Tehnici moderne de liposuctie. Cum obtii cele mai bune rezultate cu riscuri minime?

Close-up of surgeon drawing lines on womans abdomen for liposuction and cellulite removal

Tehnici moderne de liposuctie. Cum obtii cele mai bune rezultate cu riscuri minime?

Liposuctia este una dintre formele de chirurgie estetica utilizate in mod frecvent, aflându-se pe locul doi ca popularitate după operațiile de mărire de sâni. Scopul sau este de a asigura remodelarea corporala dorita atunci cand dieta si exercitiile fizice nu conduc la rezultatele dorite. Este o tehnica aflata in continua dezvoltare inca din anul 1970 care ofera la momentul actual o serie de optiuni moderne care sunt utile chiar si pentru reconstructie si restabilirea anumitor functionalitati. [1, 2]

Daca vrei sa obtii rezultate optime cu riscuri minime, poti explora in acest articol tehnicile moderne de liposuctie pentru care poti opta la recomandarea medicului. 

Liposuctia cu ultrasunete

Acest tip de liposuctie permite eliminarea depozitelor de grasime nedorite prin lichefierea celulelor adipoase anterior indepartarii lor. Este realizata prin utilizarea frecventelor din domeniul ultrasunetelor pentru a localiza tesutul adipos in exces care se doreste a fi eliminat.

O forma moderna a acestui tip de liposuctie este lipoaspiratia VASER care utilizeaza o tehnologie revolutionara pentru a asigura un grad de precizie superior la momentul localizarii celulelor de grasime problematice. Astfel, se evita deteriorarea zonelor adiacente, inclusiv a vaselor de sange. Prin urmare, devine o tehnologie indicata mai ales pentru zone precum abdomenul, gatul, bratele sau coapsele. 

Principalele beneficii ale lipoaspiratiei VASER sunt:

 • Capabilitatile de remodelare a corpului superioare;
 • Timpul de recuperare mai scurt datorita nivelului redus de trauma la nivel tisular;
 • Indepartarea mai facila si mai precisa chiar si a depozitelor de grasime problematice; 
 • Abordarea minim invaziva care nu conduce la cicatrici semnificative, liposuctia putand fi efectuata dupa administrarea unei anestezii locale;
 • Disconfortul redus in timpul procedurii;
 • Rezultatele optime. [3]

Ca in cazul oricarei alte forme de chirurgie estetica exista si anumite riscuri, lista incluzand sangerarile si infectia. De asemenea, perioada necesara pentru recuperare poate varia de la caz la caz. De aceea este important sa furnizezi medicului toate detaliile solicitate si sa iti exprimi toate nelamuririle sau ingrijorarile. 

Liposuctia cu radiofrecventa 

Cele mai citite articole

O alta forma moderna de liposuctie este cea cu radiofrecventa. Este o procedura mai noua si minim invaziva care indeparteaza tesutul adipos nedorit si imbunatateste fermitatea pielii prin utilizarea energiei termice. Spre deosebire de liposuctia traditionala, dizolva celulele de grasime inainte de a le aspira si stimuleaza productia de colagen pentru ca zona tratata sa capete un aspect tonifiat. 

Printre beneficiile sale se numara:

 • Utilizarea anesteziei locale in locul celei generale;
 • Realizarea de incizii mici care asigura cicatrici minime;
 • Timpul de recuperare redus la cateva zile; 
 • Utilizarea de microcanule care pot preveni anumite iregularitati asociate cu formele de liposuctie traditionale in zona in care se intervine.  

Si in acest caz, se aplica riscurile tipice ale unei proceduri chirurgicale estetice pe care trebuie sa le discuti in prealabil cu medicul contactat pentru a sti la ce te poti astepta in cazul tau particular. De regula, aceasta tehnica moderna de liposuctie nu este o optiune valida pentru pacientii  supraponderali. [4]

Liposuctia cu jet de apa

O a treia tehnica moderna prin care se poate asigura eliminarea depozitelor de grasime in exces este liposuctia sau lipoaspiratia cu jet de apa. Este o procedura care asigura remodelarea corporala si indepartarea celulelor adipoase nedorite cu ajutorul unui jet de solutie tumescenta (o solutie diluata de anestezice) in forma de evantai. Acesta contribuie atat la efectuarea anesteziei locale necesare la nivelul zonei supuse liposuctiei, cat si la extragerea grasimilor vizate. 

Si in acest caz te vei bucura de o recuperare rapida, lipsa anesteziei generale, sangerari reduse si  toate celelalte beneficii ale unei proceduri minim invazive. Dezavantajul este ca poate asigura doar un volum moderat de liposuctie. Ca si in cazurile precedente, riscurile pot varia de la caz la caz si trebuie discutate in detaliu cu medicul ales. [5]

Daca remodelarea corporala a devenit o prioritate, poti elimina depozitele de grasime inestetice cu ajutorul tehnicilor moderne de liposuctie care utilizeaza ultrasunete, radiofrecventa sau un jet cu apa. Este important sa iei decizia potrivita dupa consultarea unui medic specialist care poate evalua nevoile tale unice.

Bibliografie:

 1. Bellini, Elisa, et al. “A Journey through Liposuction and Liposculture: Review.” Annals of Medicine and Surgery, vol. 24, Dec. 2017, pp. 53–60, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5681335/, 10.1016/j.amsu.2017.10.024. Accesat la 14 Nov. 2022.
 2. Emer, Jason. “Taking Liposuction to a Whole New Level – Modern Aesthetics.” Modern Aesthetics, 2017, modernaesthetics.com/articles/2017-sept-oct/taking-liposuction-to-a-whole-new-level. Accesat la 14 Nov. 2022.
 3. ‌Dr. Samuel Salcedo. “The Pros and Cons of VASER® Liposuction for Fat Reduction.” Theplasticsdoc.com, The Plastics Doc, 13 May 2021, theplasticsdoc.com/blog/the-pros-and-cons-of-vaser-liposuction-for-fat-reduction. Accesat la 14 Nov. 2022.
 4. ‌Schusterman, Mark. “What Is Radiofrequency-Assisted Liposuction?” American Society of Plastic Surgeons, American Society of Plastic Surgeons, 28 July 2017, www.plasticsurgery.org/news/blog/what-is-radiofrequency-assisted-liposuction. Accesat la 14 Nov. 2022.
 5. ‌Sasaki, Gordon H. “Water-Assisted Liposuction for Body Contouring and Lipoharvesting: Safety and Efficacy in 41 Consecutive Patients.” Aesthetic Surgery Journal, vol. 31, no. 1, 1 Jan. 2011, pp. 76–88, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21239675/, 10.1177/1090820×10391465. Accesat la 14 Nov. 2022.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Plasa tantari – alege un somn fara griji de intepaturi

Articolul Urmator

5 Beneficii ale purificatoarelor de aer