Auzim, adesea, de Monitorul Oficial al României, fie în presă, fie la televizor, însă puțini cunosc detalii despre unica publicație oficială a statului român. Legislația în vigoare prevede că, atât persoanele fizice cât și cele juridice au obligația publicării anumitor anunțuri în Monitorul Oficial. Totuși, mulți oameni, mai ales cei care nu accesează în mod regulat publicația sau nu apelează la serviciile pe care aceasta le oferă, nu știu care este rolul MO sau cine se ocupă de editarea lui. Dacă te numeri printre aceștia, iată ce trebuie să cunoști despre Monitorul Oficial:
Primul număr al publicației a apărut în 1832
Primul număr al Monitorului Oficial a apărut în decembrie 1832, sub redactarea lui Ion Heliade-Rădulescu. Revista purta numele de “Buletin gazetă administrativă”, apărea săptămânal și era tipărit cu litere chirilice (trecerea la alfabetul latin s-a făcut abia în 1839). În perioada comunistă, publicația a purtat, pe rând, denumirea de “Buletinul Oficial Al RPR” și “Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România”.
Funcționează sub autoritatea Camerei Deputaților
Editarea Monitorului Oficial al României reprezintă un serviciu public și este asigurat de către Regia Autonomă Monitorul Oficial (RAMO), care funcționează sub autoritatea Camerei Deputaților potrivit Legii nr. 208/2018. RAMO este o entitate juridică de sine stătătoare, cu toate obligațiile și drepturile ce decurg din această calitate.
Este structurat în șapte părți
Cele mai citite articole
În Monitorul Oficial sunt publicate actele prevăzute de Constituție, moțiuni, decrete, legi, hotărâri, ordonanțe de urgență sau acte normative. Publicația este structurată în șapte părți, după cum urmează:
- Partea I (inclusiv Partea I bis și Partea I în limba maghiară) – sunt publicate legile și alte acte normative adoptate de Parlament, hotărârile și ordonanțele Guvernului, decretele președintelui, etc;
- Partea II-include stenogramele ședințelor Parlamentului;
- Partea III, unde apar publicații și anunțuri, ca, de exemplu, pierderi de acte sau citații;
- Partea IV-conține publicații ale agenților economici, adunări generale, situații financiare ori hotărâri, decizii și alte acte;
- Partea V publică toate contractele colective de muncă, la nivel național și de ramură;
- Partea VI include actele cu privire la achizițiile publice;
- Partea VII include actele societăților cooperative.
Pot fi consultate toate publicațiile anterioare
Poți primi Monitorul Oficial în format electronic sau pe hârtie. De asemenea, ai posibilitatea de a căuta online date în Monitorul Oficial. Actele anterioare anului 1966 pot găsite la Arhivele Naționale, iar publicațiile din perioada 1966-1989 și din 1990 și până în prezent pot fi consultate la biblioteca Centrului de vânzări și informare a RAMO. Consultarea documentelor este gratuită. Regia Autonomă Monitorul Oficial realizează și un produs electronic – acesta conține actele publicate în părțile III-VII- care poate fi accesat gratuit pe internet și este disponibil, în varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicarea actelor normative.
Tarif unic pentru fiecare pagină de manuscris
Prețurile pentru publicarea actelor în Monitorul Oficial al României sunt stabilite prin Decizia Biroului permanent al Camerei Deputaților. Încă din anul 2017, tariful pentru fiecare pagină de manuscris este același, unic, respectiv 122 de lei cu TVA inclusă. Pagina de manuscris a documentelor înaintate spre publicare reprezintă 2.000 de semne, inclusiv spațiile libere. Publicarea anunțurilor despre pierderea actelor de către persoanele juridice este taxată cu 21 de lei, iar pierderea actelor persoanelor fizice sau a schimbărilor de nume este gratuită.
Monitorul Oficial al României este cea mai importantă publicație oficială. Rolul acesteia este acela de a crea o punte de legătură între legiuitori și persoanele fizice și juridice/companii care trebuie să cunoască și să respecte lege. Practic, Monitorul Oficial oferă transparență și corectitudine, actele publicate aici reprezentând singura bază legală la care se poate face referire în documentele prezentate în fața tuturor autorităților și instituțiilor statului.