Rețeta de cremșnit: Pas cu pas către un desert perfect

Există puține deserturi despre care se poate spune că transcend timpul și poartă cu ele amintiri dulci din copilărie. Un asemenea desert este și cremșnitul, un deliciu irezistibil cu foi crocante de patiserie și cremă delicioasă de vanilie. Deși simplă în aparență, această prăjitură este plină de savoare și cucerește pe deplin papilele gustative ale oricărui gurmand. Dacă și tu dorești să prepari un astfel de desert delicios pentru cei dragi, te invităm să descoperi în articolul următor cum se prepară rețeta de cremșnit pas cu pas!

Ingrediente necesare pentru prepararea rețetei de cremșnit

Pentru ca rețeta de cremșnit să fie una absolut delicioasă, vei avea nevoie de ingredientele potrivite. Iată, așadar, care sunt ingredientele de care vei avea nevoie pentru o tavă de cremșnit de 33×26 cm! 

Ingrediente pentru foi 

Pentru rețeta de cremșnit vei putea folosi 550 g de aluat foietaj, însă dacă vrei să prepari foile de patiserie acasă, vei avea nevoie de: 

  • 250 g de făină; 
  • 2 gălbenușuri;
  • 250 g de unt; 
  • 2 linguri de iaurt grecesc; 
  • sare; 
  • o lingură de oțet; 
  • 150 g de făină. 

Ingrediente pentru cremă 

  • 1 l de lapte; 
  • 7 ouă; 
  • 180 g de zahăr tos; 
  • 200 g de făină; 
  • sare; 
  • 10 g de gelatină; 
  • esență de vanilie. 

Cum se prepară cremșnitul: rețeta pas cu pas 

Procesul de preparare a cremșnitului este unul complex, cu atât mai mult decă alegi să prepari chiar tu foile de aluat pentru prăjitură. Cu puțină răbdare și atenție la detalii, însă, veți obține un desert delicios și apetisant. Iată principalele etape ale acestui proces! 

Pasul 1: Prepararea foilor de cremșnit 

Dacă alegi să prepari chiar tu foietajul pentru cremșnit, primul pas în această rețetă va fi prepararea foilor pentru prăjitură. Vei începe prin amestecul gălbenușurilor cu un praf de sare, 100 g de unt moale, iaurt și oțet într-un castron, până la omogenizare. Cerne apoi făina peste compoziție și încorporeaz-o în aluat. Frământă aluatul pe masa presărată cu făină, până când nu mai este lipicios. Pentru uns, amestecă restul de unt moale cu 150 g de făină într-un castron, până ce obții un aluat moale. 

Presară apoi făină pe blatul de lucru și întinde aluatul într-o foaie subțire. Unge aluatul cu 2/3 din compoziția de unt cu făină. Împăturește apoi aluatul și presează-l astfel împăturit, apoi unge-l cu restul de compoziție. Repetă procesul de împăturire și acoperă aluatul cu folie, după care lasă-l acoperit pentru 30 de minute. 

Cele mai citite articole

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Taie aluatul în două părți și întinde prima parte pe dosul tăvii de copt, unsă cu unt și presărată cu făină. Coace foaia din aluat la 180 de grade Celsius timp de câteva minute, apoi repetă procesul și pentru cea de-a doua foaie. 

Pasul 2: Prepararea cremei

Crema este sufletul cremșnitului și trebuie să fie bogată, cremoasă și cu un gust delicios. Amestecă într-un castron gălbenușurile cu 6 linguri de zahăr și făină, adăugând treptat câte puțin lapte rece pentru a obține o cremă omogenă. Într-un vas, încălzește restul de lapte la foc mediu. 

Hidratează gelatina în 100 ml de apă rece. Când laptele începe să fiarbă, toarnă-l treptat peste compoziția de gălbenușuri, amestecând în continuu. Pune vasul cu compoziția de gălbenușuri pe foc și amestecă până când obții o cremă consistentă. Adaugă esența de vanilie și dă-o deoparte. Adaugă gelatina hidratată în crema caldă și amestecă până când se dizolvă completă. 

Pasul 3: Prepararea bezelei 

Într-un alt castron, presară albușurile cu sare și bate-le până când obții o spumă tare. Adaugă zahărul rămas și continuă să le bați la bain marie, până când obții o bezea fermă, cu aspect lucios. 

Pasul 4: Încorporarea bezelei în crema de gălbenușuri 

Adaugă treptat bezeaua în crema fierbinte de gălbenușuri. Cu mișcări circulare, amestecă de jos în sus, pentru a încorpora bezeaua în cremă și a păstra cât mai mult aer în compoziție, obținând astfel o cremă spumoasă. 

Pasul 5: Asamblarea prăjiturii cremșnit 

Așează prima foaie de aluat coaptă în etapa inițială într-o tavă și toarnă peste aceasta întreaga cantitate de cremă caldă de vanilie. Acoperă apoi crema de vanilie cu cea de-a doua foaie. Pune apoi tava de cremșnit în frigider pentru 3-4 ore. Pudrează prăjitura cu zahăr pudră înainte de servire. 

Dacă și pe tine te-a încântat această rețetă de cremșnit, te invităm să încerci și tu să prepari acest desert cremos și savuros pentru cei dragi. Ai la dispoziție lista de ingrediente, dar și etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru un rezultat crocant și cremos. Pas cu pas vei obține desertul perfect! 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Care sunt cele mai bune parfumuri pentru iarna aceasta?

Articolul Urmator

Lucrarea de licență: Strategii de cercetare și organizare eficientă a informațiilor