Aparat dentar transparent – află totul despre el

Aparat dentar transparent - află totul despre el

Dinții strâmbi și nealiniati afectează sănătatea orală, pot cauza tulburări de vorbire și probleme digestive și pot duce la afectarea stimei de sine, impactand negativ viața personală și profesională. Îndreptarea dinților cu ajutorul ortodonției este posibilă, iar aparatele ortodontice tradiționale au fost alegerea de bază pentru alinierea dinților timp multe decenii. Dar, în ultima vreme, utilizarea aparatelor dentare transparente a început să câștige teren în față celor tradiționale. Dacă vrei să afli mai mult despre avantajele acestui tip de aparat dentar sau cat costa un aparat dentar ți-am pregătit mai departe un material care îți va răspunde la majoritatea întrebărilor tale.

Ce este aparatul dentar transparent?

Aparatul dentar transparent constă în gutiere aproape invizibile și complet detașabile, realizate din material plastic/polimer, care sunt personalizate individual pentru nevoile fiecărui pacient. Gutierele folosesc forțe ușoare din ambele părți pentru a mută treptat dinții dezaliniați în nouă lor poziție. Gutierele transparente sunt tipărite 3D după ce un ortodont a diagnosticat nivelul problemei de malocluzie a pacientului prin scanări, radiografii etc.

Cum funcționează aparatul dentar transparent?

Odată ce s-au făcut toate investigațiile necesare, se realizează o serie de gutiere transparente personalizate, care se vor potrivi perfect pe dintii pacientului. Gutierele aplică o forță pentru a rotii dinții într-o nouă poziție. Fiecare nou set de gutiere deplasează dinții puțin câte puțin și este urmat de următorul set. În general, un set de gutiere este purtat timp de o săptămână înainte de a se schimba cu unul nou. Numărul de gutiere va depinde de complexitatea cazului. În timpul tratamentului, medicul tău va continua să îți monitorizeze progresul.

Beneficiile gutierelor transparente

Gutierele transparente au numeroase beneficii. Pentru început, acestea sunt aproape invizibile cu ochiul liber și se poate purta fără a-ți fi afectată viață socială. Spre deosebire de aparatul dentar metalic tradițional, marea majoritate a oamenilor nu vor detecta aparatele dentare transparente de fiecare dată zâmbești sau când vorbești.

Cele mai citite articole

Și datorită materialelor din care sunt fabricate, gutierele transparente sunt mai confortabile, fără fire care să zgârie gingiile și țesuturile moi din cavitatea bucală. Mai mult, aparatul dentar transparent este detașabil și se poate scoate în timp ce mănânci sau te speli pe dinți/folosești ața dentară. Cu gutierele transparente detașabile, nu trebuie să respecți o dietă specifică (care are rolul de a evita că alimentele să se lipească de aparat) și nici nu trebuie să îți faci griji cu privire la igienă dentară, deoarece este mult mai ușor să menții o igienă orală corectă.

Durata tratamentului cu aparatul dentar transparent

Aparatele dentare transparente pot să ofere rezultate rapide, dacă sunt purtate minimum 20-22 de ore pe zi. Mulți pacienți observă rezultate încă din a 6-a luna, însă media de durata a unui tratament complet poate să fie între 12-18 luni.

Costurile tratamentului

Tratamentele ortodontice cu aparatul dentar transparent pot să fie ușor mai costisitoare decât cele cu aparate dentare tradiționale, însă sunt comparabile dacă luăm în calcul și controalele periodice de pe parcursul tratamentului.

Dacă consideri ca ai nevoie de un tratament ortodontic, este bine sa ai un buget prestabilit în cazul in care alegi sa urmezi un tratament cu aparat dentar transparent pret care poate varia în funcție de particularitățile cazului pacientului. De regula costurile tratamentului sunt cuprinse între 14.000 – 24.000 lei

Mai departe, cel mai eficient este să programezi o vizită cu medicul tău dentist pentru face o examinare completă și a determina dacă ești eligibil pentru un tratament cu aparat dentar transparent.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

5 boli frecvente ale secolului 21 și cum să te ferești de ele

Articolul Urmator

Amenajarea bucătăriei: 11 materiale necesare