5 tratamente pentru durerea de dinți

Durerea de dinți este un disconfort prezent în interiorul sau în jurul dintelui afectat, care poate apărea din mai multe cauze.

Atunci când este vorba de o simplă iritație a gingiei, durerea poate fi temporară și tratată destul de ușor. Cu toate acestea, atunci când durerea este cauzată de carii, infecții și alte cauze mult mai severe, singura metodă de a le trata este prin tratament stomatologic.

De multe ori însă, durerea de dinți poate să apară în momente când apelarea la un medic stomatolog nu este posibilă, fie că vorbim de cea apăruta în miez de noapte sau de cea prezentă în vacanța ta pe vârf de munte.

Având în vedere că durerea de dinți poate fi atât de severă încât să împiedice somnul sau chiar activitățile de zi cu zi, în continuare acestui articol vom menționa câteva metode de tratare temporară a durerii, dar și permanentă cum ar fi vizita la stomatolog.

5 tratamente pentru durerea de dinți

Deoarece majoritatea durerilor de dinți sunt cauzate de carii sau abcese dentare, trebuie menționat că ameliorarea durerii nu înseamnă și tratarea cauzei în sine. Aceasta va continua să persiste până în momentul în care cauza a fost tratată corespunzător.

De la tratamente temporare la cele permanente, următoarea lista include cele mai eficiente metode de a trata durerea de dinți:

Tratament medicamentos

Una dintre cele mai bune metode de a reduce temporar disconfortul prezentat este prin folosirea medicamentelor pentru durere de dinți, acestea putând fi obținute de la orice farmacie.

Deoarece tratamentul medicamentos poate avea contraindicații și reacții adverse este recomandată respectarea cu strictețe a planului de tratament și a dozajului indicat de către medic sau farmacist.

Clătirea gurii cu apă sărată

Dacă nu există medicamente în casă sau ai uitat să le iei cu tine în vacanță, atunci alte remedii ar putea să îți ofere ameliorarea dorită.

Unul dintre aceste remedii este clătirea gurii cu apă sărată. Aceasta reprezintă un dezinfectant natural care poate ajuta și la îndepărtarea rezidurilor alimentare blocate între dinți.

Cele mai citite articole

Mai mult decât atât, conform unui studiu publicat în 2016 [1], apa sărată poate reduce inflamația prezentată și poate ajuta la vindecarea rănilor din cavitatea bucală.

Comprese cu gheață

Fie că este vorba de o pungă cu gheață sau de legume congelate, ambele pot fi folosite pentru a diminua durerea prezentată prin amorțirea zonei și prin reducerea inflamației.

Pentru a preveni orice posibile leziuni cutanate trebuie evitată aplicarea pungii înghețate direct pe față. În schimb, aceasta poate fi învelită prima dată într-un prosop sau tricou și aplicată apoi pe obraz timp de 10-15 minute.

Folosirea cuișoarelor

Deoarece cuișoarele conțin eugenol, un compus care are proprietăți analgezice, folosirea acestora poate ajuta la reducerea durerii de dinți.

Efectul eugenolului asupra durerii dentare a fost evidențiat și într-un studiu publicat în 2015 [2] care a analizat 270 de participanți cu extracție dentară. În urma rezultatelor, cercetătorii au concluzionat că participanți care au aplicat eugenol pe gingiile din zona extracției au prezentat mai puțină durere și inflamație mai mică.

Pentru a ameliora durerea prezentată cuișoarele pot fi transformate într-o pasta care poate fi apoi aplicată pe zona dorită sau pur și simplu mestecate ușor și lăsate să stea în zona afectată.

Datorită posibilității de înghițire și a altor riscuri medicale, această formă de tratament nu este indicată copiilor sau persoanelor gravide.

Tratament stomatologic

Tratamentul stomatologic reprezintă singura opțiune care îndepărtează permanent durerea prin tratarea cauzei principale.

În funcție de fiecare caz în parte, medicul stomatolog poate trata cauza prin extracție, obturație dentară (plombare), tratament endodontic și așa mai departe.

Referințe:

  1. Huynh, Nam Cong-Nhat, et al. “Rinsing with SALINE Promotes Human GINGIVAL Fibroblast Wound Healing in Vitro.” PLOS ONE, Public Library of Science, 21 July 2016, journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0159843.
  1. MR;, Jesudasan JS;Wahab PU;Sekhar. “Effectiveness of 0.2% CHLORHEXIDINE Gel and A EUGENOL-BASED Paste on Postoperative ALVEOLAR Osteitis in Patients Having Third MOLARS Extracted: A Randomised Controlled Clinical Trial.” The British Journal of Oral & Maxillofacial Surgery, U.S. National Library of Medicine, Nov. 2015, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26188932/.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Idei pentru o nunta cu tematica folk

Articolul Urmator

Ce solutii de inchidere a terasei poti alege pentru un design modern?