Magia iernii poate veni și cu unele neplăceri pentru sănătatea ta. Ochii uscați, mâncărimea sau orbirea în lumina puternică a soarelui sunt provocări pentru care trebuie să identifici și să aplici cele mai bune soluții. Află din acest material cele mai importante 6 sfaturi despre cum să-ți protejezi ochii în timpul iernii!
1. Folosește ochelari de soare
Radiațiile UV pot trece prin nori, deteriorând ochii chiar și atunci când cerul este acoperit. Expunerea prelungită la acestea poate duce la afecțiuni oculare grave. Așadar, protejarea ochilor iarna este o misiune la fel de importantă iarna, ca în plin sezon cald.
Cum nu toți ochelarii de soare oferă aceeași protecție, atunci când achiziționezi astfel de produse trebuie să optezi pentru modele care pot bloca 100% radiațiile UVA sau UVB. Utilizarea constantă a ochelarilor de soare este la fel de importantă ca și alegerea lor. (1)
2. Poartă ochelari de protecție în condiții extreme
Ochelarii de protecție nu sunt doar un accesoriu de modă, ci un instrument de siguranță, mai ales în condiții de zăpadă, gheață sau vânt intens. Aceștia trebuie să ofere o acoperire bună, blocând lumina care vine dinspre laturile ochelarilor și să dispună de o protecție UV eficientă.
Expunerea la condiții extreme poate aduce cu sine numeroase riscuri pentru sănătatea ochilor. Radiațiile UV pot fi de două până la trei ori mai intense pe zăpadă și gheață decât la nivelul mării. În plus, vântul și zăpada pot cauza iritații și uscăciune a ochilor, ceea ce poate fi extrem de neplăcut și afectează vederea. Ochelarii de protecție pot ajuta și la îmbunătățirea vizibilității și reducerea strălucirii, oferind un confort sporit în timpul practicării sporturilor de iarnă. (1)
Chiar și un drum până la magazinul din colț, iarna, poate fi o experiență neplăcută pentru ochi, dacă nu te protejezi corespunzător. Ai modele de ochelari de soare polarizați, pentru damă sau pentru bărbați, în mii de variante, de la branduri celebre, cu rame care se potrivesc tuturor iubitorilor de fashion și nu numai. Trebuie doar să alegi cel puțin un model și să îi porți pe timpul iernii!
3. Hidratează ochii
Deși ochii produc în mod natural lacrimi pentru a se menține hidratați, condițiile meteorologice extreme pot perturba acest echilibru. Aerul rece poate reduce producția de lacrimi, în timp ce vântul poate crește rata de evaporare a acestora. Această combinație determină uscăciunea oculară, o afecțiune caracterizată de disconfort ocular, roșeață și sensibilitate la lumină. Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, este important să cauți ajutor medical. Un optometrist poate diagnostica uscăciunea oculară prin examinarea ochilor.
Există mai multe soluții pentru hidratarea ochilor în timpul iernii, cea mai simplă este utilizarea picăturilor oftalmice lubrifiante. Acestea funcționează prin înlocuirea filmului lacrimal natural al ochiului, ajutând la prevenirea evaporării lichidului ocular și la reducerea simptomelor de uscăciune. (1), (2)
4. Evită expunerea prelungită la ecranele digitale
Cele mai citite articole
Efectele expunerii prelungite la ecrane digitale asupra ochilor nu sunt de neglijat. Adulți raportează simptome de oboseală oculară, uscăciune, roșeață și iritații. Acestea apar deoarece, atunci când privești la un ecran, clipești mai puțin.
Pauzele regulate sunt un mod eficient de a preveni aceste probleme. Regula 20-20-20, sugerează că la fiecare 20 de minute petrecute în fața unui ecran, ar trebui să iei o pauză de 20 de secunde și să privești la un obiect aflat la o distanță de 20 de metri. Acest exercițiu ajută la relaxarea mușchilor oculari și la prevenirea oboselii.
Tehnicile de relaxare pot include exerciții de focalizare, mișcări oculare controlate sau chiar închiderea ochilor pentru câteva minute.
Ochelarii pentru calculator au filtru de lumină albastră și reduc expunerea la lumina dăunătoare pentru ochi. Reglarea luminozității și a contrastului ecranului, precum și asigurarea unei poziții corecte în fața computerului pot să contribuie la confortul ocular. (1), (2)
5. Menține igiena ochilor
Majoritatea infecțiilor comune se răspândesc prin intermediul mâinilor murdare. Spălarea acestora cu apă caldă și săpun poate reduce semnificativ riscul de a transfera germeni și bacterii către ochi.
Un alt aspect important este evitarea frecării ochilor. Acest obicei poate agrava iritațiile existente, conducând și la leziuni oculare. În plus, dacă mâinile nu sunt curate, frecarea ochilor permite bacteriilor să pătrundă în ochi și să provoace infecții. (1)
6. Mergi la control optometric la primele semne ale unor neplăceri
Expunerea la radiații ultraviolete poate avea un impact semnificativ asupra sănătății ochilor, cauzând probleme și simptome precum roșeață, inflamație, durere, senzație de corp străin în ochi sau sensibilitate exagerată la lumină.
Controlul optometric este crucial pentru sănătatea oculară. Identificarea problemelor legate de vedere, în faza de debut, crește șansele redobândirii acesteia. Așadar, dacă observi oricare dintre simptomele menționate mai sus, este indicat să programezi imediat o consultație optometrică. (1), (2)
Optometristul va examina ochii pentru a stabili cauza disconfortului și pentru a determina cel mai bun tratament. Acesta îți va face unele recomandări, precum îndemnul de a purta constant ochelari de protecție împotriva razelor soarelui și în timpul iernii. Nu mai sta pe gânduri, achiziționează ochelari de soare polarizați de damă, pentru protecție și pentru a preveni agravarea deficiențelor de vedere!
Protejarea ochilor în timpul iernii este importantă, deoarece expunerea la temperaturi scăzute, vânt puternic și radiații UV poate afecta sănătatea ochilor. Prin adoptarea măsurilor simple, pe care ți le-am prezentat în acest material, poți contribui la menținerea sănătății ochilor și la prevenirea potențialelor probleme legate de expunerea la condiții meteorologice severe.
Surse de informare:
1. 8 Top Tips for Winter Eye Care – https://www.everydayhealth.com/vision/top-tips-for-winter-eye-care/, Accesat 20.12.2023
2. 6 Top Tips For Keeping Your Eyes Healthy In Winter – https://eyecliniclondon.com/6-top-tips-keeping-eyes-healthy-winter/, Accesat 20.12.2023