Printre cele mai importante responsabilități pe care le ai în calitate de părinte, se numără aceea de a-i oferi copilului tău toate condițiile pentru a fi permanent în siguranță. Această misiune se întinde și pe parcursul drumurilor cu mașina, când trebuie evitat orice potențial pericol. Utilizarea corectă a unui înălțător auto, reprezintă principala măsură ce trebuie luată, atunci când vârsta copilului o permite.
Ce este un înălțător auto
Atunci când copiii au crescut, este momentul să renunți la scaunul auto clasic și să montezi un înălțător auto. Acesta este potrivit pentru copiii care:
- Depășesc ca greutate, numărul de kilograme specificat pe scaunul pentru copii actual
- Depășesc cu capul spătarul scaunului auto. Acest lucru se întâmplă, în general, în jurul vârstei de 8-12 ani
- Umerii sunt poziționați deasupra fantelor superioare de la hamul scaunului auto pentru copii
Majoritatea copiilor nu pot încă să își monteze centura de siguranță de la mașină dar, cu ajutorul înălțătorului, acest lucru va fi posibil. În acest fel, copilul va fi poziționat mai sus, iar centura se va așeza perfect în unghiul format dintre gât și claviculă. Este recomandat ca înălțătorul să fie întotdeauna montat pe bancheta din spate a mașinii, deoarece acolo copilul este cel mai ferit în cazul unei coliziuni. Poți cumpăra un înălțător auto de pe jucarii-online.eu, unde găsești cele mai atractive și colorate modele.
Înălțătoarele auto nu au ham, precum scaunele auto pentru copii, ci sunt folosite cu centurile de siguranță ale mașinii. Sunt concepute pentru a ridica copilul, astfel încât centura de siguranță să i se potrivească perfect peste umăr și peste șolduri. Ideea din spatele înălțătoarelor, este ca centura să se așeze peste cele mai puternice oase (piept și pelvis), în loc să se așeze pe zonele moi, cum sunt burta și gâtul.
Majoritatea înălțătoarelor se sprijină pur și simplu, pe bancheta mașinii, fără să fie fixate cu centura sau alte sisteme de prindere, gen Isofix.
Ce tipuri de înălțătoare auto există
Atunci când vei dori să cumperi un înălțător auto, vei putea să alegi dintre cele trei variante de modele, cu spătar sau fără spătar sau combinate.
- Modelul fără spătar este recomandat pentru mașinile care au bancheta din spate destul de înaltă (sau tetiera), astfel încât să ofere susținere pentru capul copilului.
- Modelul cu spătar, în schimb, trebuie ales dacă bancheta mașina nu este destul de înaltă, iar capul copilul nu este sprijinit.
- Modelul combinat este un înălțător cu spătar, dar care are ham de prindere în 5 puncte. Deși nu este un înălțător prin definiție, el este asimilat acestei categorii deoarece este destinat copiilor peste 8 ani.
Cele mai citite articole
Iată care sunt principalele recomandări pentru alegerea înălțătorului potrivit pentru copilul tău:
Dimensiunea
Alege întotdeauna un înălțător care să fie adecvat cu înălțimea și greutatea copilului.
Data de expirare
Ai citit bine, chiar și înălțătoarele au termen de garanție. Acest lucru se datorează în principal materialelor din care sunt realizate, de obicei plastic, care poate deveni casant sau își pierde proprietățile după o anumită perioadă de timp.
Materialul din care este realizat
Alege un produs care este realizat din materiale de calitate, care lasă pielea să respire, care nu conțin substanțe chimice sau vopsele toxice și care au fost testate antialergic.
Instalare
Înălțătorul auto nu trebuie să aibă niciun sistem complicat de instalare, el se așează pur și simplu pe bancheta din spate a mașinii. Modelele care au sistem de prindere sunt mai degrabă pentru confort decât pentru siguranță.
Prețul
Un preț mai mare nu înseamnă neapărat un produs de calitate. Verifică toate caracteristicile menționate în acest articol, pentru a te asigura că vei face o achiziție inteligentă.
Întotdeauna citește manualul de utilizare înainte de a monta înălțătorul auto în mașină și a porni la drum. Asigură-te că cel mic are parte de tot confortul necesar și că este conștient de importanța purtării centurii de siguranță pe toată durata călătoriei.
Cele mai citite articole