Simptomele asociate unei posibile sarcini pot sa difere de la o persoana la alta. De asemenea, aparitia lor, raportata la momentul fecundarii ovulului, poate fi observata mai devreme sau mai tarziu. Asadar, depistarea sarcinii se bazeaza pe simptomatologia specifica, urmata de testare.
Pentru a sti cu certitudine ca ai ramas insarcinata, este important sa fii atenta la semnele si semnalele pe care organismul le transmite, apeland cat mai repede posibil la solutiile certificate pentru testarea sarcinii, incluzand aici si consultul de specialitate.
Care sunt cele mai frecvente simptome?
In cazul dezvoltarii unei sarcini, este posibil sa observi urmatoarele simptome:
- lipsa menstruatiei si prezenta petelor pe lenjeria intima
- episoade de greata, posibil insotite de varsaturi
- stare de oboseala ce pare ca nu mai trece
- senzatie de durere sau furnicaturi la nivelul sanilor
- nevoia de a urina mult mai des decat de obicei
- schimbari de dispozitie fara un motiv anume
- balonare si senzatia de arsuri la nivelul stomacului
- valori mai mari ale tensiunii arteriale si ritm cardiac ridicat
- modificari (forma si cromatica) la nivelu sanilor
- aparitia problemelor dermatologice la nivelul tenului
- crestere vizibila in greutate etc
In cazul femeilor cu un ciclu menstrual regulat, absenta menstruatiei este unul dintre cele mai frecvente simptome si poate reprezenta un motiv pentru a realiza unul sau mai multe teste de sarcina. In functie de rezultatul acestora, sau doar pentru a obtine si o parere din partea unui medic specialist, aceasta testare individuala poate fi sustinuta si de consultul ginecologic.
Cat de devreme pot aparea acestea?
In general, primele semnele ale unei posibile sarcini apar la aproximativ o saptamana de la conceptie si se manifesta apoi in diferite etapa ale perioadei prenatale. Iata cand se pot manifesta acestea:
Saptamanile 1-4
- crampe de niveluri diferite ale intensitatii
- pete prezente pe lenjeria intima
- absenta ciclului menstrual
- senzatie cronica de oboseala
Saptmanile 4-6
- stari de greata cu sau fara varstaruri
- dureri si furnicaturi la nivelul sanilor
- nevoia de a urina mult mai des
- schimbari ale dispozitie
- variatii ale temperaturii corporale
- senzatie de balonare
Saptamanile 8-10
- tensiune arteriala ridicata
- arsuri la nivelul stomacului
- senzatie de oboseala foarte mare
- valori ridicate la ritmului cardiac
Cele mai citite articole
Saptamanile 11-12
- modificari la nivelul sanilor si mameloanelor
- acnee si alte probleme dermatologice
- cresterea numarului de kilograme
Cum te poate ajuta un test de sarcina?
Daca te confrunti cu simptomele prezentate mai sus, poti realiza unul sau mai multe teste de sarcina. Utilizand produse de calitate pentru aceasta evaluare individuala, beneficiezi de o acuratete mai mare de 99%.
Testul rapid pentru identificarea unei posibile sarcini depisteaza prezenta hormonului hCG (gonadotripina corionica umana) in urina, chiar din primele zile de la momentul fecundarii ovulului.
Pentru afisarea unui rezultat relevant, este important sa respecti toate instructiunile ce insotesc produsul pentru care ai optat si sa reiei intregul proces, utilizand un test de sarcina nou, atunci cand rezultatul nu este unul valid.
Testul de sarcina poate fi utilizat cu 5 zile inainte de intarzierea ciclului menstrual. Cantitatea de hormon hCG produsa creste semnificativ in etapa incipienta a sarcinii, insa aceasta valoare poate sa difere de la o femeie insarcinata la alta. Peste 70% dintre femeile gravide pot obtine un rezultat pozitiv, daca se testeaza cu 5 zile mai devreme.
Cand te programezi pentru un consult?
Pentru a avea si confirmarea unui expert, te poti programa pentru o ecografie transvaginala, realizata la aproximativ 3 saptamani de la momentul intarzierii ciclului menstrual. Aceasta examinare de specialitate presupune studierea organelor genitale feminine cu ajutorul ultrasunetelor. Astfel, se poate infirma sau confirma dezvoltarea unei sarcini.
Mai mult decat atat, se poate determina pozitia embrionului, deoarece o posibila sarcina extrauterina vine cu o serie de riscuri majore pentru pacienta, de aceea, este importanta identificarea sa intr-o etapa incipienta.
Mai mult decat atat, sarcina mai poate fi confirmata si cu ajutoru analizelor de sange, mai exact, prin realizarea testului Beta-HCG. Acesta poate identifica prezenta in sange a hormonului hCG chiar si in cantitati foarte mici. Se recomanda reluarea testului la 48 de ore. In cazul in care exista o posibila sarcina, cea de-a doua valoarea obtinute va fi chiar si de doua ori mai mare.
Chiar daca simptomele pot varia de la o femeie insarcinata la alta, atat ca nivel de intensitate, cat si ca moment al dezvoltarii lor de la conceptie, evaluarea (individuala sau la cabine) poate infirma sau confirma prezenta sarcinii. Tine cont de aceste informatii si ia cele mai bune decizii pentru sanatatea ta.