2 tipuri de dureri pe care nu ar trebui să le ignori

Durerea este un simptom frecvent întâlnit, cu care fiecare dintre noi s-a confruntat la un moment dat. Atunci când nu este prea intensă sau nu persistă prea mult timp, tentația de a o trece cu vederea este mare, însă nu este tot timpul indicat să facem acest lucru. În acest articol, îți vom vorbi despre două tipuri de dureri pe care nu ar trebui să le ignori niciodată.

1. Durerea de rinichi 

Confundată adesea cu durerea de spate, durerea de rinichi indică, de obicei, existența unei probleme la nivelul sistemului urinar sau la rinichi. Lista posibilelor cauze include, printre altele, pietrele la rinichi, retenția urinară (incapacitatea de goli complet vezica), refluxul vezico-ureteral (urina de întoarce din vezică în rinichi), strictura de uretră (îngustarea tubului prin care urina ajunge de la rinichi la vezică) sau pielonefrita (o infecție a rinichilor). Mai poate fi un simptom al bolii polichistice renale (o afecțiune ereditară), o consecință a unei leziuni sau traumatism la nivelul rinichilor ori chiar un semn al cancerului renal. 

Fără a se cunoaște cu exactitate cauza durerilor de rinichi, nu se poate recomanda un tratament potrivit. Deci, dacă te confrunți cu ceea ce ai descrie ca o durere surdă, constantă, de spate, o durere localizată lateral, sub coaste sau în abdomen, durere ascuțită, severă, care apare și dispare ori durere care radiază către zona inghinală, programează-te la un consult de specialitate. Ține cont și de faptul că, adesea, durerea de rinichi este acompaniată de grețuri sau vărsături (în special atunci când este cauzată de pietre la rinichi) și de alte simptome.[2] Poți afla mai multe despre durerea de rinichi pe blogul Dr.Max

2. Durerea în piept

Un alt tip de durere pe care nu ar trebui să o ignori niciodată este cea în piept. Nu indică întotdeauna o problemă de sănătate gravă. De exemplu, dacă apare după ce mănânci și este însoțită de balonare și senzația de gust amar în gură, poate fi un simptom al indigestiei sau arsurilor gastrice. Dacă tinde să se manifeste în situații stresante și este acompaniată de transpirație, accelerarea ritmului cardiac și amețeală, poate fi cauzată de anxietate sau panică. 

Cele mai citite articole

Poate reprezenta însă și un semn al unei probleme mai grave. Durerea în piept care se agravează când inspiri sau expiri și apare odată cu simptome precum tusea cu mucus galben sau verde și febra ridicată poate indica existența unei pneumonii sau a unei alte infecții asemănătoare. Acest tip de durere mai poate fi asociat și cu anumite probleme cardiace, în special în cazul fumătorilor, persoanelor obeze ori diagnosticate cu hipertensiune arterială, diabet sau hipercolesterolemie. De exemplu, durerea care apare brusc, este ascuțită și tinde să se agraveze când inspiri adânc sau încerci să te întinzi în pat este considerată un posibil simptom al pericarditei. 

Durerea toracică este și unul dintre cele mai frecvent menționate semne de alarmă ale infarctului miocardic, deși, de multe ori, este descrisă mai degrabă ca o senzație de disconfort, de presiune sau strângere la nivelul pieptului. Dacă această durere radiază spre brațe, spate, gât sau maxilar, durează mai mult de 15 minute și este acompaniată de dificultăți de respirație, transpirație și senzația de greață sau vărsături, sună imediat la 112. 

Indiferent de cât de frecvent apare durerea în piept, cât de intensă este sau de ce alte simptome o mai însoțesc, este indicat să te programezi cât mai repede la un control pentru a afla exact care este cauza sa.[1]


Durerea în piept și cea de rinichi sunt două tipuri de dureri ce nu ar trebui niciodată ignorate deoarece, chiar dacă nu este întotdeauna cazul, pot indica existența unei probleme de sănătate grave, pentru tratarea căreia trebuie să se intervină cât mai repede. Același lucru se poate spune însă și despre alte tipuri de dureri. Indiferent de localizarea acestora, dacă apar brusc, sunt severe sau persistă un timp îndelungat, consultă un medic pentru a afla care este cauza lor. 

Bibliografie: 

  1. „Chest Pain”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/chest-pain/. Accessed 9 May 2023.
  2. „Kidney Pain: Causes, Treatment & When to Call a Doctor”, Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17688-kidney-pain. Accessed 9 May 2023.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Recrutarea de talente IT prin intermediul firmelor specializate: Avantaje și dezavantaje

Articolul Urmator

Stilizări elegante – cum să arăți elegant, fără să exagerezi