Cand si de ce schimbi anvelopele pentru sezonul de iarna?

Conform legislatiei in vigoare, conducatorii auto trebuie sa schimbe anvelopele de vara cu cele de iarna la momentul potrivit, in caz contrar risca amenzi destul de usturatoare. Insa nu numai teama de amenzi ar trebui sa indemne conducatorii auto sa faca aceasta schimbare, ci si teama de a nu mai detine control deplin asupra masinii in momentul in care carosabilul este umed si foarte alunecos.

Conducerea cu anvelope necorespunzatoare pe perioada iernii reprezinta principala cauza a accidentelor rutiere. Atunci cand iarna bate la usa iar masina nu este echipata in mod corespunzator cu anvelope de iarna ieftine, conducatorii auto trebuie sa aiba in vedere schimbarea celor de vara pentru a evita neplacerile. Soferii care nu isi indeplinesc aceasta obligatie risca amenzi de pana la 2900 de lei si pana la 20 de puncte amenda, precum si retinerea certificatului de inmatriculare sau inregistrare a autoturismului.

Cand se schimba anvelopele de vara cu cele de iarna? Cat de eficiente sunt anvelopele all season?

Cele mai citite articole

Anvelopele de iarna trebuie montate pe masina la inceputul sezonului rece. Legea spune ca anvelopele de iarna sunt absolut obligatorii pe drumurile publice care sunt acoperite cu gheata, cu zapada sau cu polei. Asadar, nu exista o data anume pe care conducatorii auto trebuie sa o aiba in considerare in acest sens, ci numai situatiile in care conditiile meteo impun acest lucru.

Desigur, sunt si conducatori auto care incearca sa isi usureze aceste obligatii optand pentru anvelopele all season, in speranta ca astfel vor scapa cateva sezoane de vizitele la vulcanizare. Adevarul este ca anvelopele all season, daca sunt rulate in mod intensiv vara, primavara si toamna, iarna sunt mai putin eficiente. Majoritatea autoturismelor sunt acum dotate cu anvelope all season chiar in momentul in care parasesc fabrica. Aceste anvelope sunt construite sa ofere o plimbare linistita conducatorilor, sa aiba o viata lunga de rulare si o performanta ideala pe tot parcursul anului. Acestea sunt principalele motive pentru care anvelopele all season sunt acum populare, oferind o combinatie de anvelope de vara si de iarna.

Anvelopele all season sunt mai degraba recomandate soferilor care traiesc in conditii climatice moderate, in zone in care nu exista gheata si zapada in lunile de iarna, deci nu si pentru conducatorii auto romani. Anvelopele de iarna, pe de alta parte sunt ideale chiar si pentru cele mai imprevizibile conditii meteo, de la ninsori grele la gheata, de la polei la viscol, de la temperaturi foarte scazute si pana la conditii foarte dificile de trafic.

Una din cele mai importante caracteristici ale anvelopelor de iarna este adancimea santurilor si modelele unice ale benzii de rulare, care au rolul de a reduce acumularea zapezii si de a asigura o mai buna tractiune pe zapada. Anvelopele de iarna sunt indicate tuturor conducatorilor auto care nu numai ca nu doresc sa aiba probleme cu legea, ci si celor care pun foarte mare pret pe viata lor si pe siguranta in trafic.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum alegi cel mai bun parfum barbatesc pentru a-l oferi cadou?

Articolul Urmator

Organizarea petrecerii corporate la restaurant. De ce sa tii cont pentru a fi una perfecta?