Chiar daca familia in care creste un copi iubeste sa citeasca, aceasta nu este deloc o garantie ca si copilul va iubi cartea inca din copilarie. Sau poate ca mama si tata vor observa problema cand se va da la scoala prima lectura extracurriculara pentru vara.
Copilul nu va dori niciodata sa citeasca, si atunci va aparea intrebarea: „de ce copilul nu vrea sa citeasca?”. Sa nu uitam ca, o carte bine aleasa este primul pas spre o lectura de succes. Editura Univers Enciclopedic ofera carti pentru toate varstele, incepand cu cei mici de tot. Pentru Univers Encilopedic, cartile sunt totul, si aceasta idee este transmisa si cititorilor.
Si totusi, de ce copii prefera sa nu citeasca deloc?
Daca televizorul este aprins in mod constant, computerul este disponibil pentru copil de dimineata pana seara, atunci este probabil ca copilul sa nu dezvolte nici un interes pentru lectura si sa prefere modalitati mai simple de a obtine informatii – o imagine este inlocuita rapid pe alta, totul este simplu si clar.
Sau poate ca nu este obisnuit ca cineva sa citeasca mult acasa, nu exista traditie de a crea o biblioteca de familie. Dar uneori exista astfel de cazuri cand un copil deseneaza cu placere, canta sau danseaza si o face mai bine decat alti copii, dar nu-l poti forta sa citeasca o carte.
Multi parinti, cand incearca sa invete ceva unui copil, se confrunta cu o problema serioasa: copilul nu-i percepe deloc pe mama sau pe tata ca profesori si refuza sa faca ceva. Unii parinti considera ca este util sa-si aminteasca cum au fost fortati sa citeasca in copilarie si au fost amenintati cu pedepse. Ei nu folosesc metode coercitive de predare a lecturii, realizand ca acest lucru nu poate decat sa dauneze cauzei.
Ce nu trebuie facut daca copilului nu ii place sa citeasca?
Cel mai rau lucru pe care il pot face parinti e sa strige la copil si sa incerce sa-l invete sa iubeasca cartea cu ajutorul unor masuri dure. „Daca citesti cinci pagini, vei primi o jucarie”, ii promite mama sau tata copilului.
Cele mai citite articole
Nici lectura fortata a unei carti, peste care copilul se plictiseste vadit, nu ajuta.
Totodata, nu poti renunta la aceasta problema, deoarece succesul copilului la multe discipline academice, adica calitatea cunostintelor sale, depinde in mare masura de lectura.
Nu poti inlocui o carte cu un televizor. Nici cea mai talentata adaptare cinematografica a unei opere literare nu transmite toata profunzimea si originalitatea ei, precum si acel lucru extrem de important pe care copilul trebuie sa-l inteleaga singur.
Cum sa insufli copilului dragostea fata de lectura?
Cert este ca, cu cat incepi mai devreme sa-i citesti bebelusului tau, cu atat mai repede va trezi interesul pentru carte si pentru lectura. La inceput, bebelusul se va uita doar la poze frumoase, fara a percepe cartea ca pe o sursa de informatii interesante si utile. Dar bebelusul se va obisnui treptat cu faptul ca cartea este prezenta constant in viata lui.
Alege o editura carti care sa iti ofere carti interesante frumos iluctrate pentru orice varsta si incepe cate putin. Niciodata nu este prea tarziu.
Fii un exemplu pentru copilul tau si formati de cateva ori pe saptamana „ora de lectura”, chiar functioneaza!
Cartile trebuie sa fie intr-un loc accesibil copilului fara prea mult efort. Iar accesul la carti ii va permite copilului mic sa le foloseasca atunci cand doreste. Din motive de economisire, nu incerca sa ascunzi cartile mai departe sau mai sus: daca copilul nu vede carti tot timpul, atunci probabil ca nu va simti interes pentru ele.
Nu uita ca cel mai bun cadou pentru un copil sunt cartile. Daca copilul primeste o colectie minunata de povesti interesante, el va incepe sa aprecieze cartea doar pentru ca mama si tata o considera un cadou demn.