3 tipuri de polistiren și utilizările lor

La nivel de izolare a locuințelor polistirenul a devenit cel mai cunoscut și utilizat material. Caracteristicile sale foarte bune în ceea ce privește izolarea au făcut ca polistirenul să fie folosit în aproape orice context, pentru o multitudine de lucrări de izolare. Polistirenul poate fi însă de mai multe tipuri și fiecare dintre acestea servesc pentru anumite tipuri de izolări. Iată care sunt acest tipuri de polistiren și cum le poți folosi, în funcție de tipul lucrării tale. 

Polistiren extrudat

Unul dintre tipurile foarte utile de polistiren este polistirenul expandat. Acest material este caracterizat de o grosime mai mică, aspect care îl face să fie perfect pentru lucrări de izolare la nivelul suprafețelor interioare sau greu accesibile. Poți cumpăra polistiren extrudat la preț bun de pe site-ul Mathaus.ro și îl poți folosi pentru un număr însemnat de lucrări precum:

  • Izolarea interioară a pereților;
  • Izolarea zonelor casei scării;
  • Izolarea planșeelor;
  • Izolarea soclurilor:
  • Izolarea pereților din zona de subsol;
  • Izolarea fundațiilor.

Polistirenul expandat nu se folosește pentru lucrări exterioare, în ciuda faptului că este un material care rezistă foarte bine în medii umede. 

De asemenea este important de reținut faptul că polistirenul extrudat are rezistențe mecanice mari, tocmai datorită faptului că structura sa este una compactă, fără pori și fără atât de mult aer, așa cum se întâmplă în cazul polistirenului expandat. Din acest motiv polistirenul extrudat rezistă foarte bine la șocuri mecanice medii, având posibilitatea de a nu se deforma. 

Polistirenul extrudat, spre deosebire varianta expandată, are o greutate mai mare, ceea ce face ca sistemele obținute să constituie o încărcare în plus la nivel de greutate proprie. Din acest motiv este nevoie de folosirea unui adeziv potrivit, cu ajutorul căruia să fie asigurat sistemul de izolare. 

Polistiren expandat

Polistirenul expandat este folosit cel mai adesea pentru realizarea izolațiilor exterioare, cum ar fi în cazul fațadelor și a termosistemelor. Acest tip de polistiren are o structură foarte aerată, care menține foarte bine căldura la interiorul spațiilor izolate. 

Polistirenul expandat are cel mai bun coeficient de transfer termic, chiar mai bun decât cel al vatei minerale bazaltice sau vatei de sticlă. Alături de un preț mic, materialul este folosit la scară largă pentru realizarea izolațiilor de orice tip, de la construcții civile, la construcții industriale sau agricole. 

Polistirenul expandat poate fi utilizat pentru izolarea ferestrelor, pardoselilor, pereților exteriori sau a spațiilor intens circulate, rezistența lui fiind foarte bună, mai ales în contextul protejării straturilor de acoperire. 

Polistirenul expandat are o greutate foarte mică, iar plăcile sunt deosebit de ușor de montat și de manipulat. Acest lucru atrage de cele mai multe ori și costuri foarte mici în ceea ce privește realizarea lucrărilor de izolare. 

Polistiren grafitat

Polistirenul grafitat este unul dintre cele mai bune materiale de izolare în acest moment, iar el este foarte ușor de recunoscut grație culorii. Polistirenul grafitat are o nuanță de gri-negru, iar acest aspect contează foarte mult în cadrul lucrărilor de izolare. Practic, nuanța polistirenului atrage căldura, iar materialul o reține la interior, crescând astfel posibilitatea izolării eficiente. 

Polistirenul grafitat este tot un tip de polistiren expandat, însă caracteristicile acestuia de izolare sunt cu mult îmbunătățite. 

Pentru montarea polistirenului este recomandată folosirea unui adeziv potrivit care să poată oferi o aderență potrivită la substrat.

Polistirenul oferă eficiență energetică locuințelor sau clădirilor izolate, iar din acest motiv este importantă alegerea tipului de polistiren care poate satisface cel mai bine cerințele de izolare. 

Dincolo de alegerea materialului potrivit, este importantă conlucrarea cu un specialist în domeniu, cu un inginer care să poată oferi cele mai bine sfaturi cu privire la folosirea materialelor de izolare.

Articolul Anterior

7 lucruri pe care să le știi despre cumpărăturile în rate

Articolul Urmator

Sfaturi pentru proiectarea garajului dvs.