Cistita este o afectiune relativ frecventa in randul femeilor, care poate determina disconfort considerabil. Majoritatea femeilor se confrunta cu cel putin un episod de cistita, de-a lungul vietii, dar unele persoane au de luptat impotriva cistitelor recurente, care se repeta frecvent si determina simptome deranjante. Desi cistitele frecvente au un impact considerabil asupra calitatii vietii, exista strategii de optimizare a sanatatii, care pot ajuta la gestionarea si prevenirea acestora.
Intelegerea cauzelor
Primul pas in gestionarea episoadelor frecvente de cistita este intelegerea cauzelor determinante. Infectiile bacteriene, iritarea chimica, sarcina, menopauza si unele afectiuni medicale pot contribui la dezvoltarea cistitelor. Uneori, cauza precisa a cistitei nu poate fi identificata, analizele specifice neputand identifica un agent infectios; in astfel de situatii, nu se impune administrarea de antibiotic, dar te poti simti repede mai bine, cu ajutorul suplimentelor naturale special dedicate, cum ar fi Uractiv Forte. Consultarea medicului si efectuarea de investigatii suplimentare sunt esentiale pentru un tratament eficient.
Adoptarea unei hidratari corespunzatoare
O hidratare adecvata este esentiala pentru mentinerea sanatatii vezicii urinare. Consumul regulat de apa poate ajuta la eliminarea bacteriilor si a toxinelor din sistemul urinar. Un aport de 2 litri de lichide pe zi este considerat obligatoriu, dar e la fel de important sa eviti bauturile care pot irita vezica, de tipul celor cu cofeina sau al alcoolului.
Mentinerea unei igiene personale riguroase
O igiena personala riguroasa si corecta este esentiala pentru prevenirea cistitelor. Dupa utilizarea toaletei, zona intima trebuie stearsa in mod corect, din fata catre spate, pentru a preveni contaminarea uretrei cu bacterii din zona anusului. Ideal este sa poti spala zona intima dupa fiecare utilizare a toaletei sau cel putin dupa fiecare scaun. De asemenea, este recomandat sa eviti folosirea deodorantelor sau a spray-urilor parfumate in zona genitala, deoarece aceasta contin, adesea, substante iritante.
Urinarea regulata si completa
Stagnarea urinei in vezica poate crea un mediu propice dezvoltarii bacteriilor. Un consum adecvat de lichide si urinarea regulata sunt esentiale pentru a preveni acest tip de incident. De asemenea, asigura-te ca vezica se goleste complet de fiecare data cand mergi la toaleta. Nu amana momentul urinarii si incearca sa mergi la baie imediat ce simti nevoia.
Evitarea produselor iritante
Nu numai produsele de igiena pot declansa sau agrava iritatia locala, ci si unele alimente sau bauturi. Cafeina, condimentele picante, alimentele acide, produsele lactate sunt doar cateva exemple de ingrediente care pot determina o stare de iritatie la nivelul vezicii urinare. Identificarea si evitarea acestor produse in dieta pot contribui la prevenirea recidivelor. De asemenea, pentru igiena intima se vor folosi numai sapunuri blande sau lotiuni special dedicate.
Efectuarea de exercitii pelvine
Exercitiile de antrenare a planseului pelvin, asa cum sunt renumitele exercitii Kegel, pot intari musculatura din zona si pot ajuta la mentinerea sanatatii vezicii urinare. Aceste exercitii sunt in mod special benefice pentru femeile care au trecut prin sarcina si nastere, dar isi dovedesc utilitatea si la restul persoanelor, mai ales pe masura ce se apropie menopauza si schimbarile caracteristice.
Aplicarea de tratamente alternative
Pentru unele femei, anumite tratamente naturale sau remedii alternative pot oferi alinare si o ameliorare a calitatii vietii, in lupta impotriva cistitelor frecvente. Consumul de suc de merisoare, aplicarea de caldura locala, mentinerea picioarelor la caldura, evitarea frigului, masajul cu anumite uleiuri esentiale sunt mentionate ca optiuni eficiente la unele persoane; discuta cu medicul tau, inainte de a pune in practica sfaturile legate de remediile alternative!
Desi au un impact puternic asupra calitatii vietii, cistitele frecvente pot fi gestionate si prevenite, prin adoptarea unor strategii de optimizare a sanatatii. Consultarea regulata a unui medic, adoptarea unui regim de viata sanatos si atentia la igiena personala contribuie semnificativ la controlul simptomelor asociate cistitei.
Sursa foto: Shutterstock