5 aspecte care influențează prețul de vânzare al unui imobil

Dacă vrei să vinzi un imobil, trebuie să știi că există o serie de aspecte care pot influența valoarea acestuia și de care trebuie să ții cont, pentru a obține cel mai bun preț.

Am stat de vorbă cu câțiva experți din domeniul imobiliar și am aflat de la ei care sunt aceste detalii și cum le poți folosi în favoarea ta pentru a încheia o tranzacție profitabilă.

Starea imobilului

Prima impresie contează foarte mult atunci când vine vorba de vânzarea unui imobil, de aceea trebuie să fie una cât mai plăcută, din partea cumpărătorului. Prin urmare, imobilul trebuie să fie foarte bine pus la punct atunci când este scos la vânzare, astfel încât să nu le oferi potențialilor clienți motive întemeiate pentru a-ți cere să mai reduci din preț.

Dacă este cazul, imobilul trebuie să fie renovat pentru a se repara tencuiala interioară și exterioară, acoperișul, instalațiile și orice alte dotări care nu sunt în stare perfectă.

De asemenea, și curățenia este la fel de importantă pentru a face o bună impresie, iar în acest sens poți să apelezi la o firmă care oferă servicii profesionale de curățenie.

Vechimea clădirii

Din păcate, acesta este un detaliu asupra căruia nu poți interveni, însă poți face ca imobilul să arate mai nou față de vârsta pe care o are, ținând cont de recomandările din capitolul anterior.

În general, imobilele vechi se vând la prețuri mia mici, dar dacă acestea au fost consolidate sau modernizate de-al lungul timpului poți folosi acest detaliu în avantajul tău.

De asemenea, dacă este vorba de un imobil vechi, dar cu o arhitectură deosebită, e de preferat ca modificările aduse să nu modifice aspectul general al clădirii, care s-ar transforma astfel într-un kitsch.

Zona de amplasare

Toată lumea știe că imobilele amplasate în zone centrale au cele mai mari prețuri de vânzare, în timp ce construcțiile din zonele periferice sunt mai ieftine.

Cele mai citite articole

Dincolo de apropierea de centru, facilitățile din zona în care este construit imobilul constituie un alt detaliu care influențează prețul de vânzare. Astfel, un imobil construit într-o zonă cu multe magazine, parcuri, cu o școală sau o grădiniță în apropiere precum și acces facil la mijloacele de transport în comun, este normal să se vândă la un preț mai mare decât unul aflat într-o zonă cu mai puține astfel de facilități.

Nu in ultimul rând, și existența locurilor de parcare în zonă este un alt detaliu care poate crește prețul unui imobil.

Dotările

E de la sine înțeles că un imobil în care s-a investit pentru a-l dota la standarde moderne va avea un preț de vânzare mai mare decât al unuia similar, cu dotările inițiale din perioada în care a fost construit.

Principalele dotări care influențează prețul unui imobil sunt centrala termică, dispozitivele de climatizare, sistemele de încălzire prin pardoseală, instalațiile sanitare moderne. De asemenea, la mare căutare sunt în prezent casele independente energetic, așa că o instalație cu panouri fotovoltaice poate crește semnificativ prețul unui imobil.

Nu trebuie trecută cu vederea nici suprafață curții, precum și modul în care aceasta este amenajată.

Condițiile de confort din zonă

Dincolo de facilitățile zonei de amplasare a imobilului, contează și condițiile de confort pe care aceasta le oferă. Acest argument îl poți folosi în favoarea ta, dacă vrei să vinzi un imobil care nu este amplasat într-o zonă centrală. În centru, aerul este mai poluat din cauza gazelor de eșapament, se circulă mai greu din cauza aglomerației, e zgomot aproape permanent și multe alte inconveniente.

În schimb, o locuință aflată într-un complex rezidențial sau într-un cartier liniștit, este refugiul ideal după o zi obositoare, mai ales dacă ai și o curte cu gazon și o mică terasă. Pentru astfel de condiții unii clienți ar fi dispuși să plătească mai mult decât pentru un imobil în Centru.

Pe de altă parte, imobilele construite în vecinătatea unităților industriale, a liniilor de cale ferată sau în zonele rău famate nu pot fi vândute la același preț cu cele aflate în zone sigure și liniștite.

În funcție de aceste detalii poți stabili un preț convenabil pentru un imobil, și în același timp poți negocia cu vânzătorul, în cazul în care vrei să cumperi. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Nunta cu tematica Fluture: Ce simbolizeaza

Articolul Urmator

5 idei de cadou de casă nouă cu care nu vei da greș