Cum să ai o bucătărie organizată – 5 sfaturi practice

Te-ai săturat de haosul din bucătărie după pregătirea mesei? Poate ar fi timpul pentru o schimbare – odată ce acorzi atenție chiar și celor mai mici detalii, momentele petrecute în familie vor deveni mai speciale. Organizarea este elementul cheie care te poate ajuta să economisești timp, dar și să obții un spațiu ordonat. Nu contează că-ți place sau nu să gătești, bucătăria este locul unde te vezi cu cei dragi și te relaxezi după o zi stresantă de muncă. Dacă vrei să conferi încăperii o atmosferă intimă, dar și să profiți la maximum de fiecare colțișor, iată cinci sfaturi utile de care să ții cont.

Aruncă obiectele nefolositoare sau uzate

Începe prin a face o curățenie generală în bucătărie. Vezi ce ustensile nu îți mai trebuie sau care dintre ele s-au deteriorat atât de mult încât nu mai pot fi folosite. Sortează-le pe categorii și aruncă-le sau donează-le unor organizații caritabile. Electrocasnicele uzate pot fi reciclate, dar trebuie să soliciți consultanță specializată. Optează în schimb pentru variante de ultimă generație, multifuncționale. Ține cont de preferințele personale, dar și de alimentele pe care le gătești în mod frecvent.

Achiziționează veselă de calitate

Chiar dacă pentru mulți nu reprezintă un motiv real de preocupare, alegerea veselei nu este o simplă decizie, ci o investiție pe termen lung. Ustensilele folosite pentru pregătirea mesei pot influența gustul, textura și chiar valorile nutriționale pe care le prezintă alimentele. De asemenea, vesela poate influența estetica mesei. O farfurie elegantă sau un bol de sticla rafinat pot crea o atmosferă plăcută și pot îmbunătăți aspectul alimentelor.

Optează pentru rafturi suspendate

Dacă simți că nu mai ai loc sau pur și simplu ai o bucătărie compactă, nu-ți face griji. Există multe soluții pe care le poți lua în calcul. Una dintre cele mai eficiente este instalarea rafturilor suspendate. Profită de spațiul vertical, iar avantajele nu vor întârzia să apară. Alege inclusiv recipiente transparente pentru a-ți fi mult mai ușor să găsești ingredientele de care ai nevoie. Împarte bucătăria pe zone de lucru și amenajeaz-o în consecință. Există trei zone principale – pentru pregătire, pentru gătit și pentru întreținere.

Fă ordine în frigider

Probabil te întrebi de ce e nevoie să faci curat în frigider dacă tu vrei să transformi aspectul bucătăriei. E simplu – dezordinea din frigider înseamnă implicit mai mult timp petrecut pentru a găti. Alocă-ți o zi în care să faci ordine în frigider. Grupează alimentele și folosește caserole.

Planifică etapele de curățenie

Stabilește o rutină de curățenie pe care să o respecți săptămânal. Nu lăsa să se acumuleze grăsimi la nivelul cuptorului, frigiderului sau blatului. Folosește soluții care nu conțin substanțe toxice. De asemenea, un alt truc care te poate ajuta să organizezi bine bucătăria este să planifici din timp meniul. Folosește inclusiv aplicații pentru a-ți crea un plan alimentar personalizat, dar și pentru a găsi rețete sănătoase.

Organizarea bucătăriei poate deveni o provocare, mai ales dacă dispui de un spațiu limitat. Însă sfaturile de mai sus te vor ajuta în mod sigur să te bucuri atât de confort, cât și de funcționalitate. Urmează-le și tu și obține o atmosferă personalizată.

Sursa foto – Freepik.com

Articolul Anterior

Care Sunt Cerințele și Regulile Specifice Privind Amplasarea și Utilizarea Aparatelor de Cafea în Spațiile de Birou?

Articolul Urmator

Anul 2024 marchează angajarea a peste 500 de persoane, promite dl. Iustin Paraschiv, fondatorul Carmistin