Dezinfecția unităților de învățământ cu lămpi UV-C

Curățarea și dezinfectarea suprafețelor din interiorul școlilor și instituțiilor de învățământ rămân la fel de importante și în acest an școlar. În contextul actual, pe lângă măsurile de distanțare fizică, acoperire a feței cu mască și identificare/ izolare a celor contaminați, dezinfecția cu lampa uv sterilizare este una dintre cele mai indicate soluții pentru asigurarea protejării sănătății și siguranței: 

 • elevilor sau studenților;
 • cadrelor didactice;
 • personalului auxiliar.

Unul dintre cei mai importanți producători de dispozitive de dezinfecție pe bază de lumină UV, din România, este BIOCOMP. Cu o experiență de peste 30 de ani, Biocomp produce lămpi care au capacitatea de a distruge în proporție de până la 99,99% dintre agenții patogeni regăsiți în aer sau pe suprafețele din instituțiile de învățământ și nu numai. Biocomp pune la dispoziția clienților un portofoliu variat de produse menite să înlăture microorganismele care periclitează sănătatea oamenilor:

 • Lămpi UV-C pentru dezinfecția aerului și a suprafețelor;
 • Lămpi UV-C CUSTOM;
 • Alte dispozitive.

Care este diferența între curățare și dezinfectare?

Curățarea și dezinfectarea sunt două proceduri cheie de prevenire și limitare a răspândirii bolilor infecțioase, în instituțiile de învățământ. Dar, este imperativ să cunoaștem diferențele dintre cele două măsuri:

 • Curățarea se referă la îndepărtarea fizică a bacteriilor, murdăriei și impurităților de pe suprafețe cu detergent și apă. Această activitate nu distruge bacteriile, dar contribuie la diminuarea numărului lor și riscului de răspândire a infecției.
 • Dezinfectarea implică distrugerea agenților patogeni (bacterii, virusuri, ciuperci, etc) de pe suprafețe și din aer. Folosindu-se biocide (fizice/ chimice), dezinfectarea funcționează datorită funcției de distrugere a materialului genetic și întrerupere a capacității de reproducere. Cu toate că nu este realizată pentru curățarea încăperilor, dezinfecția este mai eficientă după o curățare în prealabil.

Dezinfectarea cu ajutorul luminii UV-C

Cele mai citite articole

Principalul dezavantaj al celor mai multe biocide chimice se referă la capacitatea agenților patogeni de a rezista la acțiunea acestor substanțe. Pe lângă acest lucru, formele obișnuite de dezinfectanți nu sunt eficiente și nici nu prezintă siguranță în utilizare. 

În acest sens, lumina UV-C este o soluție indicată pentru dezinfectarea sigură a suprafețelor și aerului din încăperile instituțiilor de învățământ. Lumina UV-C utilizată pentru dezinfectarea școlilor și a altor unități de învățământ are rolul de:

 • a menține sănătatea elevilor, cadrului didactic și a personalului auxiliar;
 • diminua numărul de produse de curățare/ dezinfectare chimice periculoase;
 • reduce riscul de boli respiratorii sau reacții alergice.

Rolul lămpilor UV în instituțiile de învățământ

Școlile și celelalte instituții de învățământ sunt caracterizate de un flux ridicat și constant de oameni. Din acest motiv, suprafețele și aerului din cadrul acestor clădiri sunt supuse riscului de a fi contaminate cu virusuri și alți agenți patogeni, devenind un pericol pentru toți cei care trec pe aici.

Tehnologia UV-C nu este nouă, însă a fost utilizată mai degrabă pentru dezinfectarea unităților medicale. Cu toate acestea, lămpile UV-C încep să devină populare și în sectorul educațional, indiferent că vorbim de cele fixe sau pe suport mobil.

Lămpile bactericide cu lumină UV-C BIOCOMP, în unitățile de învățământ, au rolul de a:

 • distruge până la 99,99% dintre agenții patogeni;
 • crea un mediu lipsit de microorganisme dăunătoare sănătății umane;
 • dezinfecta în mod ecologic aerul și suprafețele sau obiectele;
 • dezinfecta fără să se folosească compuși secundari;
 • funcționa până la 18.000 de ore.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Live Casino: te distrezi si castigi la cele mai tari cazinouri online in 2021

Articolul Urmator

Demararea procedurilor de infiintare firma si ajutor real in acest sens