Baia: Maltese trebuie spălat o dată la câteva săptămâni, folosind șampoane și produse de îngrijire adecvate pentru blana lui. Este important să se evite intrarea apei sau a șampoanelor în urechi și ochi.
 • Îngrijirea ochilor și a urechilor: Maltese-ul poate fi predispus la probleme oculare și infecții ale urechilor. Este important să se curețe și să se verifice ochii și urechile regulat și să se consulte un medic veterinar în cazul apariției unor probleme.
 • Hrănire și exercițiu: Asigură-te că îți hrănești Maltese-ul cu o dietă echilibrată și adecvată vârstei, greutății și nivelului de activitate. Deși acești câini nu au nevoie de exerciții intense, ei apreciază plimbările regulate și jocurile interactive pentru a-și menține sănătatea și a-și consuma energia.

Indiferent de rasa aleasă, toți acești câini mici pot aduce o bucurie imensă în viața proprietarilor lor. Fie că îți dorești un companion vesel și jucăuș sau un partener mai calm și devotat, aceste rase sunt opțiuni minunate care pot aduce iubirea și fericirea în căminul tău.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cele mai eficiente 15 sfaturi pentru a scăpa de stres

Articolul Urmator

Uși interioare și izolarea fonică: Cum să creezi un mediu liniștit în locuință