In cat imp se depune dosarul pentru indemnizatia de crestere copil?

baby

Ce este indemnizatia de crestere a copilului?

Indemnizatia de crestere a copilului este o forma de sprijin financiar acordat de statul roman parintilor sau tutorilor care isi iau concediu pentru a se dedica cresterii copilului in primele luni sau ani de viata. Scopul acestei indemnizatii este de a oferi o sustinere financiara care sa permita parintilor sa se concentreze pe ingrijirea copilului, fara a fi presati de necesitatea de a se intoarce imediat la munca pentru a-si sustine familia.

Care sunt conditiile de eligibilitate pentru indemnizatia de crestere copil?

Pentru a fi eligibil pentru primirea indemnizatiei de crestere a copilului, trebuie indeplinite mai multe criterii. In primul rand, solicitantul trebuie sa fie parintele natural sau adoptiv al copilului. De asemenea, parintele trebuie sa fi realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni anterioare nasterii sau adoptiei copilului, din activitati ce sunt supuse impozitului pe venit in Romania. O alta conditie importanta este ca timpul dedicat cresterii copilului sa nu fie mai mic de un an si nu mai mare de doi ani, cu posibilitatea prelungirii pana la trei ani in cazul copiilor cu dizabilitati.

Documentele necesare pentru dosarul de indemnizatie

Cele mai citite articole

Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil, este necesar sa depui un dosar complet cu documentele necesare. Documentatia de baza include: certificatul de nastere al copilului, actele de identitate ale parintelui care solicita indemnizatia, adeverinta de la angajator privind venitul obtinut in ultimele 12 luni, sau, in cazul persoanelor care nu sunt angajate, documente care sa ateste veniturile realizate. De asemenea, este necesar sa completati si sa depuneti cererea tip pentru acordarea indemnizatiei, formular disponibil la institutiile de asistenta sociala locale sau online.

Termenul de depunere a dosarului

Dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului trebuie depus in termen de 60 de zile de la data nasterii copilului sau de la data intrarii in vigoare a hotararii judecatoresti privind adoptia. Este important de mentionat ca depasirea acestui termen poate duce la pierderea dreptului de a primi indemnizatia pentru perioada anterioara depunerii dosarului, dar nu afecteaza drepturile pentru perioadele ulterioare.

Procesul de evaluare si acordare a indemnizatiei

Dupa depunerea dosarului complet, acesta va fi evaluat de catre agentia locala de plati si inspectie sociala, care va verifica daca toate documentele sunt conforme si daca solicitantul indeplineste conditiile de eligibilitate. Procesul de evaluare poate dura de la cateva saptamani la cateva luni, in functie de complexitatea cazului si de volumul de dosare primite de catre agentie. Odata ce dosarul este aprobat, indemnizatia de crestere a copilului va fi virata lunar in contul bancar indicat de solicitant sau prin mandat postal, in functie de optiunea acestuia.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Ce afacere poti afce cu plante rare

Articolul Urmator

Acte necesare prelungire concediu crestere copil pana la 3 ani