
Vitamina C este un antioxidant puternic care se găsește, după cum probabil că bine știi, în citrice și alte fructe și legume. Pe lângă faptul că are o mulțime de beneficii pentru sănătatea ta generală, cum ar fi întărirea sistemului imunitar, vitamina C ajută și la tratarea unor afecțiuni ale pielii.
Vitamina C este un antioxidant puternic care se găsește, după cum probabil că bine știi, în citrice și alte fructe și legume. Pe lângă faptul că are o mulțime de beneficii pentru sănătatea ta generală, cum ar fi întărirea sistemului imunitar, vitamina C ajută și la tratarea unor afecțiuni ale pielii.
Poate ajuta la neutralizarea și eliminarea radicalilor liberi, cum ar fi cei prezenți în agenții poluanți din atmosferă și cei care apar după expunerea la radiațiile ultraviolete. Conform cercetărilor, aplicarea vitaminei C (cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, forma sa cea mai comună) sub formă de ser sau loțiune pe chipul tău ar putea ajuta, de asemenea, la inversarea semnelor de îmbătrânire, la reglarea producției de colagen și la reducerea hiperpigmentării.
Te poate proteja de daunele cauzate de soare
Expunerea la stresul oxidativ generat de razele UV reduce nivelul de vitamina C din piele. Afecțiunile provocate de soare apar din cauza unor molecule numite radicali liberi. Ca antioxidant, vitamina C poate ajuta la apărarea împotriva radicalilor liberi și la protejarea eficientă a pielii. De exemplu, aplicarea de vitamina C pentru ten înainte de expunerea la radiațiile UV poate reduce riscul de îmbătrâniere prematură cauzată de supraexpunerea la soare.
Ia aminte, însă, că asta nu înseamnă că poți folosi un ser dermatologic cu vitamina C în locul protecției solare. Acesta nu poate înlocui factorul de protecție solară deoarece nu absoarbe razele UV.
Poate ajuta la reducerea ridurilor
Deși, la un moment dat, toată lumea va face riduri, fiind o parte naturală a procesului de îmbătrânire, expunerea pe termen lung la razele ultraviolete poate afecta pielea și provoca apariția prematură a ridurilor. Vitamina C este cunoscută pentru stimularea producției de colagen prin procesul de sinteză.
Retinoizii, printre care se numără și retinolul, sunt ingrediente puternice prezente în multe produse antirid. Aceștia sunt frecvent utilizați pentru gestionarea semnelor de îmbătrânire. Cu toate acestea, vitamina C pură poate fi o alternativă eficace dacă retinolul este prea dur pentru tipul tău de ten. Unele studii arată că aceasta poate reduce semnificativ aspectul ridurilor dacă este utilizată zilnic, timp de cel puțin 12 săptămâni.
Poate reduce hiperpigmentarea
Expunerea la soare, acneea și chiar unele medicamente pot lăsa cicatrici și zone întunecate pe piele, cunoscute și sub numele de pete pigmentare. Medicii dermatologi pot trata hiperpigmentarea prin diverse metode, inclusiv peeling chimic, terapie cu laser și tratamente topice. Cu toate acestea, vitamina C topică este o modalitate relativ accesibilă de a reduce petele întunecate, deoarece compoziția sa chimică ajută la reducerea sintezei melaninei, un proces biologic care poate duce la apariția petelor pigmentare.
Poate ajuta la sporirea luminozității pielii
Hiperpigmentarea poate afecta strălucirea pielii tale, făcând-o să pară neuniformă și ternă. Prin reducerea producției de melanină, vitamina C ajută la estomparea petelor maronii, a celor provocate de îmbătrânire și de soare, a cicatricilor cauzate de acnee și a melasmei, pentru un ten mai luminos și mai uniform. Unele cercetări sugerează că vitamina C topică ar putea, de asemenea, ajuta pielea să rețină apa și să rămână hidratată, ceea ce îmbunătățește strălucirea sa naturală.
Încorporând un ser sau o loțiune cu vitamina C în rutina ta zilnică de îngrijire a pielii, poți obține un ten cu un aspect mai tânăr, radiant și uniform. Nu uita, consecvența este esențială atunci când folosești produse cu vitamina C. Pentru rezultate optime, ai răbdare cu tenul tău și continuă să folosești produsul conform indicațiilor de pe ambalaj.
Sursa foto: Freepik.com