Stresul isi pune amprenta din ce in ce mai puternic asupra fiecaruia dintre noi, declansand reactii de care nu suntem neaparat mandri. Nervozitatea excesiva este doar una dintre formele de manifestare a stresului cronic; anxietatea este o alta consecinta care iti afecteaza relatiile sociale, productivitatea si stilul de viata. Iata cateva sfaturi practice pentru a fi mai calm, mai linistit, mai fericit.
- Incepe sa faci sport
Pe langa beneficiile incontestabile pentru sanatate, sportul este eficient in reechilibrarea afectiva si combaterea stresului. Sportul practicat regulat, de cel putin cinci ori pe saptamana, contribuie la reglarea sintezei de endorfine si te ajuta sa fii mai fericit, mai relaxat si sa experimentezi mai frecvent o stare generala de bine.
Orice tip de miscare fizica e de ajutor, dar sporturile practicate in aer liber sunt de preferat.
- Ia un supliment de magneziu
Carenta de magneziu poate avea acest efect asupra oamenilor: îi face nervosi, nerabdatori, grabiti și agitati. Un supliment de buna calitate de magneziu se poate dovedi de ajutor in combaterea acestor simptome. Evident, e de dorit sa te consulti cu medicul inainte de a lua orice fel de medicamente.
- Nu te mai feri de nervozitate
Atunci cand te afli intr-o situatie care iti produce disconfort, aminteste-ti ca nervozitatea este normala si ca, uneori, iti este de ajutor. Majoritatea oamenilor sunt nervosi, emotionati sau agitati atunci cand se afla in fata unei provocari noi, iar aceste experiente ne ajuta sa crestem.
Atunci cand reusesti sa descoperi cauza reala a nervozitatii, nivelul personal de control asupra emotiilor creste, iar furia poate fi gestionata mai usor si mai eficient.
- Practica diverse tehnici de relaxare
Cele mai citite articole
Exista o mare varietate de tehnici de relaxare, de la controlul respiratiei pana la meditatii complexe sau yoga. Nu are importanta care dintre ele pare sa te atraga, important este sa te dedici ei si sa o practici in mod regulat.
Cel putin la inceput, nu se va astepta nimeni sa te poti relaxa la comanda, in mijlocul unei situatii tensionate. E suficient sa exersezi relaxarea in mod constient, cel putin o data pe zi. In timp, creierul va invata sa aplice aceste tehnici in mod automat: abia atunci iti va fi posibil sa controlezi furia si sa o domolesti, in plina criza.
- Mergi la psihoterapie
Psihoterapia, in special terapia cognitiv-comportamentala, este de mare ajutor in cazul starilor de nervozitate, prin aceea ca iti ofera instrumentele necesare pentru a gestiona perioadele de stres. In plus, prin terapie poti descoperi care sunt adevaratele cauze ale nervozitatii tale, ceea ce te ajuta sa le elimini si sa tai raul din radacina.
- Ia-ti medicamentele
In cazul in care ai fost diagnosticat cu o problema de sanatate mintala: depresie, anxietate, ADHD, nervozitatea poate face parte din tabloul manifestarilor tipice. In acest caz, medicatia specifica te poate ajuta sa gestionezi mai usor starile de nervozitate, inainte ca acestea sa iti afecteze relatiile sociale sau legaturile familiale.
- Bazeaza-te pe o retea de sprijin
Indiferent ce se intampla in viata ta, nervozitatea este rezultatul unei forme de stres. Comunicarea si relatiile sociale contribuie la gestionarea stresului, pentru ca, in cele din urma, specia umana este una gregara, care cauta compania semenilor. Un grup de buni prieteni te poate intelege pentru ca treci printr-o perioada foarte dificila si te poate sprijini, mental si afectiv, sa o depasesti.
Nervozitatea si crizele de furie fac parte din viata fiecaruia dintre noi. Accepta-le ca atare, incearca sa descoperi cauzele reale si invata sa le gestionezi.
Sursa foto: Shutterstock