Cum să te protejezi în timp ce sudezi: 4 elemente esențiale

Sudura este o procedură care presupune îmbinarea prin topire a materialelor termoplastice, folosită cel mai adesea în cazul pieselor metalice. Cei care efectuează astfel de operațiuni sunt expuși mai multor riscuri pe care începătorii tind să nu le conștientizeze pe deplin.

Principalele riscuri sunt reprezentate de utilizarea curentului electric pe suprafețe metalice, temperatura foarte ridicată în zona de lucru, precum și de scânteile și așchiile rezultate în timpul operațiunii de sudare. Toate acestea pot genera accidente cu urmări grave, de aceea purtarea unui echipament de protecție adecvat este o măsură mai mult decât necesară.

Dacă nu ești încă foarte familiarizat cu echipamentul de protecție pentru sudură, iți prezentăm mai jos piesele din care se compune.

Elemente de protecție la nivelul capului

Fața și ochii sunt părțile cele mai expuse în timpul sudării, pentru care au nevoie în mod special de protecție.

Cel mai simplu element de protecție sunt ochelarii de sudură, care protejează doar ochii, nu și fața. De aceea, purtarea ochelarilor este recomandată doar pentru tipurile de sudură mai ușoare, unde nu există riscul de a sări scântei și așchii metalice.

Mult mai eficiente sunt măștile de sudură, care protejează întreaga față, inclusiv ochii. Modelul clasic este prevăzut cu un mâner la interior, cu ajutorul căruia masca este ținută în dreptul feței, asemenea unui scut.

Cele mai eficiente măști se fixează pe cap, lăsând astfel posibilitatea sudorului să-și folosească ambele mâini. Acestea pot fi sub forma unor viziere sau a unor căști, care protejează capul în întregime.

De asemenea, și urechile au nevoie de protecție, atât față de zgomot cât și împotriva așchiilor și picăturilor de metal incandescent, de aceea  îți recomandăm o pereche de căști de protecție care să acopere în întregime urechile.

Protecția mâinilor

Cele mai citite articole

La fel ca fața și ochii, mâinile sunt foarte expuse, pentru că în timpul operațiunii se află aproape de zona de lucru. Căldura excesivă, scânteile și așchiile încinse pot provoca arsuri serioase la nivelul mâinilor, ceea ce impune folosirea unor mănuși dintr-un material rezistent.

Mănușile de sudură sunt confecționate din pilele naturală de porc sau de vită, însă și modelele din materiale sintetice cu proprietăți ignifuge și electroizolante sunt la fel de eficiente.

Acestea trebuie să fie lungi cel puțin până la jumătatea antebrațului și se trag întotdeauna peste mâneci.

Protejarea corpului și membrelor

Chiar dacă porți pantaloni lungi și bluză cu mânecă lungă în ideea de a-ți proteja pielea de scântei, acestea pot arde ușor materialele textile. Dincolo de faptul că îți vei distruge îmbrăcămintea, riști să suferi arsuri, pentru că hainele obișnuite nu asigură suficientă protecție.

De aceea, este necesar să poți un echipament special și pentru corp, iar cea mai potrivită soluție este șorțul de sudură. Confecționat din piele groasă de vită, acesta trebuie să acopere complet partea anterioară a corpului, până sub genunchi.

Șorțul de sudură are un sistem de prindere cu chingi, care se ajustează pentru a se fixa perfect pe corp. Astfel, vei avea protejată zona cea mai expusă, însă există riscul ca mânecile jachetei sau bluzei să sufere arsuri din cauza scânteilor.

Pentru un maxim de protecție, este recomandat să porți și îmbrăcăminte specială, confecționată din materiale ignifuge și rezistente la temperaturi ridicate. Poți opta pentru un echipament compus din jachetă și pantaloni sau pentru o salopetă ori un combinezon complet.

Încălțămintea de protecție

Pentru picioare, ai nevoie de o pereche de încălțări speciale cu talpă groasă din cauciuc, care să te protejeze împotriva șocurilor electrice. De asemenea vârful cu întărituri din oțel te protejează împotriva loviturilor, iar materialul special din care sunt confecționați bocancii rezistă la scântei și stropii de metal topit.

Cu un astfel de echipament, te poți apuca oricând de sudat fără să-ți  faci griji pentru siguranța ta.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Pleci la drum cu mașina vara aceasta? Top 3 aspecte de care să ții cont înainte de plecare

Articolul Urmator

De ce să alegi un soft HCM pentru afacerea ta?