Amenajarea bucătăriei: 11 materiale necesare

Bucătăria reprezintă un spațiu atât de important într-o locuință, încât unii îl consideră „inima casei”, iar arhitectura habitatului modern urban contopește zona de gătit zi cu cea de zi în conceptul de open space. Bucătăria este locul unde preparăm hrana și ne bucurăm de gusturi, experimentăm, ne relaxăm, ne bucurăm de cei dragi.

Modul în care ne manifestăm ca locatari are legătură cu spațiul în care trăim, iar confortul se poate obține printr-o amenajare atentă la detalii. Piatra naturală, de exemplu, are darul de a transforma bucătăria într-un loc unde utilitatea și relaxarea, simplitatea și eleganța designului se combină sinergic pentru a obține atmosfera perfectă. Descoperă mai jos câteva idei care te pot inspira!

Podeaua

În funcție de preferințe și necesități, pardoseala poate transforma radical un proiect. Astfel, este bine de știut faptul că piatra naturală reprezintă cel mai bun material pentru acoperirea podelei unei bucătării. Opțiunile pieței de profil sunt multiple și interesante – este suficientă o simplă verificare pe internet, iar ideile vin de la sine. Piatraonline.ro oferă materiale de construcție pentru casă dintre cele mai variate, iar experiența este cartea de vizită a specialiștilor.

Granitul

Plăcile de granit sunt foarte rezistente la trafic, dau o notă misterios întunecată și imprimă o atmosferă aparte. Granitul se remarcă și prin rezistența deosebită la umezeală și la acțiunea agenților chimici sau a ingredientelor, fiind o suprafață foarte ușor de curățat; este o piatră naturală care se poate utiliza cu succes și dacă alegem montarea unui sistem de încălzire prin pardoseală.

Ardezia

Reprezintă alegerea celor care doresc ca, pe lângă beneficiul unei rezistențe deosebite la trafic, umiditate sau agenți corozivi, să beneficieze și de un aspect absolut special, cu tentă rustică. Aceasta este dată de inegalitatea suprafețelor, de texturile bogate și de nuanțele variate, foarte apreciate în designul interior. Cu un minim de întreținere, putem fi siguri că podeaua bucătăriei pavate cu ardezie va arăta ca nouă mult timp, deoarece acest material este foarte rezistent.

Gresia

Cele mai citite articole

Este varianta de buget care, pentru o parte din suma necesară achiziției unei podele din piatră naturală, poate oferi deopotrivă design și calitate. Plăcile de gresie se remarcă, de asemenea, prin ușurința procesului de întreținute și prin costul redus al instalării sau îndepărtării, în caz de nevoie.

Pereții – travertin, limestone, marmură, faianță

Bucătăria poate fi „îmbrăcată” în materiale și culori aparte. Astfel, această zonă poate beneficia de frumusețea unei pietre naturale, precum travertinul, limestone-ul și chiar marmura, care pot impune oarecare limitări în privința rezistenței la trafic, dar aduc un plus ca valoare estetică. Cărămida decorativă reprezintă o altă opțiune des întâlnită, mai ales în combinație cu lemnul masiv.

Pentru suprafețele expuse riscului de stropire sau pătare, plăcile ceramice de faianță rămân, probabil, cea mai bună opțiune, mai ales că se pot curăța ușor. De asemenea, putem utiliza piatra naturală, lemnul sau chiar fierul – elemente decorative care, dispuse la locul potrivit, au darul de a crea o atmosferă unică.

Mobilierul – lemn, sticlă, metal, limestone, marmură, MDF

Lemnul masiv și sticla, în combinație cu oțelul inoxidabil, alama sau fierul forjat reprezintă elemente de impact  pentru proiecte spectaculoase. Blaturile și suprafețele de lucru pot fi realizate din limestone sau chiar din marmură; chiar dacă sunt suprafețe pretențioase, frumusețea proiectelor moderne le impun drept alegeri valoroase.

Există variante de materiale foarte practice chiar și pentru cei mai pretențioși. De exemplu, MDF-ul este un excelent înlocuitor al lemnului masiv, fiind chiar mai rezistent la efectele negative ale umidității și căldurii excesive, permițând crearea unor elemente de mobilier cu aspect modern. 

În definitiv, amenajarea bucătăriei reprezintă un proiect ambițios, care necesită răbdare. Reușita proiectului depinde, în mare măsură, de căutarea combinațiilor potrivite în ceea ce privește alegerea materialelor, a accesoriilor, a tehnologiei, astfel încât utilitatea și estetica să coexiste armonios.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Aparat dentar transparent – află totul despre el

Articolul Urmator

5 moduri prin care să stârnești interesul unui copil pentru artă