7 lucruri pe care să le știi despre cumpărăturile în rate

Cumpărăturile în rate îți pot oferi beneficii dacă ții cont de câteva lucruri. Achizițiile de produse făcute în țară sau în străinătate, plătite în rate fără dobândă, pot fi realizate pe site-urile sau în magazinele fizice partenere, cu unele beneficii. Utilizarea unui card de cumpărături trebuie făcută cu atenție, respectând condițiile contractuale. 

Cumpărăturile în rate realizate cu un card de cumpărături te ajută să achiziționezi rapid produse și servicii de care ai nevoie, fără a plăti suma din veniturile proprii. Cardul de credit este emis de o instituție financiară bancară. Fiecare creditor are propriile reguli pentru emiterea unui astfel de card de cumpărături, care variază în limita unui număr de salarii, ținând cont evident de veniturile încasate și de alte credite aflate în derulare. 

Pentru a te bucura cu adevărat de cumpărături și achiziții în siguranță, trebuie să știi câteva lucruri despre cumpărăturile în rate. 

1. Monitorizarea cheltuielilor

Pe cardul de cumpărături ai o limită peste care nu poți trece. În funcție de cumpărăturile realizate, suma de plată pentru rambursarea lunară se va calcula la o anumită valoare. Ca să te asiguri că știi cât de mult te îndatorezi, este bine să vezi dacă fiecare achiziție beneficiază de cât mai multe rate de plată. 

Extra sfat: nu toate cumpărăturile pot fi achitate în 24 de rate fixe. Sunt magazine partenere de la care poți cumpăra lucruri pe care să le plătești în doar 3 sau 6 rate, ceea ce înseamnă sume mai mari de rambursat lunar. 

2. Produse în rate fără dobândă

Principalul avantaj al cardurilor de credit cu rate fără dobândă este că poți achiziționa ceea ce îți dorești sau ai nevoie, rapid, din magazinele partenere, plătind sume fixe lunar.  Varianta plății în tranșe egale, lunar, pe o perioadă mai lungă de timp te ajută să îți gestionezi mai bine banii, spre deosebire de plata integrală. 

3. Atenție la extrasul de cont

Banca îți oferă posibilitatea să plătești o sumă minimă pentru achizițiile făcute cu cardul de cumpărături. Îți recomandăm să nu plătești doar această sumă minimă pentru că la ea se vor adăuga penalități și dobânzi pentru soldul restant. Dacă ai cumpărat un produs cu rate fixe fără dobândă, lunar trebuie să achiți valoarea acestor rate, astfel încât banii să fie rambursați în contul cardului.  

4. Important: nu rata data scadentă

Cele mai citite articole

Stabilește împreună cu banca o zi pe lună pentru data scadentă a cardului de credit. Înaintea acestei date, banca îți va trimite un mesaj cu suma de plată, atât prin SMS pe telefonul personal, cât și prin extras de cont pe adresa de e-mail sau prin poștă. Dacă suma datorată nu se rambursează până la ziua stabilită, se vor calcula penalități. 

Extra sfat: poți să alegi data scadentă a doua zi după salariu pentru a avea banii în cont și opțiunea de rambursare automată. 

5. Plata ratelor trebuie făcută lunar

Amânarea plății ratelor îți va aduce sume mai mari de plată, riscul de a nu mai putea ține pasul cu ratele și chiar raportarea la Biroul de Credite. 

6. Verifică programele de loialitate

Cardurile pentru cumpărături îți pot aduce puncte bonus, pe care să le utilizezi la cumpărăturile viitoare. Așadar, achiziția din magazinele partenere creditorului oferă  dublu avantaj: rate fixe la produsele și serviciile cumpărate, precum și puncte bonus pe card, separat de limita de credit. 

7. Fără retrageri de numerar

Cardurile de cumpărături sunt recomandate mai ales pentru plata unor produse și servicii și mai puțin pentru retragerea de numerar de la bancomat.  În cazul unor asemenea produse financiare, dacă faci o retragere la bancomat, ești avertizat printr-un mesaj să returnezi banii în cel mai scurt timp, pentru a evita penalitățile. În situații de nerambursare, banca poate bloca cardul. 

Cumpărăturile în rate cu ajutorul unui card de cumpărături sunt la îndemâna oricui are nevoie să facă o achiziție fără a plăti suma integrală pe loc. Trebuie să cumperi însă numai din magazine care îți permit eșalonarea plății în rate fixe, fără dobândă, dar și să rambursezi întreaga sumă cheltuită la data scadentă. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

3 idei de cadou perfecte pentru orice adolescent

Articolul Urmator

3 tipuri de polistiren și utilizările lor