Urmeaza sa botezi un copil? Afla ce traditii trebuie sa faca nasii

Nașterea unui copil sănătos este o binecuvântare. Dincolo de emoțiile nașterii, mai ales dacă este primul copil, părinții au o mulțime de dileme legate organizarea petrecerii de botez. Cum alegem nașii? Ce lucruri sunt necesare pentru creștinare? Care sunt obligațiile noastre ca părinți? Și lista poate continua.

În general, cei care vor boteza copilul sunt nașii de cununie, dar nu este o regulă. Nașii sunt a doua pereche de părinți pentru copii, de aceea trebuie aleși cu grijă. Părinții se ocupă de stabilirea datei evenimentului, a restaurantului și a bisericii, pe când nașii sunt cei care se vor ocupa de trusoul de botez și restul lucrurilor necesare evenimentului și pentru a doua zi, la luarea mirului.

Ce trebuie să facă părinții copilului?

Odată stabilită data evenimentului, biserica și locația de eveniment, părinții mai trebuie să se ocupe de:

  • Aducerea certificatului de naștere la biserică;
  • Achiziția unui cadou pentru nași;
  • Achiziția de bomboane spre a fi împărțite invitaților la biserică;
  • Aducerea unei forfecuțe și a unei cutiuțe pentru a pune părul tăiat la botez.

Ce trebuie să cumpere nașii pentru botez?

În timpul botezului este necesar un set cu lucruri pentru bebeluși, ce poartă denumirea de trusou. În general, acesta cuprinde pânză de mir, prosop pentru bebeluș, prosop și săpun pentru preotul care inițiază slujba, fașă de bumbac, sticluță cu mir și cutiuță pentru șuvița de păr pe care preotul i-o va tăia bebelușului.

La fel de importantă este și lumânarea de botez, care trebuie cumpărată tot de nași. Conform preoților, lumânarea reprezintă lumina ce ghidează bebelușul pe parcursul slujbei. În România există tradiția că aceasta trebuie stinsă de tocul ușii, în momentul în care bebelușul este încredințat mamei sale.

Poți opta pentru o lumânare cu flori sau chiar cu jucării de pluș și alte elemente decorative, cum ar fi tulle colorat – roz pentru fetițe, albastru pentru băieți. Lumânarea trebuie să fie adusă și la băița de a doua zi după botez. De asemenea, se crede că în vremuri grele este bine să fie aprinsă și lăsată să ardă în locuință.

De asemenea, nu trebuie uitate nici cruciulițele care se pun în pieptul invitaților. Nașa le va aplica, drept o mărturie a creștinării copilului. 

Ce trebuie să facă nașii la botez?

Nașa va trebui să sărute copilul înainte de botez, ca bebelușul să aibă gropițe. După taina botezului, îl va duce acasă, unde îl va da mamei, peste prag, spunând de trei ori „ți-am luat un păgân, ți-am adus un creștin”. Nașii vor plăti biserica și este important să aducă o sticlă de ulei și una de vin roșu. 

Băița de a doua zi, un ritual

A doua zi după botez este foarte importantă, iar traditia spune că nașa trebuie să îi facă băiță bebelușului proaspăt botezat. Într-o cădiță cu apă caldă se pun: fașa de la botez, petale de flori, bani, verighete, orez, busuioc, apă sfințită. Cu apa în care a fost scăldat copilului nașul o va răsturna la rădăcina unui pom. 

Articolul Anterior

Tipuri de pardoseli recomandate pentru bucătărie

Articolul Urmator

Ce simbolizează coroanele funerare?