Încă din cele mai vechi timpuri, băile de șezut s-au folosit pentru a ameliora diverse probleme de sănătate. Ajută în infecții urinare, iritații în zona intimă, în hemoroizi, fisuri anale, prostatite. Dar nu numai! Poți face băi de șezut pentru întreținerea igienei intime și pentru menținerea sănătății, fiind un remediu plăcut și foarte relaxant. Iată cum se fac corect, acasă, și ce plante medicinale se pot folosi!
Ce sunt băile de șezut?
Reprezintă scufundarea bazinului în apă caldă, îmbogățită cu infuzii de plante, sare de mare sau bicarbonat de sodiu, pentru a obține beneficii terapeutice.
Ce beneficii au băile de șezut
De ce sunt bune băile de șezut? În primul rând, trebuie să știi că se folosesc în completarea tratamentului pentru o anumită afecțiune (despre care vom vorbi mai jos). Apa caldă în care stai 15-20-25 de minute relaxează musculatura, calmează spasmele, reduce durerile, îmbunătățește circulația sângelui în zona pelvină și stimulează imunitatea locală.
De asemenea, plantele medicinale adăugate în apă sub formă de infuzii vin cu un efect antiseptic, antiinflamator, cicatrizant, calmant, de refacere a țesuturilor.
Ce afecțiuni se pot ameliora cu băi de șezut
· Infecții ale tractului urinar. Pe lângă tratamentul cu un antibiotic natural și pe lângă consumul mai mare de lichide, mai poți face spălături pentru infecții urinare. Acestea calmează spasmele, reduc durerea, grăbesc vindecarea.
· Hemoroizi, fisuri anale. Băile de șezut pot ameliora disconfortul și inflamația.
· Episoade de constipație. Băile calde pot fi utile deoarece ajută la relaxarea mușchilor rectali și ai zonei pelvine, facilitând eliminarea scaunului.
Băi de șezut pentru menținerea sănătății intime
Băile de șezut se fac nu doar la nevoie, atunci când suferi de o afecțiune. Le poți include în rutina ta, pentru menținerea sănătății zonei intime. La ce ajută:
– Contribuie la menținerea unei igiene adecvate în zona genitală și perianală, ameliorează iritațiile minore, reducând riscul de infecții.
– Ajută la menținerea hidratării pielii din zona genitală, reduc eventualele mâncărimi și disconfort.
– În perioada menstruației, băile de șezut pot fi folosite pentru a atenua crampele, deoarece apa caldă contribuie la relaxarea mușchilor uterini, calmând spasmele.
Cum se face acasă baia de șezut
Pasul 1. Curăță bine, cu produse dezinfectante, vasul în care vei face spălăturile.
Pasul 2. Apa folosită la baia de șezut trebuie să fie caldă, nu fierbinte, pentru a nu leza suplimentar pielea zonei intime.
Pasul 3. Între timp, pregătește ingredientele pe care le vei adăuga în apă. Poți pune infuzii de plante, dar și bicarbonat de sodiu.
– Ce plante poți folosi
Infuzia se prepară fie din pliculețele de ceai, fie din plantă uscată vrac, adăugată în apa clocotită și apoi strecurat lichidul.
Pentru cistită folosește ceai de coada calului, salvie, ienupăr. Coada calului este o plantă cu efect antimicrobian și antiseptic, salvia este cunoscută pentru proprietățile sale astringente și antibacteriene, iar ienupărul combate infecțiile și inflamațiile tractului urinar inferior.
Pentru hemoroizi, fisuri anale, ajută băile de șezut cu coada șoricelului, plantă care are efect antiinflamator, dar și cu sulfină și castane, care au efect venotonic.
Pentru menținerea sănătății zonei intime, cele mai utilizate plante la băile de șezut sunt mușețelul și gălbenelele. Acestea au proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare, calmante pentru pielea iritată.
Pentru dureri perianale și în abdomenul inferior, sau menstruale, poți folosi ceai de creţişoară (cu efect astringent, antiinflamator) și lavanda (cu efect calmant, relaxant).
Pasul 4. Stai în apă 15 până la maximum 30 de minute. Apoi, șterge-te, învelește-te bine și stai la căldură.
Aceste băi de șezut se fac seara, fie la nevoie (caz în care trebuie repetate 3-7 seri consecutiv), fie pentru menținerea sănătății intime (se pot face mai rar, spre exemplu o dată pe săptămână). În paralel, tot ca stil de viață, ai grijă la igiena intimă, obișnuiește-te să te hidratezi suficient, să mănânci sănătos, echilibrat, variat, pentru a preveni infecțiile, constipația, dar și pentru a avea o imunitate puternică.