Cu siguranta ai observat ca multe produse de ingrijire a tenului includ in formulele sale acidul hialuronic. Aceasta molecula care se gaseste in cantitati mari in pielea tanara este responsabila pentru aspectul stralucitor, neted si ferm al tenului, iar aplicarea acestuia in mod regulat poate ajuta la revitalizarea pielii. Iata ce trebuie sa stii despre acidul hialuronic, beneficiile sale asupra tenului si modurile prin care il poti include in rutina ta de ingrijire a fetei.
Ce este acidul hialuronic?
Acidul hialuronic este o componenta naturala a pielii, ce se gaseste in cantitati mari in stratul de baza al acesteia, dermul. Aceasta substanta transparenta si vascoasa este prezenta in mod normal si in alte tesuturi ale corpului, in special in articulatii si ochi.
Datorita proprietatilor sale, acidul hialuronic se foloseste adesea in compozitia produselor de ingrijire a pielii, dar si in medicina pentru ameliorarea afectiunilor oftalmice, precum sindromul de ochi uscat, sau chiar pentru stimularea vindecarii tesuturilor, in cazul ulcerelor de la nivelul picioarelor [1].
Beneficiile acidului hialuronic pentru ten
La nivelul tenului, acidul hialuronic ofera o serie de beneficii, precum:
- Hidratarea si catifelarea – acidul hialuronic creste nivelul de hidratare din piele si impiedica pierderea de apa transepidermica. Acest lucru face ca pielea sa fie mai supla, mai catifelata si luminoasa. Deoarece procesul natural de imbatranire, razele ultraviolete sau poluarea pot scadea nivelul de acid hialuronic din piele si, ca urmare, si efectele benefice ale acestuia [2], poti restabili acest efect daca aplici o masca cu colagen pentru fata, imbogatita si cu acid hialuronic.
- Cresterea elasticitatii pielii si reducerea ridurilor – suplimentarea cu acid hialuronic poate intarzia formarea de riduri fine si chiar poate reduce aspectul ridurilor existente. Studiile arata ca serurile cu acid hialuronic diminueaza ridurile, roseata si dermatita, iar fillerele cu acid hialuronic sunt binecunoscute pentru efectele de rejuvenare [2].
- Protejarea impotriva stresului oxidativ si stimularea regenerarii – acidul hialuronic are proprietati antioxidante si astfel reduce efectele negative cauzate de radicalii liberi si creste capacitatea pielii de a se regenera [3]. Cercetarile arata ca aceasta molecula regleaza nivelul de inflamatie al pielii si stimuleaza cresterea circulatiei in zona afectata [2].
Cum incluzi acidul hialuronic in rutina ta de ingrijire a fetei?
Pentru a te bucura de efectele benefice ale acestei molecule, este recomandat sa aplici in mod regulat produse pe baza de acid hialuronic. Poti folosi o crema de fata sau un ser cu acid hialuronic zilnic, dimineata si seara. Aplica produsul pe intreaga fata, dar si pe gat, pentru un plus de hidratare si protectie.
De asemenea, o masca pe baza acid hialuronic, sau produsele ce imbina colagenul cu acidul hialuronic iti pot oferi un plus de hidratare si fermitate. In functie de tipul tau de ten, le poti folosi o data sau de doua ori pe saptamana. Spre exemplu, pentru un ten mixt sau gras, o masca pe saptamana poate fi suficienta, insa pentru tenurile uscate sau sensibile, pot fi benefice aplicarile mai frecvente.
Alege sa incluzi si tu produse specializate, potrivite tipului tau de ten, in rutina zilnica de ingrijire si poti obtine rezultate uimitoare! Nu uita sa ceri sfatului unui medic dermatolog daca ai nevoie de ajutor in stabilirea unei rutine de ingrijire adaptate nevoilor tale!
Surse de informare:
[1] “HYALURONIC ACID: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Webmd.com, 2016, accesat in data de 6 Mar. 2023.
[2] Julson, Erica. “7 Surprising Benefits of Hyaluronic Acid.” Healthline, Healthline Media, 28 Nov. 2022, Accesat in data de 6 Mar. 2023.
[3] Sudha, Prasad N., and Maximas H. Rose. “Beneficial Effects of Hyaluronic Acid.” Advances in Food and Nutrition Research, 2014, pp. 137–176, Accesat in data de 6 Mar. 2023.