Atunci cand vrei sa pornesti de undeva in alegerea unui laptop bun pe care sa-l oferi ca si cadou de paste, ar trebui sa iei in calcul diversele caracteristici tehnice pe care aceste dispozitive le au. Pentru a-ti face o idee ce caracteristici sunt importante chiar si pe o gama de laptopuri ieftine, iata cateva informatii legate de acest subiect mai jos:
Intel Xeon: procesoare extrem de puternice si costisitoare pentru statii de lucru mari. Daca faci inginerie de calitate profesionala, modelare 3D sau editare video, s-ar putea sa vrei un Xeon, dar nu vei avea o durata de viata buna a bateriei sau un laptop usor.
Intel Pentium / Celeron: frecvente la laptopuri sub 1500 de lei, aceste cipuri ofera cea mai lenta performanta, dar se pot lua in considerare daca principalele sarcini sunt navigarea pe web si editarea de documente usoare. Daca poti plati mai mult pentru a obtine un Core i3 sau i5, ar fi mai bine.
Seria Y Intel Core m / Core i5 / i7 „Y:” puterea redusa si caldura scazuta permit sistemelor cu aceste procesoare sa nu functioneze. Performantele sunt mai bune decat Celeron, dar o nota sub seriile obisnuite Core U.
Cele mai citite articole
Seria AMD A, FX sau E: gasite pe laptopuri low-cost, procesoarele AMD – compania le numeste APU-uri decat CPU-uri – ofera performante decente pentru bani putini pentru navigarea pe internet, vizualizarea media si productivitatea.
Unitatea de stocare (denumita hard disk) : chiar mai importanta decat viteza procesorului este performanta unitatii de stocare. Daca iti poti permite si nu ai nevoie de o tona de stocare interna, achizitioneaza un laptop cu un hard disk (SSD) si nu un hard disk, deoarece vei vedea o viteza de cel putin de trei ori mai mare si un laptop mult mai rapid in general.
Printre SSD-uri, cele mai noi unitati PCIe x4 (numite NVME) ofera o viteza tripla a unitatilor traditionale SATA. Laptop-urile sub 1000 de lei folosesc memorie eMMC, care este din punct de vedere tehnic solida, dar nu mai rapida decat un hard disk mecanic.
Afisare: cu cat ai mai multi pixeli, cu atat poti avea mai mult continut pe ecran si cu atat va fi mai clar. Din pacate, unele laptopuri bugetare au inca afisaje de 1366 x 768 si la fel fac si cateva laptopuri de afaceri, dar daca iti poti permite, recomandat ar fi sa platesti cateva sute de lei in plus pentru un panou care ruleaza la 1920 x 1080, cunoscut si sub numele de Full HD sau 1080p. Laptop-urile de inalta calitate au ecrane de 2560 x 1600, 3200 x 1800 sau chiar 3840 x 2160 (4K), care arata bine, dar consuma mai multa energie, reducand durata de viata a bateriei.
Calitatea afisajului este cu mult mai mult decat rezolutie. Panourile IPS variaza in culori si luminozitate, asa ca citeste mai multe informatii pentru a afla daca laptopul pe care il ai in vedere are un ecran bun. De obicei, ar trebui cautat un nivel de culoare sRGB de peste 100% si o luminozitate mare de 300. Daca vrei cea mai buna calitate a imaginii si nu te intereseaza durata de viata a bateriei, ia in considerare un ecran OLED. De asemenea, ar trebui sa fii atent la viitoarea tehnologie de afisare pentru noua gama de laptopuri, inclusiv miniLED.